M ČR družstev 2000  M ČR družstev 1999 

Mistrovství České republiky družstev 2001

Atraktivní prostředí libereckého domu kultury se v sobotu 15. září 2001 po roční přestávce opět stalo dějištěm Mistrovství České republiky smíšených družstev ve skocích na trampolíně.

Těsně před zahájením závodu se ale tentokrát stali středem pozornosti rozhodčí, kteří úspěšně absolvovali mezinárodní školení 26.-27. května 2001 v Praze. V Liberci před zraky nastoupených závodníků slavnostně převzali průkazy a "žákovské knížky" mezinárodního rozhodčího (INFO).

Druhý mimořádný slavnostní okamžik proběhl těsně před vyhlášením vítězů, kdy rožnovský trenér Jindřich Kozubek převzal Diplom Mezinárodního olympijského výboru za dlouholetý a významný příspěvek k rozvoji sportu, olympizmu a přátelství a solidarity mezi lidmi (INFO).


Veronika Svobodová (Litoměřice A)Bojovat o titul mistra republiky pro rok 2001 tentokrát do Liberce přijelo 12 smíšených tří až čtyřčlenných družstev. Po dvou družstvech postavily oddíly z Litoměřic, Prahy Petřin a Prahy Žižkova a nejvíce - tři družstva postavil pořádající oddíl TJ Lokomotiva Liberec.

Favoritem soutěže mělo být družstvo TJ Petřiny Praha A, které již má 4 mistrovské tituly (1995, 1998, 1999 a 2000). K soutěži ale nastoupilo oslabeno o jednoho ze svých dvou klíčových závodníků, reprezentanta Petra Dejla, který před několika dny při hokeji utrpěl zranění v obličeji.

Ve startovním poli chyběla také olympionička Petra Vachníková, které v účasti v libereckém závodě zabránily její nové studijní povinnosti.


V kvalifikaci, ve které v povinných a volných sestavách startovali vždy všichni členové každého družstva, se do výsledku družstva počítaly tři nejlepší známky v každém kole sestav.

Petr Dufek (Petřiny A)Již zde se ale rozplynuly všechny naděje oslabeného družstva TJ Petřiny Praha A, které startovalo pouze ve třech ve složení Petr Dufek, Daniel Komarov a Vladimír Novák a nemohlo tedy využít výhody škrtání čtvrté známky.
Vladimír Novák totiž nedokončil ani povinnou, ani volnou sestavu a jeho družstvo tak skončilo až na 10. místě i přesto, že v současnosti nejlepší český trampolinista a úřadující absolutní mistr republiky Petr Dufek naopak předvedl nejlepší sestavy v celém startovním poli.

Kvalifikací nejlépe prošlo družstvo SK GT Litoměřice A ve složení Lenka Honzáková, Ivana Lachmanová, Libuše Pilzová a Veronika Svobodová, které zvítězilo jak v kole povinných sestav (76,8 bodu), tak i v kole volných sestav (102,3 bodu) - celkem 179,1 bodu.

Příjemným překvapením se stalo družstvo Sokola Brno-Komárov složené ze "staronových" závodníků Jiřího Kurtina, Martina Makovce a Kristýny Závodníkové. Sice také ve třech ale kvalifikací prošlo bez závažné chyby a zejména díky volným sestavám (100,9 bodu) postoupilo do finále na 2. místě (176,1 bodu) před družstvem Sokola Olomouc (172,0 bodu).

Jiří Kurtin s trenérkou Miluší Markovou (Brno)Libuše Pilzová s trenérem Vítězslavem Michalkem (Litoměřice A)Do finálové pětky ještě postoupila družstva TJ Rožnov pod Radhoštěm a domácí TJ Lokomotiva Liberec A, která skončila s těsným rozdílem 0,9 bodu na 4. a 5. místě kvalifikace.

Černý Petr tentokrát zbyl na družstvo Sokola Žižkov I. A, které vloni obsadilo 3. místo. Jeho oporami sice byli Jitka Holíčková a Jan Topič, který ale nedokončil svoji volnou sestavu, a tak žižkováci skončili šestí (160,3 b.).

