Mistrovství České republiky 2010 a 40 let trampolín v Čechách

(tisková zpráva)

K Mistrovství České republiky ve skocích na trampolíně jednotlivců a synchronních dvojic nastoupí nejlepší čeští trampolinisté v sobotu 19. června 2010 v sportovní hale Synot Tip Hall v Rožnově pod Radhoštěm.



Zita FrydrychováFavoritkou mistrovství je mezi ženami zatím trojnásobná absolutní mistryně republiky Zita Frydrychová z TJ Lokomotiva Liberec, která po svém loňském vstupu na mezinárodní seniorskou scénu září v letošní sérii závodů světového poháru, kde je na 2. místě průběžného pořadí !

Oprávněné ambice na stříbrnou příčku má domácí závodnice Kateřina Solanská z pořádající TJ Rožnov pod Radhoštěm, která o minulém víkendu obsadila výborné 5. místo v juniorské kategorii v mezinárodním závodě Nissen Cup ve Švýcarsku.

Na medaili si také brousí zuby další domácí závodnice Zuzana Havelková a Michaela Karbanová, Petra Anýžová ze Sokola Žižkov I. a Sandra Opalecká z TJ Lokomotiva Liberec.

Poté, co svoji závodní kariéru ukončil jedenáctinásobný absolutní mistr republiky Petr Dufek ze Sokola Kampa, má velkou šanci na mistrovský titul mezi muži celkem až 5 závodníků z těch, kteří si vybojovali účast na letošním mistrovství. S mírnou převahou opodstatněnou letošními výsledky do soutěže nastoupí Martin Pelc ze Sokola Žižkov I., o první seniorský absolutní titul ho ale mohou připravit jak Naim Ashab ze Sokola Kampa, tak i Matěj Exner z TJ Lokomotiva Liberec. Ambice na jednu z medailí má i domácí Adam Sült z TJ Rožnov pod Radhoštěm.

V mistrovství nebudou chybět ani divácky velmi atraktivní soutěže synchronních dvojic, kde jsou největšími favoritkami Petra Anýžová se Zitou Frydrychovou (Sokol Žižkov I. / TJ Lokomotiva Liberec), které obsadily na letošním mistrovství Evropy 6. místo. Vyrovnanými soupeřkami jim přitom mohou být domácí závodnice Michaela Karbanová s Kateřinou Solanskou, které před několika dny obsadily 3. místo v mezinárodním závodě Nissen Cup v Davosu ve Švýcarsku.

Mezi muži je před mistrovstvím nejlepším synchronním párem dvojice Naim Ashhab / Martin Pelc (Sokol Kampa / Sokol Žižkov I.).

Mistrovství České republiky 2010 je zároveň posledním kvalifikačním závodem pro letošní mistrovství světa, které proběhne na začátku listopadu v Metz ve Francii.

Michaela Karbanová / Kateřina Solanskájuniorském mistrovství republiky jsou největšími favority závodníci z pořádajícího oddílu TJ Rožnov pod Radhoštěm Kateřina Solanská, Adam Sült a dvojice Michaela Karbanová / Kateřina Solanská, kteří již v juniorském věku splňují náročnější podmínky seniorské výkonnosti.

Nadvládu rožnovských závodníků se pokusí překonat zejména Sandra Opalecká z TJ Lokomotiva Liberec a Adéla Nováková ze Sokola Kampa.

Mistrovství České republiky 2010 proběhne poprvé na trampolínách s plachtami nové generace (4x4 mm), které se objevily v letošním roce na nejvýznamnějších světových a evropských soutěžích. Tyto plachty svojí vyšší dynamikou umožňují kromě snazšího zvládnutí náročných prvků, mezi nimiž dnes nechybí ani trojná salta, i dokonalejší provedení a tedy vyváženější artisticko-umělecký zážitek pro diváky soutěží ve skocích na trampolíně.

Soutěže juniorů začínají v 11.00 hodin, soutěže seniorů ve 14.30 hodin, plánované ukončení je do 17.00 hodin.

Od 19.00 hodin pak v Rožnově pod Radhoštěm proběhnou oslavy 40-ti let skákání na trampolíně v Čechách {info}, kterých se zúčastní zhruba stovka bývalých i aktivních významných závodníků, trenérů a rozhodčích.

Při této příležitosti připomeňme, že od roku 2000, kdy byly skoky na trampolíně poprvé v programu letních olympijských her, si čeští trampolinisté dokázali v roce 2000 i 2008 vybojovat olympijskou kvalifikaci mezi nejlepšími dvanácti, respektive šestnácti nejlepšími závodníky z celého světa.

Mezi účastníky oslav nebude chybět olympionička ze Sydney Petra Juříčiková (Vachníková) z Rožnova pod Radhoštěm, z USA, kde nyní žije, bohužel nepřijede Lenka Popkin (Honzáková), která startovala na Letních olympijských hrách v Pekingu 2008.