Mistrovství 2000  Rozhovor s mistry ČR 2002  Juniorské mistrovství 2002 

Mistrovství České republiky 2002

Tituly seniorských a juniorských mistrů České republiky 2002 jednotlivců a synchronních dvojic přilákaly v sobotu 22. června 2002 do tělocvičny TJ Lokomotiva Liberec nejlepší české trampolinisty a trampolinistky.

Již tradičně nejprve proběhlo Juniorské mistrovství České republiky {info} a po něm, a povinném tréninku, nastoupili ke své vrcholné domácí soutěži senioři, ženy a muži.

Účastníci mistrovství (15 let a starší) soutěžili v kategoriích jednotlivců a synchronních dvojic, soutěž synchronních dvojic mužů přitom probíhala po čtyřleté pauze.

Výkonnostním kritériem přitom byly podmínky Mezinárodní gymnastické federace FIG pro start v mezinárodních seniorských soutěžích včetně kontinentálních a světových mistrovství a pro start na Olympijských hrách.

Mistrovství České republiky 2002, stejně jako mistrovské soutěže juniorů, probíhalo ve staronovém formátu - celková známka byla součtem známek za kvalifikační kolo (povinná + volná sestava) a za finálovou sestavu.

Do finále přitom postupovalo deset nejlepších jednotlivců / párů z kvalifikace (viz Technické odchylky od Mezinárodních soutěžních pravidel FIG pro soutěže v České republice platné od 1. ledna 2002 {info}).

Dr. Jiří KubičkaMistrovství České republiky 2002 zahájil Dr. Jiří Kubička, předseda České gymnastické federace.

Všem účastníkům nejprve popřál hodně úspěchů v jejich vrcholném domácím závodě a pak připomenul, že skoky na trampolíně jsou jednou z olympijských gymnastických disciplín.
Zdůraznil také, že pro Olympijské hry 2004 byl počet trampolinistů zvýšen na 16 žen a 16 mužů, a popřál nejlepším českým trampolinistkám a trampolinistům i úspěch v olympijské kvalifikaci {info}.

Skoky na trampolíně měly svoji olympijskou premiéru na Letních olympijských hrách v Sydney v roce 2000, kde o historicky první tituly olympijských vítězů v soutěžích jednotlivců soupeřilo dvanáct nejlepších trampolinistek a dvanáct nejlepších trampolinistů. Mezi nimi nechyběla ani česká reprezentantka Petra Vachníková, která v olympijské soutěži obsadila jedenácté místo {info}.



Petra VachníkováPetra Vachníková roli favoritky suverénně zvládla.

V roli nejvetší favoritky soutěže žen jednotlivkyň přijela do Liberce Petra Vachníková z TJ Rožnov pod Radhoštěm, pětinásobná vítězka ročních sérií Českého poháru a absolutní mistyně České republiky 1993, 1994 a 1997.

Petra dlouhodobě patří k oporám českého reprezentačního družstva {info} a většinou předvádí výkony výrazně lepší, než její soupeřky. Přesto do soutěže nastupovala i s nepříjemnou vzpomínkou na předcházející čtyři mistrovství, kdy ji o titul vždy připravila její reprezentační kolegyně Lenka Honzáková.

Petra VachníkováS ambicemi na dobré umístění v letošním mistrovství nastupovaly do závodu také loňská juniorská mistryně republiky Libuše Pilzová (SK GT Litoměřice) a zkušená reprezentantka Jitka Holíčková (Sokol Žižkov I.), které v prvním pololetí 2002 předváděly slibné výkony.

Uspět mezi seniorkami také chtěla i čerstvá Juniorská mistryně České republiky Kristýna Závodníková (Sokol Brno-Komárov) a velkou neznámou byl i možný výkon Lenky Honzákové (SK GT Litoměřice), která se mezi českými trampolinisty objevila letos poprvé.

Lenka HonzákováV povinných sestavách ale uchazečky o mistrovské medaile poněkud zaostaly za svými nejlepšími výkony.

Na čele průběžného pořadí podle očekávání usadila favoritka soutěže Petra Vachníková (27,6 bodu), která předvedla svoji standardní sestavu čistě a s jistotou.
Srovnatelně zacvičila svoji povinnou sestavu i Lenka Honzáková (27,3 bodu) a s mírnou ztrátou vstoupila do soutěže na druhém místě.

