Jak to vlastně začalo... 

U nás

Do Československa bylo v šedesátých letech dovezeno několik trampolín značky Nissen a cvičení na trampolíně bylo zařazeno doplňkově do přípravy sportovních gymnastů a především skokanů do vody. Sportovní nadšenci cvičili i na „po domácku“ vyrobených trampolínách a pořádali první průkopnické závody. První takový známý historický závod se uskutečnil v roce 1964 v Rožnově pod Radhoštěm. Za skutečný začátek závodního skákání na trampolíně u nás se ale považuje až období na přelomu šedesátých a sedmdesátých let:

1970
Mezníkem v rozvoji skoků na trampolíně v Československu se staly Tělovýchovné slavnosti, kdy 20 armádních celků uskutečnilo po celé republice kolem 200 vystoupení místo výběrové skladby na nafukovacích trampolínách připravené pro IV. československou spartakiádu, která se však neuskutečnila. Tato vystoupení přinesla velký zájem o cvičení na trampolíně, které se s armádními cvičenci dostalo do dalších tělovýchovných jednot a Svaz základní tělesné výchovy je zařadil do svého programu jako jednu z nových forem pro obohacení své činnosti

Propagátoři skoků na trampolíně Ivo Fibiger a Karel Přech využili rostoucího zájmu mezi cvičenci, ustavili komisi skoků na trampolíně a vedli první oddíl skoků na trampolíně v TJ TATRAN Střešovice. Krátce poté vznikly další oddíly v TJ Lokomotiva Liberec, TJ Petřiny Praha a v TJ TESLA Rožnov pod vedením Petra Velechovského, Vladimíra Slivky a Jindřicha Kozubka

26.-27. června se uskutečily první celostátní závody ve skocích na trampolíně v Československu - Přebor Československé lidové armády a I. celostátní soutěž ve skocích na trampolíně.

1971
Českoslovenští trampolinisté navázali první mezinárodní kontakty a poprvé startovali na mezinárodních závodech v Sofii v Bulharsku.

Komise skoků na trampolíně začala spolupracovat na vývoji a výrobě československé trampolíny s národním podnikem Technosport Vlašim, kde byly pod vedením konstruktéra Jaroslava Bohaty vyvinuty trampolíny „Vlašimka“ a později „Blaník“, které byly v mnoha parametrech srovnatelné s trampolínami, vyráběnými v zahraničí

1972 : První mezinárodní závod v Praze-Podolí1972
V červnu v rámci II. celostátní soutěže v Praze Podolí se konaly první mezinárodní závody ve skocích na trampolíně v Československu. Tradiční Mezinárodní závod Přátelství, který byl pak pořádán každoročně, je dnes druhým nejstarším aktivním závodem otevřeného mezinárodního charakteru ve skocích na trampolíně v Evropě. V letech 1994, 1996 a v roce 1999 byl Mezinárodní federací skoků na trampolíně zařazen do série soutěží Světového poháru

V prosinci se Československo zúčastnilo experimentální mezinárodní televizní soutěže Intervize na dálku společně s družstvy Bulharska a Sovětského svazu.

1973
Skoky na trampolíně byly v Československu uznány jako nová sportovní disciplína a zařazeny do Jednotné sportovní a turistické klasifikace ČSTV.

Německý trenér Kraft byl na letním táboře u Klučenic u Orlické přehrady prvním zahraničním lektorem, který školil československé trenéry ve skocích na trampolíně.

Skoky na trampolíně se zároveň začaly rozvíjet i na Slovensku.

1975 : Mezinárodní závod Přátelství v Rožnově pod Radhoštěm 1975
Skoky na trampolíně byly uznány jako nové sportovní odvětví.

První Mistrovství České republiky se konalo v říjnu v Litoměřicích

V listopadu v Bratislavě proběhlo první Mistrovství Slovenska a v Rožnově pod Radhoštěm první Mistrovství Československa.

1976
Od 1. ledna 1976 byly skoky na trampolíně organizačně začleněny do svazu sportovní gymnastiky.

1. července 1976 se Československo stalo členem Mezinárodní federace skoků na trampolíně (FIT) jako její 22. člen.

1977
Skončila výroba trampolín v Technosportu a dále je nutno trampolíny dovážet ze zahraničí.

1979
Československá trampolinistka Věra Vyroubalová startovala v Paříži (Francie) poprvé na mistrovství Evropy.

1980
Československá výprava se v Brigu (Švýcarsko) zúčastnila poprvé mistrovství světa, z důvodu účasti reprezentanta Jihoafrické republiky však naši závodníci nestartovali.

