2. závod Českého a Žákovského poháru 2003

Jen týden po úvodním kole {info} pokračovala druhým závodem v sobotu 3. května 2003 v Liberci pětidílná série Českého a Žákovského poháru ve skocích na trampolíně.

Soutěžit tentokrát nepřijeli jen čeští trampolinisté, ale poprvé také závodníci ze zahraničí, z polského klubu MKS Victoria Jawor, kterým účast v pohárových závodech umožnila změna soutěžních předpisů schválená na počátku letošního roku.

Jako největší favorit do haly TJ Lokomotiva Liberec přijel šestinásobný vítěz Českého poháru a pětinásobný absolutní mistr republiky Petr Dufek z TJ Petřiny Praha a do žákovských soutěží nastupovala s velkými ambicemi domácí závodnice Zita Frydrychová, která již v jedenácti letech zvládá nároky juniorské kategrie.

Libuše PilzováV soutěži žen jednotlivkyň pro nemoc chyběla vítězka úvodního kola Petra Juříčková z TJ Rožnov pod Radhoštěm a o vítězství se tak utkala především trojice dalších závodnic, které jsou členkami reprezentačního družstva.

Dobře začala zkušená Jitka Holíčková ze Sokola Žižkov I., která zacvičila nejlepší povinnou sestavu (26,0 bodu) v celém startovním poli. Ve volné sestavě ale chybovala a ztratila na provedení i obtížnosti (32,2 / 9,6 bodu) a kvalifikaci tak skončila na třetím místě (58,2 bodu).
O prvenství v kvalifikaci a tedy i o nejlepší výchozí známku před finále se pak v těsném souboji utkaly nedávno ještě juniorky Libuše Pilzová z SK GT Litoměřice a Kristýna Závodníková ze Sokola Brno-Komárov.

Jana VaculínováObě závodnice předvedly rovnocenný výkon a od rozhodčích navíc získaly naprosto stejné hodnocení 59,8 bodu - litoměřická závodnice o desetinu více za povinnou sestavu (25,7 bodu) a brněnská zase o desetinu více za volnou sestavu (34,2 / 10,6 bodu).

Za vedoucí trojicí se umístily závodnice s juniorskými povinnými sestavami v čele s polskou trampolinistkou Emilií Zawadskou (57,9 / 7,8 bodu) a Janou Vaculínovou z TJ Rožnov pod Radhoštěm (57,3 / 9,1 bodu), která se do špičky vrátila po zdravotních problémech.

Ve finále zacvičila nejlépe Libuše Pilzová (34,5 / 10,1 bodu). Zůstala sice za svými možnostmi především v obtížnosti, ale s celkovým součtem 94,3 bodu zvítězila a dostala se také do vedení v průběžném pořadí Českého poháru (58 bodů).

Finalistky ženyNa druhém místě skončila Kristýna Závodníková (93,2 bodu), i když ve finále získala nižší hodnocení než v kvalifikaci (33,4 / 10,6 bodu).

Jitce Holíčkové ke zlepšení nestačila ani lepší finálová sestava s novým osobním rekordem v obtížnosti (33,9 / 10,5) bodu a s celkovou známkou zůstala na třetím místě i v konečném účtování (92,1 bodu).

Jitka HolíčkováObě závodnice přitom v průběžném pořadí poháru získaly shodný počet 52 bodů a tak o druhém místě pro Kristýnu Závodníkovou a třetím místě pro Jitku Holíčkovou po dvou závodech rozhodl lepší výkon v sobotním závodě.

Finále nepřineslo změny ani na dalších místech, a tak na celkově čtvrtém místě skončila Emilia Zawadská z MKS Victoria Jawor (90,3 bodu) a na pátém zůstala i Jana Vaculínová (89,4 bodu). Z šestého místa se pak radovala domácí Zita Frydrychová s výkonem 88,4 / 8,3 bodu.

Petr DufekBez překvapení a nečekaných zvratů proběhla naopak soutěž mužů jednotlivců.

Favorizovaný Petr Dufek z TJ Petřiny Praha se ujal vedení v soutěži již po povinné sestavě (27,4 bodu). Nejlepší sestavu předvedl i v kole volných sestav (38,8 / 15,0 bodu) a s celkovým součtem 66,2 bodu vyhrál s výrazným náskokem 4,6 bodu kvalifikaci.

Spolehlivý výkon předvedl i jeho reprezentační a oddílový kolega Petr Dejl, který sice po povinné sestavě 25,4 bodu začínal až na čtvrtém místě, ale po stabilní volné sestavě (36,2 / 13,8 bodu) si polepšil na druhé místo v kvalifikaci (61,6 bodu).

