F ČP a ŽP 2001  F ČP a ŽP 2000  F ČP a ŽP 1999 

Finálový závod Českého a Žákovského poháru 2002

Pátý, finálový závod Českého a Žákovského poháru ve skocích na trampolíně série 2002 proběhl v sobotu 7. prosince 2002 v tělocvičně Sokola Žižkov I. v Praze.

I přesto, že o celkových vítězích většiny kategorií jednotlivců i synchronních dvojic bylo již rozhodnuto po čtvrtém, předposledním závodě, přijelo do Prahy celkem rekordních téměř 90 závodníků z celé republiky.

Nakonec, finálový závod sliboval urputné boje o druhá a třetí místa v hodnocení celé série, na kterých závodníky a páry mezi sebou dělilo většinou jen několik bodů, a do umístění na předních místech celkového pořadí mohli také ještě promluvit ti, kteří z různých důvodů dosud bodovali jen ve dvou závodech.


S rekordní účastí 61 závodnic proběhly soutěže žen a žákyň a to i přesto, že o vítězkách celé letošní série již bylo prakticky rozhodnuto již po předposledním závodě. Mezi ženami přitom dominovaly závodnice SK GT Litoměřice Lenka Honzáková a Libuše Pilzová, obě členky českého reprezentačního družstva.

Lenka HonzákováSoutěž žen jednotlivkyň proběhla ve znamení těsného souboje obou litoměřických závodnic.

Nejprve zkušená reprezentantka Lenka Honzáková i přes obtíže způsobené zraněným loktem vyhrála díky výrazně lepší povinné sestavě kvalifikaci (61,7 / 9,8 bodu) před Libuší Pilzovou (60,7 / 10,3 bodu).
Ve finále ale rozhodčí výkon obou závodnic ohodnotili naprosto shodnou známkou 35,5 bodu a tak o vítězce finálového závodu nakonec rozhodlo provedení finálové sestavy.

Lenka Honzáková, Libuše Pilzová, Kristýna Závodníková, Naďa PalackáZa ni Lenka Honzáková získala o 0,5 bodu více a ve finálovém závodě tak podle pravidla pro stanovení pořadí v případě rovnosti bodů zvítězila.

Body za druhé místo si tedy připsala Libuše Pilzová a na třetím a čtvrtém místě skončily juniorky Kristýna Závodníková ze Sokola Brno-Komárov a Naďa Palacká z TJ Rožnov pod Radhoštěm, které za svůj výkon ve finále získaly 33,9 / 9,5 bodu a 33,4 / 8,7 bodu.

Úspěch pořádajícímu oddílu Sokol Žižkov I. pak nečekaně přinesla Karolína Muchová, která se ziskem 32,5 / 7,3 bodu skončila pátá.

Petra JuříčkováVítězkou celé série Českého poháru 2002, do jejíhož hodnocení se počítají 3 nejlepší výsledky ze všech pěti závodů, se ale stala úřadující absolutní mistryně republiky Petra Juříčková (Vachníková) z TJ Rožnov pod Radhoštěm.

Ta totiž již před posledním závodem získala za tři absolutní vítězství maximální možný počet 90 pohárových bodů a i když ve finálovém závodě v Praze ze zdravotních důvodů nestartovala, její vítězství již žádná ze soupeřek nemohla ohrozit.

Naďa PalackáPetra se vítězkou Českého poháru přitom stala již pošesté (1996, 1997, 1999, 2000, 2001 a 2002), jen v roce 1998 byla lepší Lenka Honzáková, která naopak získala zase šest titulů absolutní mistryně republiky.

Na druhém místě celkového pořadí skončila Libuše Pilzová z SK GT Litoměřice (78 bodů) a třetí místo obsadila nejlepší česká juniorka Kristýna Závodníková ze Sokola Brno-Komárov (79 bodů), obě také díky spolehlivým a vyrovnaným výkonům v průběhu celého roku.

Přeskákaly přitom i zkušenou reprezentantku Jitku Holíčkovou ze Sokola Žižkov I., která se ziskem 66 bodů skončila celkově čtvrtá před Naďou Palackou z TJ Rožnov pod Radhoštěm (56 bodů).

Vítězka sobotního závodu Lenka Honzáková, která letos v závodech Českého poháru startovala jen dvakrát, skončila v celkovém hodnocení na šestém místě (48 bodů).


Libuše Pilzová, Lenka Honzáková, Kristýna ZávodníkováLibuše Pilzová, Petra Juříčková, Kristýna Závodníková
5. pohárový závod Český pohár 2002

ZUzana Musialková / Kristýna ZávodníkováLenka Honzáková s Libuší Pilzovou vyhrály ve finálovém závodě i soutěž synchronních dvojic žen (44,1 / 8,2 bodu), i když je v kvalifikaci (78,1 / 8,2 bodu) přeskákaly juniorské páry Zuzana Musialková / Kristýna Závodníková (Sokol Olomouc / Sokol Brno-Komárov - 79,7 / 7,8 bodu) a Zuzana Havelková / Naďa Palacká (TJ Rožnov pod Radhoštěm - 78,6 / 7,8 bodu).

