F ČP a ŽP 2000  F ČP a ŽP 1999 

Finálový závod Českého a Žákovského poháru 2001

English version

Pátým, posledním závodem vyvrcholila v sobotu 3. listopadu 2001 v Rožnově pod Radhoštěm letošní série závodů Českého a Žákovského poháru ve skocích na trampolíně.

Ve většině kategorií nebylo o celkových vítězích rozhodnuto (do celkového pořadí se závodníkům i synchronním párům počítají 3 nejlepší výsledky v celé sérii) a tak rožnovský závod sliboval napětí do posledního okamžiku.

Petra VachníkováDomácí publikum rozhodně nezklamala favoritka soutěže žen jednotlivkyň, olympionička Petra Vachníková.
Už v kvalifikaci, ve které získala 62,7 bodu, nechala za sebou všechny ostatní závodnice a když ve finále dynamicky zacvičila i svoji finálovou sestavu v novém osobním rekordu 37,1 bodu, stala se s náskokem téměř 3 bodů zaslouženě vítězkou nejen posledního závodu, ale i celé série Českého poháru 2001.

Petra Vachníková v Českém poháru zvítězila již popáté (v letech 1996, 1997, 1999, 2000 a 2001) a její vítěznou sérii přerušila jen v roce 1998 Lenka Honzáková z SK GT Litoměřice, která je naopak zase sedminásobnou mistryní České republiky.

Finalistky soutěže ženDramatický souboj plný zvratů svedly o druhé místo juniorky Kristýna Závodníková ze Sokola Brno-Komárov a Libuše Pilzová z SK GT Litoměřice. V kvalifikaci byla jen těsně úspěšnější Libuše Pilzová (60,5 bodu), když svoji soupeřku (60,1 bodu) přeskákala o 1 desetinu v povinné sestavě a o 3 desetiny ve volné sestavě. Ve finále, kde závodnice začínají opět od nuly, se ale karta obrátila a pouhá 1 desetina bodu rozhodla, že na 2. místě rožnovského závodu skončila Kristýna Závodníková (34,2) bodu a na 3. místě Libuše Pilzová (34,1 bodu).

Poslední letošní pohárový závod se naopak nevydařil zkušené Jitce Holíčkové ze Sokola Žižkov I., která už v kvalifikaci skončila pátá se ztrátou téměř 2 bodů od medailové pozice (58,3 bodu). Ve finále pak navíc nedokončila svoji finálovou sestavu a skončila celkově na 8. místě (12,7 bodu). Zaváhání v rožnovském závodě zaplatila Jitka Holíčková ztrátou 2. místa v celé letošní sérii Českého poháru, kde se před ni dostala Kristýna Závodníková, která obsadila druhé místo i na letošním mistrovství republiky (INFO), a odsunula ji na 3. místo.

Kristýna Závodníková, Petra Vachníková, Libuše PilzováKristýna Závodníková, Petra Vachníková, Jitka Holíčková
5. pohárový závod Český pohár 2001


Petr DufekČernou sobotou vedoucích závodníků průběžného pořadí po čtyřech závodech se naopak stala soutěž mužů jednotlivců.

V povinných sestavách se sice na čele soutěže usadili osvědčení čeští reprezentanti Petr Dufek (TJ Petřiny Praha) - 28,1 bodu, Petr Dejl (TJ Petřiny Praha) - 27,3 bodu a Petr Dostál (Sokol Olomouc) - 25,3 bodu, mezi které se vklínil pouze Jiří Kurtin ze Sokola Komárov (25,9 bodu), ale pohromu pro ně znamenaly volné sestavy.

Volnou sestavu nejprve nedokončil Petr Dejl, po něm překvapivě Petr Dostál a nakonec zcela nečekaně i náš nejlepší závodník, čtyřnásobný absolutní mistr republiky Petr Dufek.

Daniel KomarovZaváhání favoritů otevřelo cestu k pohárovým bodům Jiřímu Kurtinovi, který byl s velkým náskokem nejlepší jak v kvalifikaci (61,6 bodu), tak i ve finále (36,3 bodu).

Na druhém místě v kvalifikaci skončil Jan Topič ze Sokola Žižkov I. (57,0 bodu), který ale ve finále stejně, jako jeho oddílová kolegyně v ženách, nedokončil svoji sestavu (1,5 bodu) a také skončil na 8. místě.

Nabídnutou šanci částečně využil i David Koudelka ze Sokola Brno-Komárov (3. místo v kvalifikaci - 54,4 bodu), kterého ale ve finále přeskákali závodníci z TJ Lokomotiva Liberec Michal Burian (30,2 bodu) a Pavel Knirsch (30,0 bodu) a který tedy skončil celkově čtvrtý (29,2 bodu).