Petr DejlVe finále Petr Dufek svůj výkon z kvalifikace už nezopakoval, ale za lehčí sestavu přesto získal 38,0 / 14,2 bodu a s celkovým součtem 104,2 bodu zvítězil. Druhým vítězstvím a ziskem plného počtu 60 bodů si tak zároveň upevnil i svoji vedoucí pozici v průběžném pořadí Českého poháru.
Přitvrdil naopak Petr Dejl a za sestavu, ve které zopakoval svůj osobní rekord obtížnosti 14,0 bodu, získal 37,2 bodu. S celkovým součtem 98,8 bodu tak potvrdil své druhé místo jak v sobotním závodě, tak i se ziskem 56 bodů v pohárovém pořadí.

Finalistké mužiO třetí místo se pak utkali velcí rivalové Jiří Kurtin ze Sokola Brno-Komárov a další petřinský závodník Vladimír Novák, který byl úspěšnější v prvním závodě.

Oba závodníci za své povinné i finálové sestavy získali prakticky shodné hodnocení (lišili se jen o desetinu v povinné sestavě 26,2 / 26,1 bodu) a jejich soupeření tak rozhodla už volná sestava v kvalifikaci.

V té svoji vyšší obtížnost lépe zúročil brněnský Jiří Kurtin, který s celkovým hodnocením 95,2 / 12,9 bodu skončil třetí. Na pražského závodníka Vladimíra Nováka zbylo sice až čtvrté místo (94,2 / 10,7 bodu), ale v průběžném pořadí Českého poháru si se ziskem 50 bodů udržel místo třetí.


Kristýna Závodníková, Libuše Pilzová, Jitka HolíčkováPetr Dejl, Petr Dufek, Jiří Kurtin

Jana Vaculínová / Simona KadlecováVstup do soutěže synchronních dvojic žen se nevydařil českým párům s vyšší výkonností A a B.
Úřadující seniorské mistryně republiky Zuzana Musialková s Kristýnou Závodníkovou (Sokol Olomouc / Sokol Brno-Komárov) nedokončily povinnou sestavu (6,4 bodu) a propadly se až na poslední třinácté místo.
Loňské juniorské mistryně republiky Simona Kadlecová s Janou Vaculínovou (TJ Rožnov pod Radhoštěm) zaostaly v synchronnosti své povinné sestavy a se známkou 33,7 bodu zahájily až na šestém místě. Své zaváhání ale napravily hned ve volné sestavě (41,8 / 7,9 bodu), nejlepší v celém startovním poli, ve které ostatní páry přeskákaly jak v synchronnosti, tak i obtížnosti, a s velkým náskokem vyhrály kvalifikaci (75,5 bodu).

Na druhém místě kvalifikace se umístil pár ze Sokola Žižkov I. Ivana Krámová s Karolínou Muchovou (72,9 / 5,6 bodu) těsně následovaný Paulinou Kasperek s Marzenou Zelaznou z polského MKS Victoria Jawor (72,4 / 4,6 bodu) a kombinovanou dvojicí Alice Králiková / Gabriela Palacká z SK GT Litoměřice a TJ Rožnov pod Radhoštěm (72,4 / 4,6 bodu).

Zuzana Musialková / Kristýna ZávodníkováSimona Kadlecová s Janou Vaculínovou nenalezly vyrovnané soupeřky ani ve finále, kde zopakovaly svůj výkon z kvalifikace (41,5 / 7,9 bodu). Bez problémů a s velkým náskokem zvítězily (117,0 bodu) a dostaly se tak do čela průběžného pořadí Českého poháru (58 bodů).

Výkon z kvalifikace naopak nedokázaly zopakovat žižkovské závodnice Ivana Krámová s Karolínou Muchovou (37,6 / 5,6 bodu) a klesly na celkové třetí místo (110,5 bodu). I přesto si polepšily na druhé místo průběžného pořadí (54 bodů).
Na druhém místě 2. závodu Českého poháru tak skončily Polky Paulina Kasperek a Marzena Zelazna (110,9 / 4,6 bodu), jejich výsledek se ale do celkového hodnocení Českého poháru nepočítá. {info}

Čtvrté místo uhájila litoměřicko-rožnovská dvojice Alice Králiková / Gabriela Palacká (109,9 / 4,6 bodu), která si v průběžném pořadí Českého poháru polepšila na třetí místo (50 bodů).

