Opory reprezentačního družstva České republiky

Petra Vachníková, Petr Dejl, Petr Dufek, Lenka HonzákováOporami reprezentačního družstva České republiky ve skocích na trampolíně jsou Petr Dejl, Petr Dufek, Lenka Honzáková a Petra Vachníková.

Všichni čtyři jsou zároveň i horkými kandidáty kvalifikace na Olympijské hry 2004 v Aténách, kde bude v soutěžích jednotlivců startovat 16 žen a 16 mužů (kvalifikačním závodem bude Mistrovství světa 2003 v německém Hannoveru).

České jedničky Lenka Honzáková a Petra Vachníková poprvé reprezentovaly naši republiku již v roce 1990 a od roku 1993 si pak mezi sebou rozdělily všechny dosavadní tituly absolutní mistryně samostatné České republiky i vítězství v Českém poháru. V roce 1994 vybojovaly historicky první mezinárodní titul – titul juniorských mistryň Evropy v soutěži synchronních dvojic. Od roku 1996 svými výkony patří trvale mezi přední evropské a světové trampolinistky jak v soutěžích synchronních dvojic, tak i v soutěžích jednotlivkyň nejen při mistrovstvích Evropy a světa, ale i ve světových pohárech.

Obě děvčata se již několik let umísťují uvnitř pásma podmínek olympijské kvalifikace. Česká reprezentantka Petra Vachníková navíc nechyběla ani při olympijské premiéře skoků na trampolíně a na Letních olympijských hrách 2000 v australském Sydney obsadila 11. místo (INFO). Při mistrovství světa 2001 pak Lenka Honzáková obsadila 14. místo a Petra Vachníková 15. místo podle podmínek olympijské kvalifikace pro Olympijské hry 2004 (INFO).

Čtyřnásobný absolutní mistr republiky a vítěz pěti ročníků Českého poháru Petr Dufek se na mezinárodní pole poprvé výrazněji prosadil v roce 1998, kdy se kvalifikoval na Mistrovství Evropy v Německu. V roce 1999 si pak vybojoval i kvalifikaci na Mistrovství světa v Sun City v Jihoafrické republice, kde v redukovaném pořadí olympijské kvalifikace obsadil 21. místo. Za další dva roky si polepšil na 18. místo a těsně se přiblížil hranici olympijské kvalifikace pro OH 2004.

Ve šlépějích výkonnostního růstu Petra Dufka postupuje i jeho oddílový kolega Petr Dejl, který si v roce 2001 také vybojoval start na Mistrovství světa v Odense v Dánsku. Oba Petrové zároveň tvoří i dnes nejlepší český mužský synchronní pár, jehož dosud největším mezinárodním úspěchem je 7. místo v závodě Světového poháru v Rakousku v roce 2000.

Všichni naši nejlepší trampolinisté se připravují ve svých mateřských oddílech, kterými jsou SK GT Litoměřice (Lenka Honzáková), TJ Petřiny Praha (Petr Dejl a Petr Dufek) a TJ Rožnov pod Radhoštěm (Petra Vachníková).

Lenka Honzáková a Petra Vachníková jsou od roku 1997 také zařazeny do systému přípravy ke sportovní reprezentaci České republiky v Odboru sportu Ministerstva vnitra ČR a v letech 1998 - 1999 se na jejich nadstandartní sportovní přípravě podílela i Nadace české sportovní reprezentace.