Mistrovství České republiky žactva 2001

Účastníci Mistrovství ČR žactvaNaděje českého trampolínového sportu ve věku do 15 let soutěžily v sobotu 24. listopadu 2001 ve sportovní hale Sokola Liboc v Praze o mistrovské tituly na Mistrovství České republiky žactva 2001 jednotlivců, synchronních dvojic a smíšených družstev ve skocích na trampolíně.

Mezi 42 závodníky ze sedmi oddílů byli favority především medailisté celé série Žákovského poháru 2001 {INFO} v čele s jejími celkovými vítězi Naďou Palackou a Davidem Koudelkou.


V kategoriích žákyň kralovaly závodnice z TJ Rožnov pod Radhoštěm, mateřského oddílu olympioničky Petry Vachníkové.

Zuzana HavelkováV soutěži žákyň jednotlivkyň se o titul utkalo celkem 29 závodnic, mezi kterými měla největší ambice pětice závodnic, které již v žákovském věku dosahují juniorské výkonnosti (rožnovské závodnice Naďa Palacká, Simona Kadlecová, Jana Vaculínová, Zuzana Havelková a Zuzana Musialková z Olomouce).

V povinných sestavách si půl až jednobodový náskok před ostatními vytvořily Naďa Palacká (25,8 bodu) a Zuzana Musialková (25,4 bodu).

Dočasně s nimi dokázala udržet krok pouze další pětice závodnic s nižší výkonností (s povinnými sestavami C a D) v čele s Veronikou Navrátilovou z Olomouce (25,9 bodu).

Zuzana MusialkováPo volných sestavách se na vedoucí pozici suverénně usadila Naďa Palacká (59,3 bodu) a vytvořila si tak svůj nový osobní rekord.

Se ztrátou 1,4 bodu se na druhé místo také novým rekordním výkonem nečekaně vyhoupla Zuzana Havelková (57,9 bodu) před třetí Janou Vaculínovou (57,3 bodu) a čtvrtou Simonou Kadlecovou (56,9 bodu).
Prodat svou novou rekordní obtížnost 8,4 bodu se ale nepodařilo Zuzaně Musialkové, která po srážkách za dotyk molitanu klesla až na průběžné 7. místo (55,2 bodu).

Naďa PalackáVe finále Naďa Palacká už svoji šanci nepustila a předvedla ještě lepší sestavu než v kvalifikaci. Výkonem 34,0 bodu si vytvořila nový osobní rekord a zaslouženě zvítězila.
Vítězstvím si ještě více upevnila svoji současnou pozici žákovské české jedničky - s výrazným náskokem totiž vyhrála i letošní sérii závodů Žákovského poháru {INFO} a navíc při červnovém seniorském mistrovství České republiky 2001 {INFO} obsadila překvapivě 3. místo.

Suverenitu rožnovských žákyň potvrdily i závodnice na celkovém druhém až čtvrtém místě - Jana Vaculínová (32,7 bodu), Simona Kadlecová (32,2 bodu) a Zuzana Havelková (32,0 bodu), které se nepodařilo zopakovat výborný výkon z kvalifikačního kola.

Na celkově páté místo si ve finále polepšila Zuzana Musialková (Sokol Olomouc), která ale svou finálovou sestavou 30,4 bodu hodně zaostala za svým osobním rekordem (32,4 bodu).


Jana Vaculínová / Simona KadlecováPřevaha rožnovských závodnic byla zřejmá i v soutěži synchronních dvojic žákyň, kde se v těsném souboji o titul utkaly rožnovské dvojice Zuzana Havelková / Naďa Palacká a Simona Kadlecová / Jana Vaculínová.

Po kvalifikačním kole měla blízko k druhému titulu Naďa Palacká, která se svou synchronní partnerkou získala 78,6 bodu a vedla s náskokem 0,5 bodu před dalším rožnovským párem na druhém místě (78,1 bodu).

V kvalifikaci nečekaně skončily ambice dvojice Zuzana Musialková / Veronika Navrátilová (Sokol Olomouc), která s výkonnostně jednodušší sestavou D vedla po povinných sestavách. Ve volné sestavě ale každá ze závodnic zacvičila odlišný prvek (přerušení sestavy) a získaných 55,9 bodu pak už na postup do sedmičlenného finále nestačilo.

Simona Kadlecová / Jana VaculínováVe finále pak o vítězkách rozhodly pouhé dvě desetiny. Úspěšnější byly Simona Kadlecová s Janou Vaculínovou (42,9 bodu), kterým k prvenství dokonce stačila volná sestava o 6 desetin horší než v kvalifikaci, kde zaostaly výhradně v povinné sestavě (34,6 bodu).

