Anna Dogonadze vyhlášena mistryní světa 2001

Anna Dogonadze, Irina Karavaeva, Bruno Granditisková zpráva Mezinárodní gymnastické federace (FIG)

Akita, Japonsko, 21.srpna 2001 : Při Mistrovství světa ve skocích na trampolíně 2001, které se konalo v červenci v Odense v Dánsku, došlo při hodnocení k závažné chybě a zlatá medaile byla udělena nesprávné závodnici.

Olympijská vítězka ze Sydney a osminásobná mistryně světa Irina Karavaeva, která získala zlatou medaili v Odense, učinila následující prohlášení : „Chyba rozhodčích na mistrovství světa v Dánsku mě velmi mrzí. Domnívám se, že je nutné tuto chybu napravit, a rozhodla jsem se předat zlatou medaili v duchu přátelství a čestného soupeření mé přítelkyni Anně Dogonadze z Německa.“

Irina Karavaeva, Bruno GrandiAle podle pravidel Mezinárodní gymnastické federace (FIG) se oficiální výsledky již po vyhlášení vítězů nemohou měnit. A tak prezident FIG a člen Mezinárodního olympijského výboru pan Bruno Grandi schválil výjimku z tohoto pravidla a opravu této tragické chyby. Výsledky byly oficiálně změněny a Anna Dogonadze (Německo) je vyhlášena mistryní světa 2001. Irině Karavaeve byla udělena stříbrná medaile.

Prezident Grandi a celá gymnastická rodina je potěšena tímto ušlechtilým gestem Iriny Karavaevy, která prokázala pravého ducha olympizmu. Zdůraznil také, že toto čestné gesto by mělo být příkladem pro celé sportovní společenství a že FIG je hrdá na to, že ve svém středu má takovou vynikající olympijskou vítězku.


Související články :
  • Mistrovství světa 2001 (INFO)
  • Komu patří titul mistryně světa 2001 ? (INFO)
  • Irina Karavaeva spontánně nabídla vrácení zlaté medaile z Mistrovství světa 2001 (INFO)
  • Cena fair-play pro Irinu Karavevu (INFO)

    výsledky Mistrovství světa 2001