Juniorské mistrovství 2001  Rozhovor s juniorskými mistry 2002  Mistrovství 2002 

Juniorské mistrovství České republiky 2002

Tituly seniorských {info} a juniorských mistrů České republiky 2002 jednotlivců a synchronních dvojic přilákaly v sobotu 22. června 2002 do tělocvičny TJ Lokomotiva Liberec nejlepší české trampolinisty a trampolinistky.

Již tradičně nejprve proběhlo Juniorské mistrovství České republiky, ve kterém soupeřili závodníci a závodnice juniorské věkové kategorie (13-17 let), kteří splňují výkonnostní podmínky Mezinárodní gymnastické federace FIG pro start v mezinárodních juniorských soutěžích včetně juniorských kontinentálních mistrovství.

Juniorky přitom soutěžily v kategoriích jednotlivkyň i synchronních dvojic, junioři pouze v kategorii jednotlivců. Ti se v dostatečném počtu pro jednotlivce sešli již vloni po čtyřleté přestávce, ale k otevření kategorie synchronních dvojic to ani letos stále ještě nestačilo.

Juniorské mistrovství České republiky 2002 probíhalo ve staronovém formátu - celková známka byla součtem známek za kvalifikační kolo (povinná + volná sestava) a za finálovou sestavu.

Do finále přitom postupovalo deset nejlepších jednotlivců / párů z kvalifikace (viz Technické odchylky od Mezinárodních soutěžních pravidel FIG pro soutěže v České republice platné od 1. ledna 2002 {info}) .

Dr. Jiří KubičkaJuniorské mistrovství České republiky 2002 zahájil Dr. Jiří Kubička, předseda České gymnastické federace.

Nadějím českého trampolínového sportu nejprve popřál hodně úspěchů v jejich mistrovském zápolení a pak připomenul, že skoky na trampolíně jsou jednou z olympijských gymnastických disciplín.
Zdůraznil také, že věří, že dnešní juniorky a junioři budou v budoucnu patřit k vážným českým kandidátům kvalifikace pro Olympijské hry 2008 v Pekingu v Číně.

Skoky na trampolíně měly svoji olympijskou premiéru na Letních olympijských hrách v Sydney v roce 2000, kde o historicky první tituly olympijských vítězů v soutěžích jednotlivců soupeřilo dvanáct nejlepších trampolinistek a dvanáct nejlepších trampolinistů. Mezi nimi nechyběla ani česká reprezentantka Petra Vachníková, která v olympijské soutěži obsadila jedenácté místo {info}.



Kristýna ZávodníkováKristýna Závodníková si juniorský titul vzít nenechala.

Kristýna Závodníková ze Sokola Brno-Komárov přijela do Liberce v roli největší favoritky soutěže juniorek jednotlivkyň.
Již v loňském roce vybojovala ve stejné soutěži druhé místo a navíc druhé místo obsadila nečekaně i v seniorském Mistrovství ČR 2001. V letošním roce mezi juniorkami předváděla přesvědčivě nejlepší výkony a vybojovala si i nominaci do českého družstva pro Čtyřutkání Velká Británie - Česká republika - Dánsko - Porýní (SRN) {info}.

Ale všechno mohlo dopadnout i jinak. Kristýna totiž ke svému vrcholnému domácímu závodu nastupovala po dvoutýdenním tréninkovém výpadku způsobeném nedávným zraněním kolena a závěrečnou přípravu zahájila jen pět dnů před soutěží a tak s ambicemi na stupínek nejvyšší startovaly i další závodnice v čele s Naďou Palackou z TJ Rožnov pod Radhoštěm.

Juniorky jednotlivkyněV povinných sestavách se do čela soutěže dostaly Kristýna Závodníková (26,4 bodu) a Naďa Palacká (26,1 bodu), které jako jediné dokázaly překonat hranici 26 bodů.

S odstupem zhruba jednoho bodu se na třetím a čtvrtém místě usadily Zuzana Musialková ze Sokola Olomouc (25,4 bodu) a Zuzana Havelková z TJ Rožnov pod Radhoštěm (25,2 bodu).

Naďa PalackáVe volných sestavách vynikla Kristýna Závodníková (34,2 / 9,5 bodu) a s celkovým součtem 60,6 bodu vyhrála kvalifikaci a nenechala nikoho na pochybách, že je skutečně největší favoritkou soutěže.

Téměř srovnatelné volné sestavy předvedly rožnovské závodnice Naďa Palacká (32,8 / 9,2 bodu), která si tak upevnila své druhé místo v průběžném pořadí po kvalifikaci (58,9 bodu), a Jana Vaculínová (32,4 / 9,7 bodu), která si ziskem 57,0 bodu polepšila na čtvrté místo.

Olomoucká Zuzana Musialková získala za svoji volnou sestavu 31,7 / 7,8 bodu a s celkovou známkou 57,1 bodu se s náskokem pouhé jedné desetiny těsně udržela na průběžném třetím místě.

Z ostatních juniorek dokázala udržet krok se závodnicemi na druhém až čtvrtém místě již jen rožnovská Zuzana Havelková, jejíž volnou sestavu rozhodčí ohodnotili známkou 31,3 / 8,9 bodu a která kvalifikaci ukončila na pátém místě (56,5 bodu).

