Rozhovor s juniorskými mistry 2003 

Rozhovor s mistry České republiky 2003

Ve dnech 27.-29. června 2003 proběhlo na zimním stadionu v Ostravě-Porubě Mistrovství České republiky LONGINES ve sportovní gymnastice a skocích na trampolíně 2003, první společné mistrovství gymnastů a trampolinistů. Urputné boje přinesly radost i zklamání, občas padali závodníci a .... a to je dobře .... padaly také osobní rekordy. Je dobojováno, medaile jsou rozděleny a výkony a tituly jsou zapsány do historických tabulek. A jak vše hodnotí ti nejlepší ? Zde je s nimi exkluzivní rozhovor :



Petra Juříčková
TJ Rožnov pod Radhoštěm
{info}

Petr Dufek
TJ Petřiny Praha
{info}


Už z dřívějška máš úctyhodnou sbírku mistrovských titulů, dokážeš mít z toho dalšího vůbec ještě radost ?
Petra Juříčková : Samozřejmě, že mám, a velikou. Můžeš vyhrát mnoho závodů, ale mistrovství je vždy jen jednou za rok, a to mu jaksi dává větší důležitost, alespoň já to tak cítím. Navíc tohle je, vlastně, můj první mistrovský titul pod novým jménem. Přálo mi štěstí.
Petr Dufek : Co je to za otázku? To je přece jasné, že jo! Já mám radost z každého svého úspěchu. Natož, když se jedná o věc, které věnuji téměř veškerý volný čas, a tím je trampolína. Z letošního mistrovství republiky mám vážně dobrý pocit. Podařilo se mi předvést kvalitně provedené sestavy, udělal jsem radost trenérce Julce a vyhrál jsem nádherné hodinky Longines. Když jsem je ukazoval dědovi, jakožto mému velikému fanouškovi, sáhnul do šuplíku a vytáhnul hodinky stejné značky. Zase jsem nebyl lepší než on . Je pravda, že nepotřebuji být lepší než on, ale v něčem bych se mu přece jen chtěl vyrovnat. Děda byl totiž účastníkem Olympijských her ….

Jak jsi se na letošní mistrovství připravoval(a) ?
Petra Juříčková : Letos to bylo úplně jiné, než kdykoliv předtím. V tělocvičně jsem sice strávila obrovské množství hodin, ale asi více času v roli trenéra, než sportovce. Bylo náročné si zvykat na nový režim a přeladit pozornost na sebe po dvou hodinách práce s dětmi. Navíc, po zdravotních lapáliích z minulého podzimu, jsem teprve v lednu došla k rozhodnutí, že zase začnu závodit. Nejprve bylo nutné znovu nabrat kondici a vrátit se ke všem prvkům, které jsem před pauzou skákala. Bohužel, ještě se mi to tak docela nepodařilo. Míra mé sebedůvěry zatím nedosáhla stupně, abych se vrhala do něčeho, o čemž byť jen trochu pochybuji. Ale to se včas srovná. V průběhu jarní přípravy mě opět zaskočily zdravotní problémy, které zapříčinily další měsíční výpadek. Takže s přípravou to šlo, jak jinak než, nahoru a dolů!
Petr Dufek : Pokud bych zmínil přípravu jen na toto mistrovství, tak myslím, že kdybych takhle trénoval stále, asi bych titulu nedosáhl. Týden před republikou jsem byl na atletickém kurzu se školou a tři dny před závodem jsem úspěšně absolvoval desetiboj. Potom jsem již jen regeneroval zhuntované tělo až do pátku.
Myslím, že mistrovství republiky bylo spíše takovým meziukazatelem výkonnosti, protože moje příprava směřuje cíleně k jedinému závodu v tomto roce a tím je mistrovství světa. Na začátku sezóny jsem absolvoval soustředění v Americe, kde jsme s trenérem pracovali na provedení povinné sestavy a na vhodném složení volné sestavy. Po návratu jsem se na domácích závodech přesvědčil, že za povinnou sestavu se opravdu dá získat i více bodů. Moje volná sestava je stále ještě v takové rozpracované fázi a doufám, že konečnou verzi předvedu na mistrovství světa v plné kráse.

Mistrovství skončilo a začínají prázdniny, budeš teď odpočívat ?
Petra Juříčková : Za pár dní odlétám na zkušenou do USA, kde kromě “práce” s dětmi na mne čeká také trénink a “výlet” na Mistrovství USA. Těším se a lenošit rozhodně nebudu .
Petr Dufek : Myslím, že od fyzické zátěže si na chvilku odpočinu. Ve škole ale stále bojuji se zkouškami, takže mě teď čeká spíše zatěžování hlavy. Jinak prázdniny mám už úplně celý naplánovaný a jsem rád, že mimo tréninků se tam najde i pár dní na zábavu a odpočinek .