Ve finále ale kombinovaný olomoucko-brněnský pár nedokončil svoji sestavu a skončil až sedmý (17,6 / 4,0 bodu) a nakonec ani vyrovnaný osobní rekord (42,8 / 7,8 bodu - 2. místo) rožnovského páru nestačil na finálový výkon litoměřických závodnic, které své soupeřky při stejné synchronnosti přeskákaly provedením a obtížností.

Připomeňme, že Lenka Honzáková s Libuší Pilzovou před měsícem, v polovině listopadu 2002, vybojovaly skvělé páté místo na Mistrovství Evropy 2002.

Zuzana Musialková / Kristýna Závodníková, Naďa Palacká / Zuzana Havelková, Lenka Honzáková / Libuše PilzováPrvenství v celé sérii 2002 ale i přesto získala Libuše Pilzová opět s Petrou Juříčkovou (Vachníkovou) z TJ Rožnov pod Radhoštěm, se kterou ve čtyřech předchozích závodech získala celkem 86 bodů.

Na druhém místě celkového pořadí skončily úřadující mistryně republiky Zuzana Musialková s Kristýnou Závodníkovou (77 bodů), kterým vítězství ve finálovém závodě mohlo vynést i prvenství v celé sérii 2002.

Na celkově třetí místo se až v posledním závodě vyhouply Zuzana Havelková s Naďou Palackou (70 bodů), které bodovaly především až v druhém pololetí a do finálového závodu nastupovaly až na pátém místě.


Naďa Palacká / Zuzana Havelková, Libuše Pilzová / Lenka Honzáková, Petra Koňaříková / Iva BubeníkováZuzana Musialková / Kristýna Závodníková, Libuše Pilzová / Petra Juříčková, Naďa Palacká / Zuzana Havelková
5. pohárový závod Český pohár 2002

Zita FrydrychováKvalitní a vyrovnané výkony předvedly závodnice i v soutěži žákyň jednotlivkyň, kde kralovala teprve jedenáctiletá Zita Frydrychová z TJ Lokomotiva Liberec - 32,9 / 7,5 bodu.

Na druhém místě prošla celým závodem domácí Karolína Muchová z Sokola Žižkov I., která v roce 2002 zaznamenala výrazný výkonnostní růst a ve finále se také svým novým osobním rekordem 32,6 / 7,7 bodu těsně přiblížila k výkonu vítězky.

O třetím místě pak opět rozhodlo pravidlo o určení pořadí v případě rovnosti bodů mezi Gabrielou Palackou (TJ Rožnov pod Radhoštěm) a Veronikou Navrátilovou (Sokol Olomouc).

Gabriela PalackáObě závodnice za finálovou sestavu shodně získaly 31,0 bodu a úspěšnější nakonec byla rožnovská závodnice, která za provedení získala o 0,6 bodu více a bronzovou příčku.

K hranici třiceti bodů za finálovou sestavu se ještě dokázaly přiblížit domácí Petra Anýžová ze Sokola Žižkov I. (29,8 / 4,6 bodu - 5. místo) a na šestém místě naděje litoměřického oddílu Iva Bubeníková (29,5 / 4,6 bodu), která tak v sobotu překonala svůj dosavadní osobní rekord o 1,1 bodu.

Zita Frydrychová, Karolína Muchová, Gabriela Palacká, Veronika NavrátilováI mezi žákyněmi o vítězce celé série Žákovského poháru 2002 rozhodly již předchozí závody.

Pohár získala úřadující žákovská mistryně republiky Jana Vaculínová z TJ Rožnov pod Radhoštěm (86 bodů), která den před závodem absolvovala ambulantní lékařský zákrok a v posledním závodě proto nestartovala.
Na celkově druhém a třetím místě pak skončily stabilní Zita Frydrychová (84 bodů) a Gabriela Palacká (68 bodů).

Na konečné čtvrté místo celkového pořadí pak díky výbornému výkonu ve finálovém závodě poskočila Karolína Muchová (61 bodů), která předtím byla na sedmém místě průběžného pořadí.


Pohár za nepřítomnou Janu Vaculínovou převzala její oddílová kolegyně Petra Juříčková.
Karolína Muchová, Zita Frydrychová, Gabriela PalackáZita Frydrychová, Petra Juříčková, Gabriela Palacká
5. pohárový závod Český pohár 2002

Petr Dufek, Petr DejlDramatické okamžiky tentokrát ve finálovém závodě provázely i soutěže mužů a žáků.