Nejlepší výkony v kvalifikaci předvedli :

  • Petr Dufek - TJ Petřiny Praha A (65,3 bodu)
  • Lenka Honzáková - SK GT Litoměřice A (62,2 bodu)
  • Jiří Kurtin - Sokol Brno-Komárov (60,2 bodu)
  • Libuše Pilzová - SK GT Litoměřice A (60,1 bodu)
  • Petr Dostál - Sokol Olomouc (59,4 bodu)
  • Jitka Holíčková - Sokol Žižkov I. A (59,3 bodu)

  • Ve finále, do kterého postoupilo 5 nejlepších družstev z kvalifikace, startovala všechna družstva opět od nuly a poprvé podle nových pravidel pouze o třech závodnících, jejichž všechny známky se počítaly a žádná neškrtala (pravidla ČR, pravidla FIG). Finále tak bylo napínavé do poslední chvíle.

    Litoměřice A : Veronika Svobodová, Ivana Lachmanová, Libuše Pilzová, Lenka HonzákováNejlépe si se svými finálovými sestavami poradila trojice závodnic družstva SK GT Litoměřice A ve složení Lenka Honzáková, Libuše Pilzová a Veronika Svobodová. Na desetinu stejně zopakovala výkon z kola volných sestav v kvalifikaci a získala 102,3 bodu.

    Celé družstvo (tedy i Ivana Lachmanová, která ve finále nestartovala), tak zaslouženě zvítězilo a získalo již podruhé titul mistra České republiky v soutěži družstev (poprvé v roce 1997).

    Naopak zklamání přineslo finále družstvu Sokola Brno-Komárov. Ne zcela vydařená sestava Jiřího Kurtina znamenala nejen ztrátu cenných bodů, ale i posun celého družstva z druhého na konečné 4. místo (94,4 bodu).

    Olomouc : Petr Dostál, Zuzana Kadlecová, Zuzana Musialková, Veronika NavrátilováNaprosto nenápadně ale spolehlivě prošlo celou soutěží družstvo Sokola Olomouc ve složení Petr Dostál, Zuzana Kadlecová, Zuzana Musialková a Veronika Navrátilová, které do Liberce přijelo obhajovat loňské druhé místo.

    A podařilo se. Finálová trojice Petr Dostál, Zuzana Kadlecová a Zuzana Musialková za svůj výkon získala o 2 body více, než za volné sestavy v kvalifikaci, a celé olomoucké družstvo si zaslouženě již podruhé za sebou odvezlo stříbrné medaile.

    Rožnov : Zuzana Havelková, Naďa Palacká, Simona Kadlecová, trenér Jindřich Kozubek, Jana VaculínováLepší výkon než v kvalifikaci předvedla ve finálovém kole i trojice mladých závodnic družstva TJ Rožnov pod Radhoštěm ve složení Simona Kadlecová, Naďa Palacká a Jana Vaculínová (94,7 bodu). Všechny tři závodnice si přitom také vytvořily nové osobní rekordy v obtížnosti volné sestavy.

    Společně se Zuzanou Havelkovou si tak rožnovské závodnice s malým náskokem tří desetin bodu před družstvem brněnských trampolinistů vybojovaly bronzové medaile.

    Na 5. místě se ziskem 76,5 bodu skončilo domácí družstvo TJ Lokomotiva Liberec A, které ve finále udělalo největší chybu (Pavel Knirsch nedokončil svoji sestavu). I přesto se tak po 3 letech liberecké družstvo ve složení Michal Burian, Jarmila Cetkovská, Pavel Knirsch a Tereza Musilová, opět vrátilo mezi elitní česká trampolínová družstva.


    Výsledky Mistrovství České republiky družstev 2001
     
    DRUŽSTVA - finále :BodyPSVS ROZFS 
    1.SK GT Litoměřice102,376,8102,3 179,1102,3 
     (Lenka Honzáková, Ivana Lachmanová, Libuše Pilzová, Veronika Svobodová)
    2.Sokol Olomouc97,976,195,9 172,097,9 
     (Petr Dostál, Zuzana Kadlecová, Zuzana Musialková, Veronika Navrátilová)
    3.TJ Rožnov pod Radhoštěm94,773,194,0 167,194,7 
     (Zuzana Havelková, Simona Kadlecová, Naďa Palacká, Jana Vaculínová)
     
    POŘADÍ JEDNOTLIVCŮ :BodyPSVSkoROZFSko
    1.Lenka HonzákováSK GT Litoměřice98,425,736,510,862,236,211,2
    2.Libuše PilzováSK GT Litoměřice94,325,834,310,160,134,210,1
    3.Petr DostálSokol Olomouc92,925,533,99,459,433,59,4

    úplné výsledky