Irina Karavaeva spontánně nabídla vrácení zlaté medaile z Mistrovství světa 2001

Irina KaravaevaKlidnou hladinu mezinárodního závodního skákání na trampolíně rozbouřila před několika dny analýza videozáznamu finálových soutěží žen jednotlivkyň na Mistrovství světa 2001, které před týdnem (28. července 2001) skončilo v dánském Odense (INFO).

Při této analýze zjistili němečtí trenéři, že vítězka Irina Karavaeva z Ruska nezacvičila finálovou sestavu s obtížností 14,6 bodu, jak je uvedeno ve výsledkových listinách, ale o 2 desetiny nižší - 14,4 bodu.

A toto nadhodnocení obtížnosti o 2 desetiny bodu znamená, že správně se mistryní světa 2001 měla stát Anna Dogonadze z Německa, která skončila o pouhou 1 desetinu druhá.

--->> Poprvé se tyto informace objevily v internetovém magazínu GymMedia Online : INFO <<---
(Komu patří titul mistryně světa 2001 ?)

Dnes (4. srpna 2001) byla zveřejněna zpráva s první reakcí Iriny Karavaevy : "Zlato samozřejmě okamžitě předám své přítelkyni Anně Dogonadze .... !"

Horst KunzeSvé stanovisko také zveřejnila technická komise skoků na trampolíně Mezinárodní gymnastické federace, jejíž prezident Horst Kunze k celé záležitosti sdělil :

" .... nejprve se vyjasnilo, proč v Odense k této nepříjemné chybě mohlo dojít :
Závodní karta Iriny Karavaevy pro finále uvádí všechny prvky v kódovém označení správně, jen za jedním prvkem je uvedena o 2 desetiny vyšší obtížnost. Tu také rozhodčí obtížnosti samozřejmě viditelně na kartě opravili a zároveň o 2 desetiny snížili i celkovou obtížnost. Jen přehlédli ještě další chybu v celkovém součtu obtížnosti, který byl nesprávně uveden 14,8 bodu, a ten upravili na 14,6 bodu.

Mohu se jen domnívat, proč byly na závodní kartě nesprávné údaje. Závodní karty pro finále byly odevzdány teprve jednu hodinu před začátkem závodu, Irina je pravděpodobně sama vůbec nevyplňovala a někdy právě trenéři a doprovod mají potíže se sčítáním. Je všeobecně známo, že k tomu opakovaně dochází, a oba rozhodčí obtížnosti měli přirozeně kontrolovat dvakrát. Ale, jak je známo, chybovat je lidské.

Poté, co jsme se s tímto vším ve čtvrtek v technické komisi seznámili, hovořil ruský člen technické komise Nikolai Makarov telefonicky s Irinou Karavaevou. Ta přirozeně také ještě o ničem nevěděla, protože ještě výsledkové listiny neviděla, vždyť to také německým trenérům bylo nápadné také až v úterý. Irina spontánně nabídla vrácení své zlaté medaile, především také proto, že ji své přítelkyni Anně přeje, a protože nechce zrovna po svém olympijském úspěchu a třech předcházejících titulech mistryně světa dostat další titul darem díky zjevné chybě.

Náležitosti budeme ještě projednávat s Mezinárodní gymnastickou federací a s ruskou federací, ale nevěřím, že by se proti tomu někdo postavil z formálních důvodů."

výsledky Mistrovství světa 2001

21.8.2001 : Anna Dogonadze (Německo) vyhlášena mistryní světa 2001 (INFO)


Související články :
  • Mistrovství světa 2001 (INFO)
  • Komu patří titul mistryně světa 2001 ? (INFO)
  • Cena fair-play pro Irinu Karavevu (INFO)
  • Petra Vachníková jedenáctá na Olympijských hrách v Sydney (INFO)