Jana VaculínováVe finále předvedla Kristýna Závodníková ze Sokola Brno-Komárov ještě lepší sestavu v novém osobním rekordu 34,7 / 9,5 bodu a s celkovou známkou 95,3 bodu (také nový osobní rekord) zaslouženě zvítězila a stala se Juniorskou mistryní České republiky 2002.

Kartami na dalších místech nešťastně pro sebe zamíchala rožnovská Naďa Palacká, která pokazila svoji finálovou sestavu (29,5 / 8,4 bodu) a s celkovým ziskem 88,4 bodu klesla z prakticky jisté stříbrné příčky až na konečné čtvrté místo a medaile na ni překvapivě nezbyla.

Chyby své oddílové kolegyně dokonale využila Jana Vaculínová, jejíž silnou stránkou je obtížnost, dynamika a jistota volných sestav.

Kristýna ZávodníkováJana totiž předvedla svoji finálovou sestavu (32,8 / 9,7 bodu) s lepším provedením než v kvalifikaci a díky ní poskočila v pořadí ještě výše a v konečném účtování vybojovala stříbrnou medaili (89,8 bodu).

Naopak vyšší obtížnost než v kvalifikaci pro svoji finálovou sestavu zvolila Zuzana Musialková ze Sokola Olomouc, jejíž předností je především čistota provedení, a nerozhodla se špatně - za sestavu s osobním rekordem 8,5 bodu získala 32,2 bodu a celkově vybojovala bronz (89,3 bodu).

Pouhé dvě destiny nakonec dělily od čtvrtého místa další rožnovskou závodnici Zuzanu Havelkovou, která tak, jako většina jejích soupeřek, získala za svoji finálovou sestavu vyšší hodnocení než v kvalifikaci (31,7 / 8,9 bodu) a obsadila celkově páté místo (88,2 bodu).

Jana Vaculínová, Kristýna Závodníková, Zuzana Musialková


Pavel KnirschJunioři podlehli záludnostem koordinačně náročného sportu.

Domácí Pavel Knirsch z TJ Lokomotiva Liberec sice nebyl největším favoritem soutěže juniorů jednotlivců, ale k závodu přistoupil s odhodlaností uspět co nejlépe.
S největšími ambicemi na titul Juniorského mistra republiky 2002 přitom přijel do Liberce obhájce loňského prvenství Daniel Komarov z TJ Petřiny Praha, který se navíc v roce 2002 zlepšoval závod od závodu a v žádném z nich ani neudělal žádnou větší chybu.

Zrádnost tabulkových předpokladů ale odhalil průběh vlastního závodu, který nečekaně provázely velmi nevyrovnané výkony většiny závodníků.

Junioři jednotlivciUž v povinných sestavách Daniel Komarov nezvládl roli favorita a za nedokončenou povinnou sestavu získal jen 20,9 bodu.

Vedení v soutěži se tak ujal domácí Pavel Knirsch (23,7 bodu), který v povinných sestavách o sedm desetin přeskákal svého oddílového kolegu a loňského Žákovského mistra České republiky Michala Buriana, který za svoji povinnou sestavu získal 23,0 bodu.

Naproti tomu bez výrazných chyb a bez přerušení zacvičili junioři své volné sestavy, i když oba liberečtí závodníci v obtížnosti značně slevili ze svých osobních rekordů.

Daniel KomarovNejlepší volnou sestavu předvedl Daniel Komarov (31,2 / 8,6 bodu) a to i přesto, že zřejmě ovlivněn nezdarem z povinné sestavy zaostal za svým obvyklým výkonem, a kvalifikaci ukončil na třetím místě se ziskem 52,1 bodu.

Jen o jednu desetinu níže ohodnotili rozhodčí volnou sestavu vedoucího závodníka Pavla Knirsche (31,1 / 7,6 bodu), který si tak upevnil svoji vedoucí pozici a kvalifikační kolo vyhrál (54,8 bodu).

Průběžné druhé místo si i po volných sestavách udržel liberecký Michal Burian, který za svoji volnou sestavu s obtížností 6,9 bodu získal známku 29,8 bodu a celkově za kvalifikaci 52,8 bodu.

Ve finále zřejmě opět zapracovaly nervy a kolo finálových sestav juniorů jednotlivců by si spíše zasloužilo označení "kolo letců kosmonautů".

Michal BurianJako jediný totiž svoji finálovou sestavu dokončil Pavel Knirsch z TJ Lokomotiva Liberec (30,5 / 7,6 bodu) a zaslouženě tak vybojoval titul Juniorského mistra České republiky 2002 (85,3 bodu).

Nedokončená finálová sestava znamenala konec nadějí na lepší umístění jak pro domácího Michala Buriana (13,4 / 4,2 bodu), kterému ale celková známka 66,2 bodu stačila ještě na celkově druhé místo, tak i završila zklamání z celkově třetího místa favorita soutěže Daniela Komarova (7,9 / 3,6 bodu, celkem 60,0 bodu).