Třetí Libuše Pilzová už ale zaostala za vedoucí závodnicí o jeden bod (26,6 bodu). Hodně ztratila i Jitka Holíčková na čtvrtém místě (25,7 bodu), ale krok s ní udržela pátá Kristýna Závodníková (25,5 bodu).

Jitka HolíčkováVe volných sestavách příjemně překvapila především Petra Vachníková. Trochu sice slevila ze své maximální obtížnosti, ale za svoji dynamickou a čistě provedenou volnou sestavu získala 37,4 / 11,4 bodu a vytvořila si tak svůj nový osobní rekord.
Rekordní hodnocení Petra získala také za celé kvalifikační kolo (65,0 bodu) a výrazně si tak zvýšila svůj náskok před ostatními závodnicemi.

Ztratila naopak Lenka Honzáková, která za svoji volnou sestavu získala jen 33,5 / 8,9 bodu a v průběžném pořadí klesla na 3. místo (60,8 bodu).
Před ní se tak dostala Libuše Pilzová, která také trochu slevila ze své obtížnosti, ale protože zřejmě zapracovala na provedení, získala slušných 34,8 / 10,3 bodu a za kvalifikaci celkem 61,4 bodu.

trenér Jindřich Kozubek a Petra VachníkováZa svými možnostmi zůstala i Jitka Holíčková, která ztratila především za provedení sestavy a kterou rozhodčí ohodnotili známkou 33,2 / 9,7 bodu.
S celkovým součtem 58,6 bodu za kvalifikační kolo navíc klesla až na páté místo průběžného pořadí.

Mezi seniorkami se ale neztratila Kristýna Závodníková, která předvedla třetí nejlepší sestavu v kole volných sestav (34,0 / 9,5 bodu) a kvalifikaci ukončila na čtvrtém místě (59,5 bodu).

Finalistky ženyRovnocennou soupeřku nenašla favoritka letošního mistrovství republiky Petra Vachníková ani ve finále, do kterého postoupilo deset nejlepších závodnic z kvalifikačního kola.

I přesto, že Petra před finále vedla s náskokem 4,6 bodu, přidala ve své finálové sestavě na obtížnosti a navíc zopakovala svůj rekordní výkon z kvalifikace (37,4 / 11,6 bodu).

Petra VachníkováPetra Vachníková tak dokázala, že roli favoritky letos zvládla na jedničku, a v novém osobním i českém rekordu 102,4 bodu zaslouženě počtvrté získala titul absolutní mistryně České republiky {info}.

Souboj o druhé místo svedly oddílové kolegyně z SK GT Litoměřice Libuše Pilzová, jejíž finálový výkon rozhodčí ocenili známkou 34,7 / 9,8 bodu, a Lenka Honzáková, jejíž výkony na letošním mistrovství poznamenal tréninkový výpadek.

Lenka ale ve finále přidala jak na obtížnosti, tak i na provedení a za svoji finálovou sestavu (35,3 / 9,9 bodu) získala o téměř dva body více, než za volnou sestavu v kvalifikaci.

Libuše PilzováObě litoměřické závodnice nakonec celkově získaly shodně 96,1 bodu a o stříbru pro Lenku Honzákovou a bronzu pro Libuši Pilzovou rozhodlo pouze pravidlo o stanovení pořadí při rovnosti bodů (lepší známka za finálovou sestavu).

Pozdě, ale přece, vystrčila růžky i Jitka Holíčková, která ve finále předvedla druhou nejlepší finálovou sestavu (35,5 bodu), a to se svojí dosud maximální obtížností 10,2 bodu, ale na medaili už to v součtu (94,3 bodu) nestačilo.

O reálné medailové umístění se tak Jitka připravila slabším výkonem v kvalifikaci a celkově skončila čtvrtá.

Na pátém místě, s velkým náskokem před zbývajícími závodnicemi, skončila juniorka Kristýna Závodníková, která za svoji finálovou sestavu získala 33,7 / 9,5 bodu (celkem 93,2 bodu).

Lenka Honzáková, Petra Vachníková, trenér Jindřich Kozubek, Libuše Pilzová


Petr DufekMezi muži se překvapení také nekonalo.

