Petra Juříčková (Vachníková) oznámila ukončení závodní činnosti
English version 
(tisková zpráva)

Ziskem sedmého Českého poháru završila v sobotu 6. prosince 2003 svoji jednadvacetiletou závodní kariéru Petra Juříčková (Vachníková), nejúspěšnější česká trampolinistka posledních let. Před domácím publikem ve sportovní hale v Rožnově pod Radhoštěm nejprve s převahou vyhrála finálový závod Českého poháru a poté oznámila ukončení své závodní činnosti.

Do tělocvičny v Rožnově pod Radhoštěm ji už ve třech letech přivedla její maminka, bývalá gymnastka a trenérka v oddíle skoků na trampolíně.

Skutečně sportovat ale začala až později a v sedmi letech, v roce 1983, se objevila na svých prvních okresních závodech ve skocích na trampolíně. O rok později již jela na své první celostátní závody a ve dvanácti letech zvládla nároky juniorské kategorie.

V dalších letech se postupně dostala mezi nejlepší žákyně a juniorky a v roce 1993 se poprvé stala absolutní mistryní České republiky.

Na domácí scéně získala dva žákovské, tři juniorské a pět absolutních mistrovských titulů mezi jednotlivkyněmi, dva žákovské, tři juniorské a pět seniorských mistrovských titulů v synchronních skocích.

Sedmkrát zvítězila v ročních sériích Českého poháru v kategorii jednotlivkyň a dvakrát v synchronním skákání, vyhrála přitom dvaadvacet pohárových závodů jednotlivkyň a patnáct pohárových závodů synchronních dvojic.

V reprezentačním družstvu se na mezinárodním poli se poprvé objevila ve čtrnácti letech, jako nejmladší členka československé výpravy na Juniorském mistrovství Evropy 1990 v Uppsale ve Švédsku.

Jako juniorka také dosáhla na jeden ze svých velkých úspěchů - společně se svou partnerkou Lenkou Honzákovou vybojovala v belgickém Houthalen-Helchterenu pro české trampolinisty historicky první mezinárodní titul - titul Juniorských mistryň Evropy.

Neztratila se ani mezi seniorkami a když v roce 1997 obsadila 3. místo v soutěži jednotlivkyň v závodě Světového poháru v Aucklandu na Novém Zélandu a postoupila mezi desítku finalistek celé dvouleté série, zařadila se mezi přední evropské a světové trampolinistky.

Mezi nejlepší umístění Petry Juříčkové (Vachníkové) v soutěžích jednotlivkyň a synchronních dvojic patří páté místo na mistrovství světa 1996, sedmé místo na mistrovství Evropy 1998 a páté v roce 2000. Ve finálových závodech dvouletých sérií Světového poháru, do kterých postupovala vždy desítka nejlepších, získala v sériích 1994/1995, 1996/1997 a 1998/1999 páté, čtvrté a šesté místo.

Před domácím publikem zazářila při závodech Světového poháru 1999 a 2003 v Praze, kdy obsadila v jednotlivkyních desáté a šesté místo a v synchronních dvojicích s Lenkou Honzákovou vždy třetí místo.

Petra Juříčková (Vachníková) byla aktérkou i historického úspěchu českých trampolinistů. Při mistrovství světa 1999 v Sun City v Jihoafrické republice {info} totiž uspěla v olympijské kvalifikaci, ve které se probojovala mezi dvanáctku nejlepších světových trampolinistek. Při premiérovém startu skoků na trampolíně na Letních olympijských hrách v roce 2000 v australském Sydney {info} pak obsadila jedenácté místo.

Petra Vachníková

Po celou dobu své sportovní kariéry Petra trénovala pod vedením trenéra Jindřicha Kozubka v oddíle skoků na trampolíně TJ Rožnov pod Radhoštěm a od roku 1997 byla také zařazena do odboru sportu Ministerstva vnitra České republiky.