První start československých trampolinistů na juniorském mistrovství Evropy se uskutečnil v Edinburgu (Skotsko).

1986
Paříž (Francie) byla dějištěm prvního skutečného startu československých trampolinistů na mistrovství světa.

Prvními československými páry, které postoupily do finále soutěže synchronních dvojic na juniorském mistrovství Evropy, byly v Czenstochové (Polsko) páry Petr Fiala / Jiří Trešl a Aleš Čejka / Daniel Pagáč.

1989
Poprvé do finále soutěže synchronních dvojic na mistrovství Evropy postoupila československá dvojice Daniela Kyralová / Juliána Vízková v Kodani (Dánsko).

1990
Českoslovenští trampolinisté se poprvé zúčastnili v Dillenburgu (Německo) Světových her věkových skupin (World Age Groups).

V Rožnově pod Radhoštěm proběhlo společné setkání bývalých i aktivních trampolinistů při příležitosti 20 let skoků na trampolíně v Československu.

1992
Československá dvojice Alexandra Hájková / Juliána Vízková postoupila v Aucklandu (Nový Zéland) poprvé do finále soutěže synchronních dvojic na mistrovství světa.

1993
Po rozdělení Československa 1. ledna 1993 zaniklo i členství Československa v Mezinárodní federaci skoků na trampolíně (FIT).

Česká republika získala předběžné členství ve FIT.

Prvními českými páry, které postoupily do finálového závodu série Světového poháru v soutěžích synchronních dvojic, byly páry Alexandra Hájková / Petra Vachníková a Petr Dostál / Kamil Hruda.

1994
Na kongresu FIT v Portu (Portugalsko) se Česká republika stala řádným členem FIT.

Historického úspěchu dosáhla česká reprezentační dvojice Lenka Honzáková / Petra Vachníková, která při svém prvním mezinárodním startu po suverénním výkonu získala titul juniorských mistryň Evropy 1994 v synchronních skocích v Houthalen - Helchterenu (Belgie).

V Mladé Boleslavi se poprvé v České republice konal závod Světového poháru (23. ročník Mezinárodního závodu Přátelství byl mezinárodní federací zařazen do série závodů Světového poháru 1994/1995).

1995
25. výročí skákání na trampolíně v Čechách oslavili účastníci slavnostního večírku v Novém Boru.

1996
25. ročník Mezinárodního závodu Přátelství v Ostravě byl opět závodem Světového poháru, tentokrát série 1996/1997.

Poprvé do finále soutěží jednotlivců na mistrovství světa i na juniorském mistrovství Evropy postoupila Lenka Honzáková ve Vancouveru (Kanada) a v Petrohradu (Rusko).

1997
První start českých trampolinistek na Světových hrách (World Games) v Lahti (Finsko), kam byly nominovány mezinárodní federací podle výsledků z mistrovství světa 1996.

Petra Vachníková v Eindhovenu (Nizozemí) poprvé postoupila do finále soutěže jednotlivců na mistrovství Evropy. Postup do finále zde zároveň poprvé vybojovaly Lenka Honzáková, Denisa Langerová a Petra Vachníková i v soutěži družstev.

Do finálového závodu série Světového poháru v soutěži jednotlivců jako první česká trampolinistka postoupila opět Petra Vachníková.

1998
Na mistrovství Evropy v Dessau (Německo) postoupily do finále v soutěži jednotlivců již dvě české závodnice - Petra Vachníková a Lenka Honzáková.

1999 : Mistrovství světa v Sun City (Jihoafrická republika)


1999
Při mistrovství světa 1999 v Sun City (Jihoafrická republika) se Petra Vachníková kvalifikovala na Olympijské hry 2000 v Sydney (Austrálie) a společně s Lenkou Honzákovou vybojovala pro český synchronní pár žen kvalifikaci na Světové hry 2001 v Akitě (Japonsko).

28. ročník Mezinárodního závodu Přátelství 5.-6. listopadu 1999 v Praze byl závodem Světového poháru série 1999/2000.

Mezinárodní gymnastická federace (FIG) ocenila výkony českých trampolinistek Lenky Honzákové a Petry Vachníkové odznakem "Gymnastka světové třídy".

2000
Petra Vachníková postoupila mezi 12 nejlepších závodnic na Mezinárodní gymnastický pohár v Sydney, který byl generální zkouškou olympijských soutěží, a obsadila v něm celkově 10. místo.

Při olympijské premiéře soutěží ve skocích na trampolíně na Letních olympijských hrách 2000 v Sydney obsadila Petra Vachníková 11. místo.

Oslavy 30 let skoků na trampolíně v Čechách se uskuteční v Rožnově pod Radhoštěm.