Ještě výrazněji, než Petra Vachníková mezi ženami, kraluje mezi muži jednotlivci Petr Dufek z TJ Petřiny Praha, který drží titul absolutního mistra České republiky nepřetržitě od roku 1998 (4x) a navíc je nepřetržitě od roku 1997 i vítězem ročních sérií závodů Českého poháru (5x) a do závodu nastoupil jako jednoznačný favorit.

Prakticky jediným závodníkem, který může Petru Dufkovi konkurovat v řádném souboji, je jeho oddílový a reprezentační kolega Petr Dejl, který se našemu nejlepšímu závodníkovi postupně přibližuje zejména výkonem ve volných sestavách a přijel s ním bojovat o titul.

Reálné ambice na medaili ale měli ještě tři další závodníci - zkušený a spolehlivý reprezentant Petr Dostál ze Sokola Olomouc, vítěz nedávného 3. závodu Českého poháru Jiří Kurtin ze Sokola Brno-Komárov a vítěz 2. závodu Českého poháru Vladimír Novák z TJ Petřiny Praha.

Muži jednotlivciV povinných sestavách se vedení podle očekávání ujal s velkým náskokem 1,5 bodu favorit soutěže Petr Dufek, který za svoji sestavu získal 28,2 bodu a vyrovnal si tak svůj osobní rekord.

Naopak pouhá jedna destina bodu dělila od sebe závodníky na průběžném druhém a třetím místě Jiřího Kurtina (26,7 bodu) a Petra Dejla (26,6 bodu), kteří oba předvedli své letos nejlepší sestavy.

Se shodnou známkou - 26,1 bodu za povinnou sestavu, pak vstoupili do soutěže i Petr Dostál a Vladimír Novák (průběžné čtvrté až páté místo).

Petr DufekVe volných sestavách vedoucí závodník Petr Dufek vsadil na lehčí sestavu oproti svým možnostem, ale získal za ni 39,2 / 13,7 bodu, a v součtu s povinnou sestavou si vytvořil nový osobní rekord ve známce za kvalifikaci - 67,4 bodu. Zároveň si tak upevnil svoji vedoucí pozici a zvýšil náskok na 4,6 bodu.

Na 2. místo se posunul Petr Dejl (62,8 bodu), který nasadil trojné salto a předvedl sestavu obtížností srovnatelnou s vedoucím závodníkem, i když s podstatně horším provedením, a získal za ni 36,2 / 13,4 bodu.

Vladimír NovákTéměř o dva body zaostal za svojí maximální obtížností další petřinský závodník Vladimír Novák, který ale díky vysokým známkám za provedení za svoji volnou sestavu obdržel 34,9 / 10,2 bodu a se součtem 61,0 bodu poskočil na třetí místo průběžného pořadí.

Jako druhý mezi muži předvedl v kvalifikaci trojné salto Petr Dostál a vyrovnal tak svůj osobní rekord v obtížnosti 11,5 bodu. Odezvu ale už nenašel u rozhodčích provedení, a tak za svoji volnou sestavu získal jen 33,8 / celkem 59,9 bodu a průběžné čtvrté místo.

Za svými možnostmi zaostal i Jiří Kurtin, který za svoji volnou sestavu získal 33,1 / 10,5 bodu a kvalifikaci ukončil na pátém místě (59,8 bodu).

Jiří KurtinVe finále Petr Dostál zopakoval svoji sestavu s trojným saltem, ale získal za ni ještě méně, než v kvalifikaci (32,7 /11,5 bodu), a s celkovým součtem 92,6 bodu skončil na celkovém pátém místě.

Prakticky stejně obtížnou finálovou sestavu předvedl i Jiří Kurtin (11,4 bodu), který za ni ale díky lepšímu provedení získal 33,5 bodu a oproti průběžnému pořadí v kvalifikaci si polepšil a vybojoval celkově čtvrté místo (93,3 bodu).

Obtížnost finálové sestavy na 11,3 bodu zvýšil i Vladimír Novák, získal za ni slušné hodnocení 36,0 bodu a zaslouženě obsadil celkové třetí místo (97,0 bodu).

Vladimír Novák, Petr Dejl, Petr DufekVše na jednu kartu vsadil Petr Dejl. I do finále zařadil trojné salto a předvedl svůj nový osobní rekord v obtížnosti 14,0 bodu a za sestavu získal 37,0 bodu. Celkový součet 99,8 bodu mu pak zaslouženě vynesl stříbrnou medaili.