Petr Dejl / Petr DufekVelmi dobře a s novým osobním i českým rekordem v obtížnosti prošli kvalifikací soutěže synchronních dvojic mužů Petr Dejl s Petrem Dufkem z TJ Petřiny Praha (85,3 / 13,8 bodu). Pohromu ale pro jednoznačné favority znamenaly chyba a přerušení ve finálové sestavě, které je odsoudily na celkově šesté místo (102,4 bodu).
Finále nedokončili ani junioři Pavel Knirsch s Danielem Komarovem (TJ Lokomotiva Liberec / TJ Petřiny Praha) - 1,6 / 1,5 bodu, kteří skončili až na celkově desátém místě (74,9 bodu).
Nedařilo se ani vítězům prvního závodu Jiřímu Kurtinovi s Vladimírem Novákem (Sokol Brno-Komárov / TJ Petřiny Praha). Chybovali ve volné sestavě (22,7 / 5,7 bodu) a ani nejlepší finálová sestava 44,8 / 10,7 bodu jim nestačila na lepší umístění, než celkově 5. místo (103,4 bodu).

Daniel Komarov / Pavel Knirsch, Michal Szyfer / Przemyslaw Wojcik, Jiří Kurtin / Vladimír NovákProti dalším českým párům se pak prosadily páry Michal Szyfer / Przemyslaw Wojcik a Maciej Andreasik / Krzysztof Pawlikowski z polského MKS Victoria Jawor, které obsadily první i druhé místo v druhém závodě Českého poháru (113,7 / 6,7 a 110,8 / 6,0 bodu).

Na třetím místě pak skončila mladá dvojice Tomáš Brzek / Michal Burian z pořádajícího oddílu TJ Lokomotiva Liberec (106,8 / 2,6 bodu).

V průběžném pořadí se ziskem 56 bodů stále vedou Jiří Kurtin s Vladimírem Novákem před Petrem Dejlem s Petrem Dufkem - 50 bodů a Pavlem Knirschem s Danielem Komarovem - také 50 bodů (o druhém místě obou Petrů rozhodlo jejich lepší umístění v sobotním závodě).


Paulina Kaszperek / Marzena Zelazna, Simona Kadlecová / Jana Vaculínová, Ivana Krámová / Karolína MuchováMichal Szyfer / Przemyslaw Wojcik, Maciej Andreasik / Krzystof Pawlikowski, Tomáš Brzek / Michal Burian

Emilia Zawadska a Justina ZaimPolští závodníci uspěli i v soutěžích Žákovského poháru.
V soutěži žákyň jednotlivkyň se mezi 26 závodnicemi prosadila Emilia Zawadska (89,6 / 7,8 bodu), která ostatní žákyně předběhla především provedením sestav.
S náskokem vyhrála kvalifikaci (57,9 / 7,8 bodu) a když ve finále přidala 31,7 / 7,8 bodu, zaslouženě s celkovým výkonem 89,6 bodu zvítězila.

Vítězce ale celý závod šlapala na paty domácí, teprve jedenáctiletá Zita Frydrychová z pořádající TJ Lokomotiva Liberec.


Zita FrydrychováTa si přitom v kvalifikaci vytvořila svůj nový osobní rekord (56,7 / 8,3 bodu) a ve finále svoji soupeřku dokonce přeskákala výkonem 31,9 / 8,3 bodu. V celkovém součtu si ale přesto nepolepšila a skončila na celkovém druhém místě (88,6 bodu).

Na třetím místě skončila Gabriela Palacká z TJ Rožnov pod Radhoštěm (85,2 / 5,5 bodu), která společně s vítězkou zacvičila nejlepší povinnou sestavu (25,3 bodu), ve volné a finálové sestavě ale ztratila díky nižší obtížnosti (4,9 a 5,5 bodu).

Finalistky žákyněČtvrté a páté místo získaly závodnice MKS Victoria Jawor Monika Jaworska a Justina Zaim s juniorskou výkonností, které se shodnou obtížností 7,8 bodu získaly 84,7 a 81,9 bodu.

Třetí nejlepší českou závodnicí se tak stala Petra Anýžová ze Sokola Žižkov I., která prošla celou soutěží vyrovnaně a skončila na pátem místě s výkonem 80,8 / 5,5 bodu.

Gabriela PalackáZávod se naopak zcela nevydařil Veronice Navrátilové ze Sokola Olomouc, která sice v kvalifikaci skončila na třetím místě (55,8 / 7,1 bodu), ale ve finále již druhým prvkem skončila na bezpečnostním obložení trampolíny a klesla na celkové desáté místo (56,9 bodu).

Na čele průběžného pořadí Žákovského poháru zůstala vítězka prvního závodu Gabriela Palacká (58 bodů). Na druhém místě se udržela i její oddílová kolegyně Zuzana Hrachovcová (48 bodů), která po chybách ve finálové sestavě skončila v sobotním závodě až na devátém místě (69,0 / 4,0 bodu).
Na třetí místo si polepšila Nikola Minarčíková z KSG Chemopetrol Litvínov (46 bodů), v sobotu celkově sedmá s výkonem 78,3 / 4,0 bodu.

V průběžném pořadí se posunula i domácí Zita Frydrychová z devátého na čtvrté místo (44 bodů).