V soutěži mužů jednotlivců sice tradičně jednoznačně zvítězil pětinásobný absolutní mistr republiky Petr Dufek z TJ Petřiny Praha (39,0 / 14,4 bodu), o další místa se však v napínavém souboji utkali Petr Dejl (TJ Petřiny Praha), Jiří Kurtin (Sokol Brno-Komárov) a Petr Dostál (Sokol Olomouc).
Reprezentant Petr Dejl byl sice na druhém místě po kvalifikaci (64,1 / 13,8 bodu), ve finále ale improvizoval a se ziskem 34,3 / 11,8 bodu klesl na třetí místo, které jen těsně uhájil před čtvrtým Petrem Dostálem (34,1 / 9,4 bodu).

Petr DejlCestu k druhému místu tak uvolnil Jiřímu Kurtinovi, který nabídnutou šanci dokonale využil (36,2 / 12,9 bodu) a získal tak velmi cenné body do celkového hodnocení celé série Českého poháru 2002.

Vítězem celé letošní série Českého poháru se stal pošesté bez přerušení od roku 1997 Petr Dufek (90 bodů) před svým oddílovým kolegou Petrem Dejlem (72 bodů).
Na třetím místě skončil Jiří Kurtin (69 bodů), který až ve finálovém závodě přeskákal Petra Dostála (64 bodů) - čtvrté místo.

Úspěch závodníků TJ Petřiny Praha v celkovém hodnocení Českého poháru 2002 završili pátým místem Daniel Komarov (46 bodů) a Vladimír Novák, který skončil šestý (42 bodů).


Jiří Kurtin, Petr Dufek, Petr DejlPetr Dejl, Petr Dufek, Jiří Kurtin
5. pohárový závod Český pohár 2002

Petr DejlPetr Dejl s Petrem Dufkem zvítězili i v soutěži synchronních dvojic mužů finálového závodu Českého poháru 2002.

Situaci jim přitom zkomplikovali Jiří Kurtin s Vladimírem Novákem (Sokol Brno-Komárov / TJ Petřiny Praha), kteří ve finále nasadili těžší sestavu a se ziskem 44,9 / 10,0 bodu nečekaně zaútočili na prvenství ve finálovém závodě.
Petrové Dejl a Dufek tak museli na poslední chvíli změnit připravenou lehkou finálovou sestavu “na jistotu”.

Petr Dejl, Petr DufekVítězství ve finálovém závodě přineslo oběma Petrům i celkové vítězství v Českém poháru 2002 - díky nevyrovnaným výkonům v průběhu roku totiž do posledního závodu nastupovali na průběžném druhém místě.

Stříbrnou příčku v celkovém pořadí obsadili díky stabilním a vyrovnaným výkonům v průběhu celého roku 2002 mladí závodníci z TJ Rožnov pod Radhoštěm Jan Adamec / Pavel Štefela (78 bodu).

Na třetím místě Českého poháru 2002 skončili oddíloví kolegové vítězné dvojice Michal Bouchner / Daniel Komarov (TJ Petřiny Praha - 74 bodů).


Jiří Kurtin / Vladimír Novák, Petr Dejl / Petr Dufek, Karel Rücker / Ondřej BekJan Adamec / Pavel Štefela, Petr Dejl / Petr Dufek, Daniel Komarov / Michal Bouchner
5. pohárový závod Český pohár 2002

Daniel KomarovK převaze závodníků TJ Petřiny Praha v mužských kategoriích finálového závodu přispěl v soutěži žáků jednotlivců i úřadující žákovský mistr republiky Daniel Komarov, který přeskákal své soupeře ve všech sestavách a bez problémů zvítězil (32,0 / 8,5 bodu).

Se ziskem maximálního počtu 90 bodů se stal i vítězem Žákovského poháru 2002 před domácím závodníkem Milanem Zalužanským ze Sokola Žižkov I. (76 bodů), kterému se ve finálovém závodě moc nedařilo a skončil v něm na osmém místě (24,1 / 5,0 bodu).

Daniel Komarov, Tomáš Brzek, Michal BurianDruhé místo ve finálovém závodě (30,9 / 6,9 bodu) pak vyneslo na celkově třetí místo v Žákovském poháru 2002 Michala Buriana z TJ Lokomotiva Liberec (72 bodů).

Na poslední chvíli se tak dostal před Pavla Štefelu, který mezi žáky úspěšně hájí barvy TJ Rožnov pod Radhoštěm a který získal 67 bodů a obsadil celkové čtvrté místo před dalším libereckým závodníkem Tomášem Brzkem na pátém místě se ziskem 54 bodů.

Tomáš Brzek z TJ Lokomotiva Liberec se přitom ve finálovém závodě dokonce nečekaně dostal na druhé místo po kvalifikačním kole, ve kterém získal 54,1 / 4,2 bodu.