Ani nezdar v poslední závodě nepřipravil Petra Dufka a Petra Dostála o vítězství, respektive 2. místo v pořadí celého Českého poháru 2001. Petr Dejl ale v celkovém účtování klesl na 4. místo a na 3. místo v Českém poháru 2001 se před něj díky stabilním výkonům v průběhu celého roku překvapivě vyhoupl David Koudelka, věkem ještě žák. Stejně, jako Petra Vachníková mezi ženami, se i Petr Dufek stal vítězem Českého poháru již popáté (1997, 1998, 1999, 2000 a 2001) v jeho šestileté historii.

Michal Burian, Jiří Kurtin, Pavel KnirschPetr Dostál, Petr Dufek, David Koudelka
5. pohárový závod Český pohár 2001


Libuše Pilzová / Veronika SvobodováDo poslední chvíle napínavý souboj o dočasně uprázdněný trůn po Lence Honzákové a Petře Vachníkové (Lenka Honzáková odjela na půl roku trénovat do Kanady) svedly v soutěži synchronních dvojic žen páry ze Sokola Brno Komárov, SK GT Litoměřice, Sokola Olomouc a domácí páry z TJ Rožnov pod Radhoštěm.

Naprosto vyrovnaně proběhla v Rožnově zejména kvalifikace, ve které s náskokem pouhé 1 desetiny bodu zvítězily domácí závodnice Simona Kadlecová / Jana Vaculínová (78,7 bodu).
Se shodným bodovým ziskem 78,6 bodu skončily na druhém a třetím místě páry z Litoměřic (Libuše Pilzová / Veronika Svobodová) a z Brna (Petra Kořínková / Kristýna Závodníková).

Ve finále ale litoměřické závodnice Libuše Pilzová / Veronika Svobodová zvýšily obtížnost své sestavy a zaslouženě zvítězily (44,0 bodu) před rožnovskou dvojicí Simona Kadlecová / Jana Vaculínová (43,5 bodu) a brněnským párem Petra Kořínková / Kristýna Závodníková (42,8 bodu).

trenér Jindřich Kozubek, Jana Vaculínová, Věra Vaculínová, Simona KadlecováI přesto se celkovými vítězkami Českého poháru 2001 staly Simona Kadlecová s Janou Vaculínovou, které se při letošních Světových hrách mládeže v Dánsku (INFO) probojovaly do šestice nejlepších světových párů ve své věkové kategorii.

Druhé místo v Českém poháru 2001 obsadily Libuše Pilzová s Veronikou Svobodovou a třetí skončily Petra Kořínková s Kristýnou Závodníkovou, které v roce 2000 obsadily 7. místo na Juniorském mistrovství Evropy v holandském Eindhovenu (INFO).

Jana Vaculínová / Simona Kadlecová, Veronika Svobodová / Libuše Pilzová, Kristýna Závodníková / Petra Kořínková Všechny 3 páry přitom v celkovém hodnocení Českého poháru získaly kuriózně shodný počet 80 pohárových bodů, takže o konečném výsledku nakonec rozhodla až pravidla pro určení pořadí při rovnosti bodů (INFO), podle kterých rozhoduje získaný počet pohárových bodů v posledním pohárovém závodě (body se přidělují za umístění v kvalifikaci i za umístění ve finále).
V posledním závodě ale jak rožnovský, tak i litoměřický pár získaly opět shodně 28 bodů (brněnská dvojice 22 bodů), a tak o vítězkách Českého poháru 2001 nakonec rozhodl výsledek předposledního pohárového závodu, kde rožnovské závodnice získaly 30 pohárových bodů a litoměřické 24 bodů.
5. pohárový závod

Ke stejné situaci již ale v Českém poháru synchronních dvojic žen došlo i v roce 1997, kdy tři celkově nejlepší páry získaly shodně 32 pohárových bodů. O vítěztví kombinovaného páru Jitka Holíčková / Denisa Langerová (Sokol Žižkov I. / TJ Petřiny Praha) tehdy také při rovnosti bodů i v posledním závodě rozhodly pohárové body ve čtvrtém závodě, které na celkově druhé místo odsunuly dvojici SK GT Litoměřice Jana Drholcová / Dominika Waldhauserová. Stejně jako letos pak na 3. místě skončila brněnská dvojice Petra Kořínková / Kristýna Závodníková, která tehdy v posledním pohárovém závodě pro zranění nestartovala. (INFO)

Libuše Pilzová / Veronika Svobodová, Jana Vaculínová / Simona Kadlecová, Kristýna Závodníková / Petra Kořínková
Český pohár 2001


Petr Dejl a Petr DufekZcela odlišně se vyvíjel průběh závodu v soutěži synchronních dvojic mužů.

