Historie  Závody  Nářadí 

Pozóór, letím …

Foto s laskavým souhlasem Golf & Country Clubu KarlštejnV několika posledních letech velmi vzrostla obliba takových sportů, při kterých tuhne krev v žilách, běhá mráz po zádech a které také vyžadují notnou dávku odvahy. Mnozí už možná tušíte, kam mířím. Ano, řeč je o bungee jumpingu, paraglidingu, seskocích z letadla a v neposlední řadě také o speciálních kolotočích. Některým z nás se podlomí kolena a zatočí hlava již jen při pomyšlení, že bychom mohli něco takového podstoupit, a tak jen s obdivem či s nevěřícím kroucením hlavy posloucháme zážitky těch odvážných. V každém z nás je totiž, i když si to nepřiznáme, zakořeněná touha vzlétnout a alespoň na chvilku porušit zákon o přitažlivosti zemské.

Už vás také napadlo přemýšlet o tom, co se dá zažít a pocítit při volném pádu, o němž víte, že ho přežijete ? Svírání žaludku, bolest u srdce, volnost, radost, hrdost. A nakonec jste na sebe opravdu hrdí a spokojení s překonáním vlastního strachu, který se snažil udržet vás pevně při zemi - vždyť jste přeci letěli !

V pozadí těchto odvážných skoků a seskoků se vedle jiných sportovních odvětví skrývá malý sport - skoky na trampolíně. Skákání, stejně jako chůze, je jednou z přirozených lidských vlastností. Už ve středověku lidé vymysleli zařízení, které se dnešní trampolíně podobalo jen vzdáleně, a když ho další nadšenci na začátku našeho století vylepšili, položili tak základní kámen novému sportu. Uvidíte-li v cirkuse či televizi někoho skákat a točit se na všechny možné strany, bude se vám určitě zdát, že mu to nečiní ani nejmenší problém. Zajisté si pomyslíte, že tohle byste snadno dokázali také. Zdání ovšem klame.

Jestliže se rozhodnete trampolínu vyzkoušet, věřte, že to stojí za to. Dovolte mi jednu malou radu : oblékněte si tričko s dlouhým rukávem a tepláky. Lépe vypadati jako eskymák, než pyšniti se krásnými odřeninami. Napoprvé dozajista nepoletíte 8 metrů vysoko, ale i metr bude docela dostačující a dá to fušku, abyste své tělíčko uřídili. Když po několika minutách slezete konečně na pevnou zem, pocítíte, jako by svou pevnost ztratila. Chviličku se s vámi houpe celý svět a máte zvláštní, bezdůvodné pocity radosti. Žádné obavy, po několika letech to zajisté přejde. Může se stát, že se vám skákání zalíbí natolik, že zatoužíte dokázat alespoň zlomek toho, co jste někde viděli. Není nic snazšího. Stačí jen začít a chvíli tvrdě pracovat. Úspěch se dozajista dostaví a vy budete létat, byť jen do menších výšek. A vězte, že příjemné pocity zůstávají i po mnoha letech a posilují se s každým, byť jen nepatrným, úspěchem. Snad i proto jsou všichni trampolinisté tak trochu „blázni“ a skvělá parta.

Petra Vachníková - reprezentantka České republiky