Naopak, i oproti kvalifikaci lepší volná sestava (42,7 bodu) stačila Zuzaně Havelkové s Naďou Palackou "jen" na celkově druhé místo.

Nečekané celkově 3. místo pak spolehlivým výkonem vybojovaly Alice Králíková / Petra Koňaříková z SK GT Litoměřice (38,9 bodu), které zbývající páry přeskákaly jak v synchronnosti, tak i v obtížnosti finálové sestavy.

Připomeňme, že Simona Kadlecová s Janou Vaculínovou po velmi tvrdém a vyrovnaném souboji, ve kterém nakonec rozhodovala pravidla pro určení pořadí při rovnosti bodů, vyhrály letošní sérii Českého poháru v synchronních skocích žen {INFO} a že na Světových hrách mládeže v Dánsku obsadily 6. místo mezi nejlepšími světovými páry své věkové kategorie {INFO}.

Jana Vaculínová, Naďa Palacká, Simona KadlecováZuzana Havelková / Naďa Palacká, Jana Vaculínová / Simona Kadlecová, Petra Koňaříková / Alice Králíková


Tak, jako rožnovské závodnice v kategoriích žákyň, posbírali všechny tituly v kategoriích žáků závodníci TJ Lokomotiva Liberec.

Pavel KnirschMezi celkem 13 závodníky v soutěži žáků jednotlivců byli největšími favority Michal Burian a Pavel Knirsch (oba TJ Lokomotiva Liberec) a domácí Daniel Komarov (TJ Petřiny Praha), všichni tři závodníci juniorské výkonnosti. S nemalými šancemi do Prahy přijel také loňský vítěz a vítěz Žákovského poháru 2001 {INFO} teprve jedenáctiletý David Koudelka ze Sokola Brno-Komárov, který své starší soupeře poráží zejména stabilitou svých výkonů.

V povinných sestavách, ve kterých se k sestavě B odvážil pouze Daniel Komarov (24,6 bodu), se vedení v soutěži ujal Michal Burian (25,5 bodu) s náskokem 0,4 bodu před Davidem Koudelkou (25,1 bodu) a svým oddílovým kolegou Pavlem Knirschem (24,7 bodu).

Michal BurianVe volných sestavách naopak zazářil Pavel Knirsch, který si výkonem 31,3 bodu nejen vytvořil svůj nový osobní rekord ale zárověn převzal vedení v soutěži (56,0 bodu).

Na průběžné druhé místo po kvalifikačním kole se díky druhé nejlepší volné sestavě (30,6 bodu) vyhoupl Daniel Komarov (55,2 bodu) a naopak Michal Burian a David Koudelka, kteří získali za své volné sestavy shodně 28,8 bodu, klesli na místo třetí a čtvrté (54,3 bodu a 53,9 bodu).

Michal BurianFinále, do kterého postoupilo celkem 8 nejlepších závodníků z kvalifikačního kola, ale bylo plné zvratů. David Koudelka zopakoval svůj výkon z kvalifikace (28,9 bodu) a dokonce si polepšil na celkově 3. místo - Daniel Komarov nedokončil svoji finálovou sestavu a se ziskem 27,0 bodu klesl až na konečné 5. místo.

Michal Burian naopak svoji finálovou sestavu zacvičil v novém osobním rekordu 30,4 bodu a když dosud vedoucí závodník Pavel Knirsch získal vysokou srážku za dotyk molitanu, zaslouženě zvítězil.

Vítězův oddílový kolega Pavel Knirsch se nakonec dokonce i přes tyto srážky udržel ještě na celkově 2. místě (29,8 bodu).

Převahu libereckých závodníků završil i Adam Kašpar, který se těsně vklínil na 4. místo (27,1 bodu).


Michal Burian / Pavel KnirschFavority soutěže synchronních dvojic žáků byli po svém nedávném vítězství ve finálovém závodě a celkově druhém místě v celé sérii Českého poháru 2001 {INFO} závodníci TJ Lokomotiva Liberec Michal Burian s Pavlem Knirschem.

Jejich nejvážnějšími soupeři přitom měli být závodníci ze Sokola Brno-Komárov David Koudelka / Jakub Rektořík, kteří v Českém poháru skončili jen s malou ztrátou na celkově třetím místě.

Michal Burian / Pavel KnirschMichal Burian a Pavel Knirsch ale prošli celou soutěží naprosto suverénně a bez zaváhání a ostatním párům vlastně ani nedali šanci.

Vedení v soutěži se ujali již v povinné sestavě (35,9 bodu), kde si vytvořili více než jeden a půlbodový náskok před brněnským párem.

Ve volné sestavě (39,7 bodu) svůj náskok před ostatními ještě zvýšili na 4,6 bodu a když ve finále svůj výkon ještě zlepšili (40,3 bodu), získali bez problémů mistrovský titul.