Petr Dejl s Petrem Dufkem z TJ Petřiny Praha, kteří jsou dnes naší jednoznačně nejlepší mužskou synchronní dvojicí, již v předcházejících závodech získali maximální počet 90 pohárových bodů a byli již před posledním závodem série vítězi Českého poháru 2001.
Nic na tom nemohla změnit ani pokračující černá sobota a jejich nedokončená finálová sestava (9,3 bodu - třetí místo), která nečekaně přinesla vítězství páru z TJ Lokomotivy Liberec Michal Burian / Pavel Knirsch (39,0 bodů) a druhé místo Davidu Koudelkovi s Jakubem Rektoříkem ze Sokola Brno-Komárov (37,0 bodů).

V celkovém účtování Českého poháru 2001 se pak liberecký pár Michal Burian / Pavel Knirsch díky výsledkům v posledním pohárovém závodě vyhoupl na 2. místo za vítěze Petra Dejla s Petrem Dufkem a odsunul brněnskou dvojici David Koudelka / Jakub Rektořík na třetí místo.

Jakub Rektořík / David Koudelka, Pavel Knirsch / Michal Burian, Petr Dejl / Petr DufekPavel Knirsch / Michal Burian, Petr Dejl / Petr Dufek, David Koudelka / Jakub Rektořík
5. pohárový závod Český pohár 2001


Naďa PalackáV soutěži žákyň jednotlivkyň kralovaly domácí závodnice z TJ Rožnov pod Radhoštěm v čele s vedoucí závodnicí průběžného pořadí Žákovského poháru 2001 Naďou Palackou, která na letošním Mistrovství České republiky nečekaně obsadila 3. místo (INFO).

V kvalifikaci s nimi udržela krok pouze Zuzana Musialková ze Sokola Olomouc, která obsadila 2. místo (56,7 bodu) za Naďou Palackou (57,6 bodu). Třetí a čtvrté místo v kvalifikaci obsadily další rožnovské závodnice Jana Vaculínová (56,6 bodu) a Simona Kadlecová (54,9 bodu).

Zuzana MusialkováVe finále posledního letošního pohárového závodu navíc domácí závodnice zřejmě vyhecovala podpora téměř plného hlediště rožnovských diváků a předvedly své sestavy s vyšší jistotou a hlavně s lepším provedením a rozdělily si mezi sebou všechna medailová místa.

Zvítězila Naďa Palacká (33,9 bodu) před Janou Vaculínovou (33,5 bodu) a Simonou Kadlecovou (32,8 bodu) a olomouckou Zuzanou Musialkovou (32,4 bodu). Všechny čtyři závodnice si přitom zároveň vytvořily své nové osobní rekordy za volnou sestavu.

Zuzana Havelková, Simona Kadlecová, Naďa Palacká, Jana VaculínováCelkovou vítězkou Žákovského poháru 2001 se tak stala domácí Naďa Palacká. K 2. místu v Žákovském poháru 2001 pomohly pohárové body za umístění v kvalifikaci Zuzaně Musialkové, která do posledního závodu nastupovala na 4. místě v průběžném pořadí.
Radost pořádajícímu oddílu a trenérovi Jindřichu Kozubkovi přinesly určitě i další rožnovské závodnice, které se umístily na 3., 4. a 5. místě celkového pořadí - Simona Kadlecová, Jana Vaculínová a Zuzana Havelková.

Jana Vaculínová, Naďa Palacká, Simona KadlecováZuzana Musialková, Naďa Palacká, Simona Kadlecová
5. pohárový závod Český pohár 2001


David KoudelkaV soutěži žáků jednotlivců si David Koudelka ze Sokola Brno-Komárov upevnil svou vedoucí pozici v průběžném pořadí Žákovského poháru 2001 vítězstvím v kvalifikaci (54,4 bodu) a ani skutečnost, že ve finále skončil na 4. místě (29,7 bodu), ho již o celkové vítězství v Žákovském poháru 2001 nepřipravila.

Vítězem finálového závodu se stal Daniel Komarov z TJ Petřiny Praha, který sice v kvalifikaci pokazil volnou sestavu a skončil až sedmý (49,9 bodu), ale ve finále, ve kterém závodníci začínají opět od nuly, převedl nejlepší sestavu (31,5 bodu). Druhé a třetí místo vybojovali závodníci TJ Lokomotiva Liberec Pavel Knirsch (31,1 bodu) a Michal Burian (30,1 bodu). Daniel Komarov a Michal Burian si zároveň také vytvořili nové osobní rekordy za volnou sestavu.