Michal Burian, Daniel Komarov, Pavel ŠtefelaMIlan Zalužanský, Daniel Komarov, Michal Burian
5. pohárový závod Český pohár 2002

Výsledky finálového závodu Českého poháru
 
ŽENY JEDNOTLIVKYNĚ :BodyPSVSkoROZFSko
1.Lenka HonzákováSK GT Litoměřice35,526,834,99,861,735,59,8
3.Libuše PilzováSK GT Litoměřice35,525,934,810,360,735,510,3
2.Kristýna ZávodníkováSokol Brno-Komárov33,926,133,99,560,033,99,5
 
MUŽI JEDNOTLIVCI :BodyPSVSkoROZFSko
1.Petr DufekTJ Petřiny Praha39,027,339,214,466,539,014,4
2.Jiří KurtinSokol Brno-Komárov36,225,736,312,162,036,212,9
3.Petr DejlTJ Petřiny Praha34,327,137,013,864,134,311,8
 
ŽENY SYNCHRONNÍ DVOJICE :BodyPSVSkoROZFSko
1.Lenka HonzákováSK GT Litoměřice44,135,043,18,278,144,18,2
Libuše Pilzová
2.Zuzana HavelkováTJ Rožnov pod Radhoštěm42,836,142,57,878,642,87,8
Naďa Palacká
3.Iva BubeníkováSK GT Litoměřice38,934,238,64,672,838,94,6
Petra Koňaříková
 
MUŽI SYNCHRONNÍ DVOJICE :BodyPSVSkoROZFSko
1.Petr DejlTJ Petřiny Praha39,034,038,04,672,039,04,6
Petr Dufek
2.Jiří KurtinSokol Brno-Komárov37,036,236,21,672,437,01,6
Vladimír NovákTJ Petřiny Praha
3.Ondřej BekSokol Dvůr Králové9,337,148,812,685,99,32,9
Karel Rücker
 
 
Výsledky finálového závodu Žákovského poháru
 
ŽÁKYNĚ JEDNOTLIVKYNĚ :BodyPSVSkoROZFSko
1.Zita FrydrychováTJ Lokomotiva Liberec32,925,432,17,557,532,97,5
2.Karolína MuchováSokol Žižkov I.32,625,031,67,956,632,67,7
3.Gabriela PalackáTJ Rožnov pod Radhoštěm31,025,830,15,555,931,05,5
 
ŽÁCI JEDNOTLIVCI :BodyPSVSkoROZFSko
1.Daniel KomarovTJ Petřiny Praha32,025,232,28,157,432,08,5
2.Michal BurianTJ Lokomotiva Liberec30,923,730,36,954,030,96,9
3.Pavel ŠtefelaTJ Rožnov pod Radhoštěm29,225,328,34,553,629,24,5
 
 
Celkové výsledky Českého poháru 2002
 
ŽENY JEDNOTLIVKYNĚ :Body 
1.Petr JuříčkováTJ Rožnov pod Radhoštěm90
2.Libuše PilzováSK GT Litoměřice78
3.Kristýna ZávodníkováSokol Brno-Komárov70
 
MUŽI JEDNOTLIVCI :Body 
1.Petr DufekTJ Petřiny Praha90
2.Petr DejlTJ Petřiny Praha72
3.Jiří KurtinSokol Brno-Komárov69
 
ŽENY SYNCHRONNÍ DVOJICE :Body 
1.Petra JuříčkováTJ Rožnov pod Radhoštěm86
Libuše PilzováSK GT Litoměřice
2.Zuzana MusialkováSokol Olomouc77
Kristýna ZávodníkováSokol Brno-Komárov
3.Zuzana HavelkováTJ Rožnov pod Radhoštěm70
Naďa Palacká
 
MUŽI SYNCHRONNÍ DVOJICE :Body 
1.Petr DejlTJ Petřiny Praha90
Petr Dufek
2.Jan AdamecTJ Rožnov pod Radhoštěm78
Pavel Štefela
3.Michal BouchnerTJ Petřiny Praha74
Daniel Komarov
 
 
Celkové výsledky Žákovského poháru 2002
 
ŽÁKYNĚ JEDNOTLIVKYNĚ :Body 
1.Jana VaculínováTJ Rožnov pod Radhoštěm86
2.Zita FrydrychováTJ Lokomotiva Liberec84
3.Gabriela PalackáTJ Rožnov pod Radhoštěm68
 
ŽÁCI JEDNOTLIVCI :Body 
1.Daniel KomarovSokol Brno-Komárov90
2.Milan ZalužanskýSokol Žižkov I.76
3.Michal BurianTJ Lokomotiva Liberec72


úplné výsledky finálového závodukonečné pořadí v pohárech