Jistotě před odvahou také ukázat trojné salto dal naopak přednost Petr Dufek, který zopakoval svoji vylehčenou sestavu z kvalifikace, a rozhodčí jeho výkon ohodnotili známkou 38,1 / 13,7 bodu.

V celkovém součtu pak Petr Dufek získal 105,5 bodu, což mu vyneslo nejen nový osobní i český rekord, ale i pátý titul mistra České republiky v jedné řadě {info}.

Petr Dejl, trenérka Juliána Brodská, Petr Dufek, Vladimír Novák


Zuzana Musialková / Kristýna ZávodníkováMládí vypálilo rybník párům složeným ze zkušených závodnic.

Juniorky Zuzana Musialková / Kristýna Závodníková (Sokol Olomouc / Sokol Brno-Komárov), pro které je letos největším cílem nominace a úspěšný start na juniorském mistrovství Evropy, nebyly považovány za favoritky soutěže synchronních dvojic žen, a to i přesto, že letos již dokázaly zvítězit ve 2. závodě Českého poháru v kategorii žen {info}.

Největším favoritem byl naopak letos nový pár s Petrou Vachníkovou z TJ Rožnov pod Radhoštěm, ve kterém její chybějící dlouholetou partnerku Lenku Honzákovou z SK GT Litoměřice na konci dubna nahradila Libuše Pilzová také z Litoměřic.

Ženy synchronní dvojiceV povinných sestavách se ujaly vedení favoritky Libuše Pilzová s Petrou Vachníkovou, které sice nepředvedly dokonalou synchronnost, ale díky provedení získaly 36,2 bodu.

Na druhém místě se usadily Zuzana Musialková s Kristýnou Závodníkovou, které úspěšně překonaly nástrahy podmínek seniorské výkonnosti a hlavně díky dobré synchronnosti získaly 34,7 bodu.

Na třetím místě, se ztrátou 2,4 bodu za vedoucí dvojicí, pak vstoupil do soutěže narychlo složený pár Lenky Honzákové z SK GT Litoměřice, která se mezi trampolinisty objevila letos poprvé, s Jitkou Holíčkovou ze Sokola Žižkov I. a za svoji povinnou sestavu získal 33,8 bodu.

Lenka Honzáková / Jitka HolíčkováVe volných sestavách ale na vedoucí pár Libuše Pilzová / Petra Vachníková přišla pohroma v podobě nedokončené sestavy (36,6 / 8,1 bodu) a poklesu na třetí místo po kvalifikaci (72,8 bodu).

Po chybě favoritek se tak cesta do čela průběžného pořadí otevřela pro Zuzanu Musialkovou s Kristýnou Závodníkovou, které nezaváhaly a díky nejlepší volné sestavě (43,1 / 7,8 bodu) převzaly vedení (77,8 bodu).

Zisk 41,7 / 8,9 bodu za volnou sestavu a celková známka 75,5 bodu za kvalifikaci pak vynesly Jitku Holíčkovou s Lenkou Honzákovou na druhé místo průběžného pořadí.

Kristýna Závodníková / Zuzana MusialkováVe finále sice Libuše Pilzová s Petrou Vachníkovou předvedly jednoznačně nejlepší finálovou sestavu (45,2 / 9,9 bodu), ale ani ta už jim nepomohla, a tak skončily celkově se ziskem 118,0 bodu až na třetím místě.

Svoji šanci naopak dokonale využily Zuzana Musialková s Kristýnou Závodníkovou, jejichž silnou stránkou je velmi dobrá synchronnost sestav a které se navíc v průběhu celého závodu zlepšovaly sestavu od sestavy.

Zuzana Musialková, trenér Libor Musialek, Kristýna ZávodníkováZuzana s Kristýnou i ve finále potvrdily svůj dobrý výkon z kvalifikace a za svoji finálovou sestavu získaly známku 44,1 / 7,8 bodu. S celkovým součtem 121,9 bodu tak nečekaně, ale zaslouženě vybojovaly mistrovský titul.

Se stříbrnými medailemi nakonec z Liberce odjely Jitka Holíčková s Lenkou Honzákovou, které ve finále předvedly třetí nejlepší sestavu (43,5 / 8,9 bodu) a závod ukončily se ziskem 119,0 bodů.