Michal Burian, Pavel Knirsch, Daniel Komarov


Jana Vaculínová / Simona KadlecováO juniorském titulu mezi páry rozhodla synchronnost ve volné sestavě.

Jako jedny z horkých favoritek soutěže synchronních dvojic juniorek přijely do Liberce Simona Kadlecová s Janou Vaculínovou z TJ Rožnov pod Radhoštěm.
Simona s Janou na sebe upozornily zejména šestým místem na Světových hrách mládeže 2001 v Dánsku v kategorii dívek 13-14 let {info} a vítězstvím v Českém poháru 2001 v kategorii žen {info}.

S většími šancemi ale k obhajobě loňského titulu juniorských mistryň republiky nastupoval kombinovaný pár Zuzana Musialková ze Sokola Olomouc s Kristýnou Závodníkovou ze Sokola Brno-Komárov, který předváděl velmi dobré výkony v letošních závodech Českého poháru.

Juniorky synchronní dvojiceV povinných sestavách uspěl lépe díky lepšímu provedení kombinovaný olomoucko-brněnský pár Zuzana Musialková / Kristýna Závodníková a ujal se vedení (35,9 bodu) s jednobodovým náskokem.

Na druhém místě se usadil rožnovský pár Simona Kadlecová / Jana Vaculínová (34,9 bodu), který nedostatky v provedení nahrazuje velmi dobrou synchronností sestav.

Další páry juniorek se ale ve svých povinných sestavách dopustily velkých chyb a tak se na třetím místě po první sestavě umístil další rožnovský pár Zuzana Havelková / Naďa Palacká (21,0 bodu), který se přitom svou nedokončenou sestavou sám prakticky vyřadil z dalších bojů o titul.

Jana Vaculínová / Simona KadlecováVe volných sestavách se ale karta obrátila. Vedoucí pár Zuzana Musialková / Kristýna Závodníková předvedl svoji sestavu s nedostatky v synchronnosti, získal za ni pouze 40,8 / 7,8 bodu a klesl na druhé místo po kvalifikaci (76,7 bodu).

Do čela průběžného pořadí se pak po dobré volné sestavě (43,2 / 8,3 bodu) se slušnou synchronností dostala dvojice Simona Kadlecová / Jana Vaculínová, která získala 78,1 bodu a náskok 1,4 bodu.

Druhou nejlepší volnou sestavou se pak blýskl pár Zuzana Havelková / Naďa Palacká (41,1 / 7,5 bodu), který ale i přesto zůstal na svém třetím místě (62,1 bodu).

Ve finále se Zuzana Musialková s Kristýnou Závodníkovou pokusily získat zpět první příčku, ale i přesto, že předvedly nejlepší finálovou sestavu (43,5 / 7,8 bodu), skončily celkově na druhém místě se ziskem 120,2 bodu.

Kristýna Závodníková / Zuzana MusialkováZ vítězství se tak nakonec radoval rožnovský pár Simona Kadlecová / Jana Vaculínová, který nachlup přesně zopakoval svůj výkon z volné sestavy (43,2 / 8,3 bodu) a s celkovou známkou 121,3 bodu vytvořil nejen svůj nový osobní rekord, ale i získal titul Juniorských mistryň České republiky 2002.

Do sbírky kuriozit pak přispěly i celkově bronzové Zuzana Havelková s Naďou Palackou (103,2 bodu), které za svoji finálovou sestavu také získaly stejné hodnocení jako za volnou sestavu (41,1 / 7,5 bodu).

Zuzana Musialková / Kristýna Závodníková, Jana Vaculínová / Simona Kadlecová, Naďa Palacká / Zuzana Havelková


  • Rozhovor s Juniorskými mistry České republiky 2002 : {info}

  • Výsledky Juniorského mistrovství České republiky 2002
     
    JUNIORKY JEDNOTLIVKYNĚ :BodyPSVSkoROZFSko
    1.Kristýna ZávodníkováSokol Brno-Komárov95,326,434,29,560,634,79,5
    2.Jana VaculínováTJ Rožnov pod Radhoštěm89,824,632,49,757,032,89,7
    3.Zuzana MusialkováSokol Olomouc89,325,431,77,857,132,28,5
     
    JUNIOŘI JEDNOTLIVCI :BodyPSVSkoROZFSko
    1.Pavel KnirschTJ Lokomotiva Liberec85,323,731,17,654,830,57,6
    2.Michal BurianTJ Lokomotiva Liberec66,223,029,86,952,813,44,2
    3.Daniel KomarovTJ Petřiny Praha60,020,931,28,652,17,93,6
     
    JUNIORKY SYNCHRONNÍ DVOJICE :BodyPSVSkoROZFSko
    1.Simona KadlecováTJ Rožnov pod Radhoštěm121,334,943,28,378,143,28,3
    Jana Vaculínová
    2.Zuzana MusialkováSokol Olomouc120,235,940,87,876,743,57,8
    Kristýna ZávodníkováSokol Brno-Komárov
    3.Zuzana HavelkováTJ Rožnov pod Radhoštěm103,221,041,17,562,141,17,5
    Naďa Palacká

    úplné výsledky