Michal Burian a Daniel Komarov také obsadili 2. a 3. místo v celkovém pořadí Žákovského poháru 2001 za Davidem Koudelkou, který se celkovým vítězem stal již podruhé (2000, 2001).

Pavel Knirsch, Daniel Komarov, Michal BurianMichal Burian, David Koudelka, Daniel Komarov
5. pohárový závod Český pohár 2001



Výsledky finálového závodu Českého poháru
 
ŽENY JEDNOTLIVKYNĚ :BodyPSVSkoROZFSko
1.Petra VachníkováTJ Rožnov pod Radhoštěm37,127,635,111,462,737,111,6
2.Kristýna ZávodníkováSokol Brno-Komárov34,226,233,99,560,134,29,3
3.Libuše PilzováSK GT Litoměřice34,126,334,210,160,534,110,1
 
MUŽI JEDNOTLIVCI :BodyPSVSkoROZFSko
1.Jiří KurtinSokol Brno-Komárov36,325,935,712,761,636,312,0
2.Michal BurianTJ Lokomotiva Liberec30,223,828,96,952,730,26,9
3.Pavel KnirschTJ Lokomotiva Liberec30,022,229,77,851,930,07,8
 
ŽENY SYNCHRONNÍ DVOJICE :BodyPSVSkoROZFSko
1.Libuše PilzováSK GT Litoměřice44,035,443,28,078,644,08,5
Veronika Svobodová
2.Simona KadlecováTJ Rožnov pod Radhoštěm43,535,543,28,378,743,58,3
Jana Vaculínová
3.Petra KořínkováSokol Brno-Komárov42,835,842,87,778,642,87,7
Kristýna Závodníková
 
MUŽI SYNCHRONNÍ DVOJICE :BodyPSVSkoROZFSko
1.Michal BurianTJ Lokomotiva Liberec39,034,038,04,672,039,04,6
Pavel Knirsch
2.David KoudelkaSokol Brno-Komárov37,036,236,21,672,437,01,6
Jakub Rektořík
3.Petr DejlTJ Petřiny Praha9,337,148,812,685,99,32,9
Petr Dufek
 
 
Výsledky finálového závodu Žákovského poháru
 
ŽÁKYNĚ JEDNOTLIVKYNĚ :BodyPSVSkoROZFSko
1.Naďa PalackáTJ Rožnov pod Radhoštěm33,925,232,49,457,633,99,4
2.Jana VaculínováTJ Rožnov pod Radhoštěm33,524,931,79,256,633,59,2
3.Simona KadlecováTJ Rožnov pod Radhoštěm32,823,831,19,154,932,89,1
 
ŽÁCI JEDNOTLIVCI :BodyPSVSkoROZFSko
1.Daniel KomarovTJ Petřiny Praha31,525,224,76,949,931,58,5
2.Pavel KnirschTJ Lokomotiva Liberec31,122,229,77,851,931,17,8
3.Michal BurianTJ Lokomotiva Liberec30,123,828,96,952,730,16,9
 
 
Celkové výsledky Českého poháru 2000
 
ŽENY JEDNOTLIVKYNĚ :Body 
1.Petra VachníkováTJ Rožnov pod Radhoštěm88
2.Kristýna ZávodníkováSokol Brno-Komárov74
3.Jitka HolíčkováSokol Žižkov I.70
 
MUŽI JEDNOTLIVCI :Body 
1.Petr DufekTJ Petřiny Praha80
2.Petr DostálSokol Olomouc78
3.David KoudelkaSokol Brno-Komárov58
 
ŽENY SYNCHRONNÍ DVOJICE :Body 
1.Simona KadlecováTJ Rožnov pod Radhoštěm80
Jana Vaculínová
2.Libuše PilzováSK GT Litoměřice80
Veronika Svobodová
3.Petra KořínkováSokol Brno-Komárov80
Kristýna Závodníková
 
MUŽI SYNCHRONNÍ DVOJICE :Body 
1.Petr DejlTJ Petřiny Praha90
Petr Dufek
2.Michal BurianTJ Lokomotiva Liberec80
Pavel Knirsch
3.David KoudelkaSokol Brno-Komárov78
Jakub Rektořík
 
 
Celkové výsledky Žákovského poháru 2000
 
ŽÁKYNĚ JEDNOTLIVKYNĚ :Body 
1.Naďa PalackáTJ Rožnov pod Radhoštěm86
2.Zuzana MusialkováSokol Olomouc70
3.Simona KadlecováTJ Rožnov pod Radhoštěm68
 
ŽÁCI JEDNOTLIVCI :Body 
1.David KoudelkaSokol Brno-Komárov84
2.Michal BurianTJ Lokomotiva Liberec74
3.Daniel KomarovSokol Brno-Komárov72


úplné výsledkykonečné pořadí v pohárech