Irina Karavaeva oceněna Diplomem fair-play CIFP

Koichiro Matuura, generální ředitel UNESCOPaříž, 13. ledna 2003          English version

Mezinárodní výbor fair-play (CIFP) uděluje každoročně ocenění těm, kteří příkladným způsobem prokázali sportovní chování.

Mezinárodní gymnastická federace, trampolínový sport a především olympijská vítězka a mistryně světa Irina Karavaeva z Ruska patřila mezi oceněné za rok 2002.

Irina Karavaeva (RUS)Příčinou jejího výjimečného jednání byla lidská chyba v předání výsledků. Irina Karavaeva byla "neprávem" vyhlášena mistryní světa a spontánně se pak v duchu sportovního jednání vzdala svého titulu.
Za svůj postoj si již vysloužila ocenění Mezinárodního olympijského výboru, který jí udělil čestnou medaili.

CIFP a jeho prezident Jeno Kamuti také vyzdvihli toto příkladné jednání a ocenili ho udělením ceny za rok 2002 ruské mistryni.

Slavnostní předání se konalo v návštěvních místnostech UNESO v Paříži za účasti generálního ředitele UNESCO Koichiro Matsuura, prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Jacquese Rogge, generálního sekretáře OSN Kofiho Annana a jeho zvláštního poradce pro sport, pokrok a mír Adolfa Ogi.

Oceněním zjevně dojatá Irina Karavaeva skromně prohlásila, že její čin byl záležitostí práva a že by měl být inspirací pro celé mezinárodní sportovní společenství.


Související články :
  • Cena fair-play pro Irinu Karavaevu   {info}
  • Anna Dogonadze vyhlášena mistryní světa 2001   {info}
  • Irina Karavaeva spontánně nabídla vrácení zlaté medaile z Mistrovství světa 2001   {info}
  • Komu patří titul mistryně světa ?   {info}
  • Mistrovství světa 2001   {info}