Napsali o nás  Před akcí  Výsledky 5.závodu  Výsledky ČP a ŽP 

Finálový závod Českého poháru 1999

Honzáková s Vachníkovou "Gymnastkami světové třídy"

Při finálovém závodě Českého poháru 1999 převzaly Lenka Honzáková s Petrou Vachníkovou ocenění „Gymnastka světové třídy“, které jim za jejich letošní výkony udělila Mezinárodní gymnastická federace (FIG).

O vítězce Českého poháru 1999 rozhodla až poslední sestava

Napínavý souboj až do posledního okamžiku se odehrál mezi českými jedničkami Lenkou Honzákovou z SK GT Litoměřice a Petrou Vachníkovou (TJ Rožnov pod Radhoštěm). Lenka Honzáková, která před finálovým závodem v průběžném pořadí vedla o pouhý 1 bod, nastupovala do závodu krátce po dvoutýdenní nemoci. I přesto byla Petře Vachníkové, která si při letošním mistrovsví světa zajistila kvalifikaci na Olympijské hry 2000 v Sydney, vyrovnanou soupeřkou a tak o umístění obou našich nejlepších trampolinistek rozhodovaly pouhé desetiny bodu. Ve vzájemném souboji nakonec byla úspěšnější Petra Vachníková, která vítězstvím v rozřazovacím závodě dohnala svoji jednobodovou ztrátu v průběžném celkovém pořadí a vítězstvím ve finále získala pro sebe rozhodující bod, který pro ni znamenal celkové vítězství v letošním ročníku Českého poháru.

Ženy - synchronní dvojiceV souboji o celkové třetí místo se utkaly čtyři závodnice, které nastupovaly k finálovému závodu s prakticky vyrovnanými šancemi - Denisa Langerová z TJ Petřiny Praha, Tereza Musilová z TJ Lokomotiva Liberec (obě 19 bodů) a litoměřické závodnice Libuše Pilzová a Dominika Waldhauserová (19 a 18 bodů). Nejúspěšnější mezi nimi nakonec byla zkušená reprezentantka Denisa Langerová, která navíc výkonem ve finálové sestavě 35,0 bodu zaútočila i na druhé místo v závodě a za výkonem Lenky Honzákové zaostala o pouhé 2 desetiny bodu.

V soutěži synchronních dvojic měly Lenka Honzáková s Petrou Vachníkovou již před finálovým závodem zajištěno celkové vítězství v letošním Českém poháru (ze čtyř dosavadních závodů tři vyhrály), a tak se o prvenství ve finálovém závodě utkaly juniorské synchronní páry, mezi nimiž nejlépe uspěly letošní juniorské mistryně České republiky Libuše Pilzová s Dominikou Waldhauserovou, které tak potvrdily své celkově druhé místo v letošním Českém poháru.

Ani chyba a pád ve finálové sestavě nepřipravily Petra Dufka o celkové vítězství

Muži - synchronní dvojiceDva poháry si v letošním Českém poháru vybojoval dnes nejlepší český závodník Petr Dufek(TJ Petřiny Praha). I přes zaváhání a pád mimo plachtu trampolíny ve finálové sestavě, které ho stály vítězství ve finálovém závodě, vybojoval celkové vítězství v soutěži jednotlivců, když v předchozích závodech třikrát suverénně zvítězil. Překvapivě vyrovnaný souboj s Petrem Dufkem svedl další reprezentant a Petrův oddílový kolega Petr Dejl, který si vítězstvím ve finálovém závodě zajistil celkově druhé místo v Českém poháru 1999.

V soutěži synchronních dvojic kralovali Petr Dufek s Jiřím Kurtinem ze Sokola Brno-Komárov, kteří vítězstvím v Českém poháru 1999 úspěšně ukončili letošní sezónu, ve které mimo jiné nečekaně obsadili 5. místo v silně obsazeném závodě Světového poháru v Praze.

Pilzová a Šimek získali Žákovské poháry 1999

Současně s finálovým závodem Českého poháru proběhl i finálový závod Žákovského poháru.
Mezi žákyněmi potvrdila pozici nejlepší české žákyně patnáctiletá trojnásobná žákovská přebornice České republiky Libuše Pilzová z SK GT Litoměřice, která se již dnes úspěšně prosazuje i mezi juniorkami a ženami, a vybojovala celkově třetí vítězství v Žákovském poháru za sebou (1997, 1998 a 1999). Vítězem finálového závodu žáků se s velkým náskokem 3,6 bodu stal talentovaný Robert Šimek ze Sokola Olomouc, který tak se třemi vítězstvími vybojoval i celkové vítězství v letošním Žákovském poháru.

Libuše PilzováRobert Šimek