Interkontinentální školení rozhodčích pro olympijský cyklus 2005-2008
English version

Hlavním městem světového skákání na trampolíně se na celý týden na přelomu ledna a února 2005 stala Praha, kde v hotelu Pyramida Česká gymnastická federace (ČGF) z pověření Mezinárodní gymnastické federace (FIG) pořádala interkontinentální školení rozhodčích ve skocích na trampolíně, dvojité malé trampolíně a tumblingu pro nový olympijský cyklus. V předvečer školení navštívil Prahu i prezident FIG Prof. Bruno Grandi v doprovodu generálního sekretáře FIG André Gueisbuhlera {info}.


 
  • Prezident Prof. Grandi v Praze
  •     {info}
     
  • Technická komise FIG
  •     {info}
     
  • Prezentace Alpha Factor
  •     {info}
     
  • Interkontinentální školení rozhodčích
  •     {info}

    Prezident Prof. Grandi v Praze

    Prezident FIG Prof. Bruno Grandi se v Praze společně s generálním sekretářem FIG André Gueisbuhlerem a prezidentem technické komise skoků na trampolíně FIG Horstem Kunzem také zúčastnil tiskové konference, kterou pořádala ČGF ve spolupráci s agenturou PROGYM. Během tiskové konference prezident FIG předal bývalé československé reprezentantce a mistryni světa ve sportovní gymnastice Věře Černé finanční podporu z prostředků Nadace FIG a setkal se s místopředsedou Českého olympijského výboru (ČOV) pro olympizmus Doc. Josefem Dovalilem.

    (Věra Černá, mistryně světa ve cvičení na kladině z roku 1979, se dostala do velmi obtížné sociální situace poté, co byla před dvěmi lety zasažena závažným nádorovým onemocněním a i přes náročnou léčbu a rehabilitaci zůstala její pohyblivost omezena.)

    V doprovodu místopředsedy ČOV pro ekonomiku ing. Jiřího Zedníčka a předsedy ČGF PhDr. Jiřího Kubičky prezident FIG Prof. Bruno Grandi také navštívil a prohlédl si novou SAZKA Arénu a seznámil se se záměrem ČGF pořádat mistrovství světa ve sportovní gymnastice v Praze v roce 2010 nebo 2011.

    Viz též články na stránkách ČGF (+ více foto info), PROGYM (01, 02, 03, 04) a FIG (anglicky / 01, 02)


     
     
    {zpět na začátek}

    Technická komise FIG

    Hlavním důvodem návštěvy prezidenta FIG Prof. Bruna Grandiho a generálního sekretáře FIG André Gueisbuhlera bylo setkání s novou technickou komisí skoků na trampolíně FIG, která byla zvolena pro olympijský cykus 2005-2008 na kongresu FIG v turecké Antalyi v říjnu 2004, a její uvedení do funkce.
    Při setkání představitelé FIG představili a diskutovali záměry činnosti a rozvoje mezinárodní federace a všech gymnastických sportů a úkoly a postavení technických komisí a jejich členů.
    Prof. Bruno Grandi a André Gueisbuhler při setkání také ocenili činnost Patricie Henderson (USA), která již na nové období nekandidovala a její členství v technické komisi tak skončilo, a předali jí Bronzovou medaili FIG. Přivítali také nové členy technické komise Christophe Lamberta (Francie) a Vladimíra Zemana (Česká republika).

    Technická komise skoků na trampolíně FIG bude v olympijském cyklu 2005-2008 pracovat ve složení:

  • prezident - Horst Kunze (Německo)
  • viceprezidenti - Nikolai Makarov (Rusko) a Tatiana Shuyska (Ukrajina)
  • sekretář - John Beeton (Velká Británie)
  • členové - Christophe Lambert (Francie), Ulf Andersson (Švédsko) a Vladimír Zeman (Česká republika).

     
    {zpět na začátek}

    Prezentace Alpha Factor

    Ve společenské části školení uspořádala ČGF pro jeho účastníky ve spolupráci se společností Tighe Industries Inc. (USA) a jejími zástupci v České republice prezentaci výrobků Alpha Factor.

    Značka Alpha Factor je značkou sportovního oblečení pro gymnastické sporty a od roku 2003 je i sponzorem reprezentačních družstev ČGF včetně seniorského a juniorského družstva ve skocích na trampolíně České republiky.

    Alpha Factor ČR {info}Tighe Industries, Inc. {info}Alpha Factor International {info}


     
     
    {zpět na začátek}

    Interkontinentální školení rozhodčích

    80 rozhodčích z 30 zemí 4 kontinentů se v Praze pod odborným vedením technické komise FIG zúčastnilo interkontinentálního školení pro nový olympijský cyklus 2005-2008. Při čtyřdenním školení se jeho účastníci především seznámili se změnami mezinárodních pravidel od 1.1.2005 a výkladem různých ustanovení a při praktické části školení proběhlo vedle nácviku hodnocení obtížnosti především sjednocení úrovně hodnocení provedení a synchronnosti. Při závěrečných zkouškách ze znalosti pravidel, praktického hodnocení provedení, synchronnosti, obtížnosti a super obtížnosti pak získali celkem 131 kvalifikací mezinárodního rozhodčího pro skoky na trampolíně, dvojitou malou trampolínu a tumbling:

     Kat. 1Kat. 2Kat. 3Kat. 4celkemS-obtíž.
    TRA6252936310
    DMT31615135 
    TUM21119133 
    celkem115263513110

    Po závěrečných zkouškách se v náročném programu pro účastníky školení našel i čas na prohlídku Prahy a výsledky zkoušek byly vyhlášeny na začátku závěrečné slavnostní večeře, které se zúčastnili i představitelé ČGF v čele s předsedou ČGF PhDr. Jiřím Kubičkou a vzácní hosté předseda ČOV MUDr. Milan Jirásek a místopředseda ČOV ing. Jiří Zedníček.

    V mezikontinentálním školení rozhodčích uspěli i čeští rozhodčí Radek Hanáček, Marie Mišáková a Markéta Přikrylová, kteří obhájili kvalifikaci mezinárodních rozhodčích kategorie 3 i pro olympijský cyklus 2005-2008.

    Viz též články na stránkách ČGF (info), PROGYM (01, 02, 03) a FIG (anglicky / info)
    a fota na stránce Swiss Trampoline (info)


     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    {zpět na začátek}