Letos poprvé probíhaly soutěže ve skocích na trampolíně společně se sportovní gymnastikou, jak toto spojení hodnotíš ?
Petra Juříčková : Bylo to báječné! Je fajn, že jsem to zažila. Předchozí mistrovství vždy sice trvala kratší dobu, ale také vždy byla velice podobná jiným závodům. Tentokrát jsem opravdu měla dojem, že mistrovství je poněkud větší událost. Bylo krásné a poučné shlédnout gymnastické disciplíny a výkony našich nejlepších. Myslím, že stejně to platí i pro gymnasty, kteří by si jinak asi těžko hledali cestu na trampolínový závod.
Novináři mi položili otázku, zda se necítíme být jako na “druhé koleji” v rámci gymnastického mistrovství. Možná to souviselo se způsobem naší prezentace “v závěsu” za gymnasty jen jako “bezpohlavních” trampolín. Ale to je jen malinká muška, kterou lze snadno odstranit, pokud na tom budeme pracovat.
Moc bych si přála, aby se z letošního společného počinu stala tradice, která pomůže zbořit horu předsudků, jež mezi námi panují, a napomůže tak sbližování obou sportovních odvětví a i sportovců.
Petr Dufek : Určitě to byl nejlepší domácí závod, kterého jsem se kdy účastnil. Gymnastika se mi hrozně moc líbí a obdivuji ty šikovný lidi, co všechno dokážou. Ve volných chvílích jsem sledoval co se dalo. Dokonce možná i více než soutěže na trampolínách. Díky tomu se mi závod nezdál ani tak dlouhý a neuvědomoval jsem si příliš ani tu hroznou nervozitu z vlastního výkonu. Myslím si, že toto spojení gymnastiky a trampolíny je i pro diváky více atraktivní a různorodost pohybových dovedností by je mohla lákat víc a víc.

A nakonec z úplně jiného soudku. Co by sis teď vyčaroval(a), kdybys měl(a) kouzelný prsten princezny Arabely ?
Petra Juříčková : Nevím, nic hmotného mě nenapadá. Snad jen trochu víc odvahy a důvěry ve vlastní schopnosti, ale obávám se, že na to by Arabelin prsten nestačil. Tak se s tím, holt, musím srovnat sama.
Petr Dufek : No já jsem celkem skromný. Stačilo by mi všechno. Ale v první řadě veliký dort .



Jana Vaculínová
Simona Kadlecová

TJ Rožnov pod Radhoštěm
{info} / {info}

Jiří Kurtin
Vladimír Novák

Sokol Brno-Komárov / TJ Petřiny Praha
{info} / {info}


Stali jste se novými mistry republiky, bylo to těžké ?
Simona Kadlecová a Jana Vaculínová : Ano, musely jsme zabrat na provedení u finálové sestavy, protože i naše soupeřky přidaly na obtížnosti.
Jiří Kurtin : Bylo to trochu obtížné, ale ne zas tak moc, jak jsem čekal. A jak se říká "Kdo umí, ten umí".
Vladimír Novák : Soupeři nám situaci velmi ulehčili, ale o to vetší byl psychický tlak, takže se nedá odpovědět jednoznačně.

Závodíš raději v jednotlivcích nebo synchronních dvojicích ?
Simona Kadlecová : V synchronních dvojicích, protože se mi víc daří a vím, že v tom nejsem sama.
Jana Vaculínová : V synchronech, protože nemám takový strach jako v jednotlivcích.
Jiří Kurtin : Já mám raději synchronní dvojice.Neznamená to však, že bych neměl jednotlivce vůbec rád.
Vladimír Novák : Závody v zásadě nemám moc rád. Člověk je celý víkend zavřený v tělocvičně, právě když je venku hezky a mohl by se válet u vody.

Čeho si nejvíce vážíš na svém synchronním partnerovi ?
Simona Kadlecová : Hlavně to, že mě před závodem uklidní a pak už nemám takovou trému. A když to náhodou zkazím, tak mi nic nevyčítá.
Jana Vaculínová : Líbí se mi na ní, že mi dokáže před závodem pomoc ! A také na ní obdivuji, že se mi dokáže podřídit v každé sestavě !
Jiří Kurtin : Že se spolu pokaždé dohodneme a také to, že se jen tak něčeho nevzdává a bojuje až do konce.
Vladimír Novák : Že se na něj můžu 100% spolehnout, protože to nikdy nezkazí a samozřejmě je to můj velmi dobrý kamarád.

A čím tě dokáže nejvíce naštvat ?
Simona Kadlecová : Myslím, že na Janě není nic moc co kritizovat. Synchron s ní mi totiž vyhovuje.
Jana Vaculínová : Na Simču nemám žádné zvláštní připomínky. Tento synchron, co máme se Simčou, je nejideálnější.
Jiří Kurtin : Když mne do něčeho nutí, to opravdu nesnesu.
Vladimír Novák : Vcelku ničím, moc toho totiž nenamluví .

A co dál, jaký je tvůj další cíl ?
Simona Kadlecová : Určitě, abychom se dostaly do finále na Světových hrách a umístily se ještě lépe než před dvěmi lety v Dánsku.
Jana Vaculínová : Chtěly bychom se dostat na Juniorské mistrovství Evropy v roce 2004 a ráda bych, abychom tam předvedly vynikající výkon !
Jiří Kurtin : Nadále zvyšovat svoji výkonnost a potom to hlavní, Olympiáda , to je můj sen.
Vladimír Novák : Trénovat a být lepší než soupeř.


  • Výsledky Mistrovství České republiky 2003 : {info}


  •