Maciej AndreasikJeště více se polští závodníci z MKS Victoria Jawor prosadili v soutěži žáků jednotlivců. Již v povinných sestavách se usadili na špici startovního pole a po volných sestavách obsadili prvních pět míst v kvalifikaci.
V té zvítězil teprve dvanáctiletý Maciej Andreasik (54,9 / 8,0 bodu), který své soupeře výrazně převýšil ve volné sestavě (31,4 / 8,0 bodu).
Z českých závodníků v kvalifikaci předvedl nejlepší výkon překvapivě domácí závodník Robin Pietschmann z pořádající TJ Lokomotiva Liberec (51,3 / 4,0 bodu).

Jakub RektoříkVe finále se na čele soutěže již nic nezměnilo a medailová umístění si mezi sebou rozdělili žáci z MKS Victoria Jawor Maciej Andreasik (86,4 / 8,0 bodu), Maciej Krochmal (83,5 / 6,0 bodu) a Krzysztof Pawlikowski (82,2 / 6,0 bodu).

Liberecký Robin Pietschmann chyboval ve finálové sestavě a klesl na celkově osmé místo (76,1 / 4,0 bodu) a tak z českých závodníků nejlépe dopadl Jakub Rektořík ze Sokola Brno-Komárov. Skončil na celkově šestém místě (77,9 / 3,9 bodu) a ujal se také vedení v průběžném pořadí Žákovského poháru (58 bodu).
Na druhé místo v poháru si polepšil i liberecký Jan Vyvadil (54 bodu), sedmý v sobotním závodě výkonem 76,3 / 4,0 bodu.

Vítězi prvního závodu Pavlu Štefelovi z TJ Rožnov pod Radhoštěm se nevydařila volná sestava (26,1 / 4,6 bodu) a s výkonem 49,4 bodu skončil již v kvalifikaci a v průběžném pořadí Žákovského poháru klesl na třetí místo (52 bodů).


Zita Frydrychová, Emilia Zawadska, Gabriela PalackáMaciej Krochmal, Maciej Andreasik, Krzystof Pawlikowski


Výsledky Českého poháru
 
ŽENY JEDNOTLIVKYNĚ :BodyPSVSkoROZFSko
1.Libuše PilzováSK GT Litoměřice94,325,734,110,159,834,510,1
2.Kristýna ZávodníkováSokol Brno-Komárov93,225,634,210,659,833,410,6
3.Jitka HolíčkováSokol Žižkov I.92,126,032,29,658,233,910,5
 
MUŽI JEDNOTLIVCI :BodyPSVSkoROZFSko
1.Petr DufekTJ Petřiny Praha104,227,438,815,066,238,014,2
2.Petr DejlTJ Petřiny Praha98,825,436,213,861,637,214,0
3.Jiří KurtinSokol Brno-Komárov95,226,234,312,260,534,712,9
 
ŽENY SYNCHRONNÍ DVOJICE :BodyPSVSkoROZFSko
1.Simona KadlecováTJ Rožnov pod Radhoštěm117,033,741,87,975,541,57,9
Jana Vaculínová
2.Simona KadlecováMKS Victoria Jawor, POL110,934,038,44,672,438,54,6
Jana Vaculínová
3.Ivana KrámováSokol Žižkov I.110,533,239,75,672,937,65,6
Karolína Muchová
 
MUŽI SYNCHRONNÍ DVOJICE :BodyPSVSkoROZFSko
1.Michal SzyferMKS Victoria Jawor, POL113,734,239,66,773,839,96,7
Przemyslaw Wojcik
2.Maciej AndreasikMKS Victoria Jawor, POL110,833,438,26,071,639,26,0
Krzysztof Pawlikowski
3.Tomáš BrzekTJ Lokomotiva Liberec106,834,237,12,671,335,52,6
Michal Burian
 
 
Výsledky Žákovského poháru
 
ŽÁKYNĚ JEDNOTLIVKYNĚ :BodyPSVSkoROZFSko
1.Emilia ZawadskaMKS Victoria Jawor, POL89,625,332,67,857,931,77,8
2.Zita FrydrychováTJ Lokomotiva Liberec88,625,031,78,356,731,98,3
3.Gabriela PalackáTJ Rožnov pod Radhoštěm85,225,329,14,954,430,85,5
 
ŽÁCI JEDNOTLIVCI :BodyPSVSkoROZFSko
1.Maciej AndreasikMKS Victoria Jawor, POL86,423,531,48,054,931,58,0
2.Maciej KrochmalMKS Victoria Jawor, POL83,524,329,76,054,029,56,0
3.Krzysztof PawlikowskiMKS Victoria Jawor, POL82,224,329,46,053,728,56,0
6.Jakub RektoříkSokol Brno-Komárov77,924,027,03,851,026,93,9



úplné výsledkyprůběžné pořadí v pohárech