Lenka Honzáková / Jitka Holíčková, Zuzana Musialková / Kristýna Závodníková, Petra Vachníková / Libuše Pilzová


Petr Dejl / Petr DufekMuži TJ Petřiny Praha posbírali prakticky všechny medaile i mezi synchronními páry.

Petr Dejl s Petrem Dufkem z TJ Petřiny Praha, soupeři v soutěžích jednotlivců a partneři v soutěži synchronních dvojic mužů stále na domácích kolbištích čekají na rovnocenné soupeře a pokud sami nezkazí, vyhrávají.
Nejinak tomu bylo i při letošním mistrovském závodě, do kterého nastoupili jako jednoznační favorité.

Vedení v soutěži se Petrové podle očekávání ujali již v povinných sestavách výkonem 37,6 bodu.

Muži synchronní dvojiceSvůj náskok si dále zvýšili i ve volných sestavách (46,8 / 12,7 bodu) a bez problémů vyhráli kvalifikaci ziskem 84,4 bodu.

Ve finále už sice bohužel nenašli odvahu předvést sestavu s parametry pro mezinárodní soutěže, ale náskok z kvalifikace a chyby soupeřů byly tak velké, že i tak bez problémů zvítězili (finálová sestava jen 42,8 / 9,1 bodu, celkem 127,2 bodu).

Jiří Kurtin / Vladimír NovákDo výsledku teoreticky moli promluvit i Jiří Kurtin ze Sokola Brno-Komárov s Vladimírem Novákem z TJ Petřiny Praha.

Nízká známka za povinnou sestavu 34,5 bodu a nedokončená volná sestava (22,1 / 5,7 bodu, v kvalifikaci celkem 56,6 bodu) je ale připravily o šance na lepší výsledek.

Nic na tom už nezměnila ani finálová sestava za 45,6 / 10,0 bodu a s celkovou známkou 102,2 bodu tak obsadili druhé místo.

Na třetím místě skončili Michal Bouchner s Danielem Komarovem (oba TJ Petřiny Praha), kteří v celém závodě získali jen 33,2 bodu.

Vladimír Novák / Jiří Kurtin, Petr Dejl / Petr Dufek, Daniel Komarov / Michal Bouchner


  • Rozhovor s Mistry České republiky 2002 : {info}

  • Výsledky Mistrovství České republiky 2002
     
    ŽENY JEDNOTLIVKYNĚ :BodyPSVSkoROZFSko
    1.Petra VachníkováTJ Rožnov pod Radhoštěm102,427,637,411,465,037,411,6
    2.Lenka HonzákováSK GT Litoměřice96,127,333,58,960,835,39,9
    3.Libuše PilzováSK GT Litoměřice96,126,634,810,361,434,79,8
     
    MUŽI JEDNOTLIVCI :BodyPSVSkoROZFSko
    1.Petr DufekTJ Petřiny Praha105,528,239,213,767,438,113,7
    2.Petr DejlTJ Petřiny Praha99,826,636,213,462,837,014,0
    3.Vladimír NovákTJ Petřiny Praha97,026,134,910,261,036,011,3
     
    ŽENY SYNCHRONNÍ DVOJICE :BodyPSVSkoROZFSko
    1.Zuzana MusialkováSokol Olomouc121,934,743,17,877,844,17,8
    Kristýna ZávodníkováSokol Brno-Komárov
    2.Jitka HolíčkováSokol Žižkov I.119,033,841,78,975,543,58,9
    Lenka HonzákováSK GT Litoměřice
    3.Libuše PilzováSK GT Litoměřice118,036,236,68,172,845,29,9
    Petra VachníkováTJ Rožnov pod Radhoštěm
     
    MUŽI SYNCHRONNÍ DVOJICE :BodyPSVSkoROZFSko
    1.Petr DejlTJ Petřiny Praha127,237,646,812,784,442,89,1
    Petr Dufek
    2.Jiří KurtinSokol Brno-Komárov102,234,522,15,756,645,610,0
    Vladimír NovákTJ Petřiny Praha
    3.Michal BouchnerTJ Petřiny Praha33,22,112,33,014,418,84,6
    Daniel Komarov

    úplné výsledky