Jindřich Kozubek převzal Diplom Mezinárodního olympijského výboru

Jindřich KozubekPři Mistrovství České republiky družstev 2001 ve skocích na trampolíně, které proběhlo v sobotu 15. září 2001 v Liberci, převzal rožnovský trenér Jindřich Kozubek Diplom Mezinárodního olympijského výboru za dlouholetý a významný příspěvek k rozvoji sportu, olympizmu a přátelství a solidarity mezi lidmi.

Letos pětašedesátiletého trenéra TJ Rožnov pod Radhoštěm k trampolínám přivedla gymnastika. V té nejprve sám závodil a když nadešel ten správný čas, vyškolil se na trenéra. A pak ho zaujal nový sport - skoky na trampolíně.

"V roce 1970 jsem si v novinách přečetl článek, že v Praze pořádají první závody ve skocích na trampolíně. Napsal jsem jim, aby mi poslali pravidla a pak jsme rok makali na sestavách. No a v jednasedmdesátém nás potom jelo z Rožnova do Prahy hned dvaatřicet, vyhráli jsme všechno, co se dalo, a Olga Petřeková se dokonce probojovala do mezinárodního Závodu družby" vzpomíná dnes Jindřich Kozubek.

Od té doby vychoval velké množství kvalitních závodnic a závodníků, z nichž mnozí se stali úspěšnými československými a českými reprezentanty. Celkem jeho svěřenci získali 19 seniorských mistrovských titulů jednotlivců a 20 v synchronních dvojicích, 15 juniorských mistrovských titulů jednotlivců a 7 v synchronních dvojicích a 1 titul na mistrovství republiky družstev.

Nejznámější odchovankyní trenéra Kozubka je Petra Vachníková, která se nejprve společně s Lenkou Honzákovou z Litoměřic stala juniorskou mistryní Evropy a poté pronikla i mezi desítku nejlepších evropských i světových závodnic při mistrovstvích Evropy a zejména při závodech světového poháru. Petru také Jindřich Kozubek dovedl až na Letní olympijské hry 2000 v Sydney, kde měly skoky na trampolíně svoji olympijskou premiéru.

I dnes je Jindřich Kozubek duší rožnovského oddílu skoků na trampolíně. Radost z trenérské práce mu vedle olympioničky Petry Vachníkové přinášejí i mladé progresivní juniorky, které patří k nadějím českého trampolínového sportu.

Vedle práce v oddíle vždy pomáhal i pomáhá rozvoji skákání na trampolíně v Československu a v Čechách. Je autorem metodických materiálů a vedl mnohá školení trenérů pro skoky na trampolíně. Mnoho let vykonává i funkci jednoho z reprezentačních trenérů a v posledních letech má na starosti i práci s výběrem talentované mládeže České republiky.

G R A T U L U J E M E ! ! !