Naopak napínavý souboj o druhé místo svedli Tomáš Brzek / Adam Kašpar ( TJ Lokomotiva Liberec) a David Koudelka / Jakub Rektořík (Sokol Brno-Komárov), mezi kterými při shodném výsledku 37,3 bodu rozhodlo podle pravidel nakonec provedení finálové sestavy, které určilo stříbrné medaile liberecké dvojici a bronzové medaile brněnskému páru.

Pavel Knirsch, Michal Burian, David KoudelkaTomáš Brzek / Adam Kašpar, Pavel Knirsch / Michal Burian, David Koudelka / Jakub Rektořík


Rožnovské žákyně a liberečtí žáci se nakonec vzájemně utkali o titul v soutěži družstev.

RozhodčíCelkem 11 smíšených tří až čtyřčlenných žákovských družstev se utkalo o titul v soutěži družstev.

Vyrovnaně a bez velkých výkyvů prošla kvalifikací družstva vítězů obou soutěží jednotlivců i synchronních dvojic TJ Rožnov pod Radhoštěm A a TJ Lokomotiva Liberec A, která do pětičlenného finále postoupila s náskokem na prvním (Rožnov A - 174,5 bodu) a druhém (Liberec - 165,9 bodu) místě.

DiváciTřetí místo v kvalifikaci vybojovalo družstvo Sokola Olomouc (161,6 bodu), které startovalo pouze se třemi závodníky a nemohlo využít možnosti škrtání nejhorší známky (3-4 startují, 3 se počítají).

Ve finále si ale vedoucí A družstvo z Rožnova vyzkoušelo úskalí nových pravidel pro finále platných od 1.1.2001 (3 startují a 3 se počítají) a když Simona Kadlecová a po ní pak i Naďa Palacká nedokončily své sestavy, propadlo se až na konečné 5. místo (57,7 bodu), až za rožnovské B družstvo, které skončilo čtvrté (85,9 bodu).

Cesta k titulu se tak otevřela pro družstvo TJ Lokomotiva Liberec A ve složení Michal Burian, Zita Frydrychová, Pavel Knirsch, Ivana Morávková, které nabídnutou šanci beze zbytku využilo a zaslouženě zvítězilo (91,5 bodu).

O příčku výš na druhé místo se v celkovém hodnocení posunulo i družstvo Sokola Olomouc (88,5 bodu) a na bronzový stupínek vystoupalo družstvo Sokola Brno-Komárov (86,1 bodu).

Sokol Olomouc, TJ Lokomotiva Liberec, Sokol Brno-Komárov

Výsledky Mistrovství České republiky žactva 2001
 
ŽÁKYNĚ JEDNOTLIVKYNĚ :BodyPSVSkoROZFSko
1.Naďa PalackáTJ Rožnov pod Radhoštěm34,025,833,59,459,334,09,4
2.Jana VaculínováTJ Rožnov pod Radhoštěm32,724,832,59,257,332,79,4
3.Simona KadlecováTJ Rožnov pod Radhoštěm32,224,532,49,156,932,29,1
 
ŽÁCI JEDNOTLIVCI :BodyPSVSkoROZFSko
1.Michal BurianTJ Lokomotiva Liberec30,425,528,84,354,330,46,9
2.Pavel KnirschTJ Lokomotiva Liberec29,824,731,30,856,029,87,6
3.David KoudelkaSokol Brno-Komárov28,925,128,82,753,928,95,1
 
ŽÁKYNĚ SYNCHRONNÍ DVOJICE :BodyPSVSkoROZFSko
1.Simona KadlecováTJ Rožnov pod Radhoštěm42,934,643,58,378,142,98,3
Jana Vaculínová
2.Zuzana HavelkováTJ Rožnov pod Radhoštěm42,736,142,57,578,642,77,5
Naďa Palacká
3.Petra KoňaříkováSK GT Litoměřice38,935,538,83,674,338,93,6
Alice Králíková
 
ŽÁCI SYNCHRONNÍ DVOJICE :BodyPSVSkoROZFSko
1.Michal BurianTJ Lokomotiva Liberec40,335,939,74,675,640,34,6
Pavel Knirsch
2.Tomáš BrzekTJ Lokomotiva Liberec37,332,738,02,670,737,32,6
Adam Kašpar
3.David KoudelkaSokol Brno-Komárov37,334,336,72,671,037,32,6
Jakub Rektořík
 
SMÍŠENÁ DRUŽSTVA :BodyPSVS ROZFS 
1.TJ Lokomotiva Liberec A91,575,690,3 165,991,5 
 (Michal Burian, Zita Frydrychová, Pavel Knirsch, Ivana Morávková)
2.Sokol Olomouc88,575,486,2 161,688,5 
 (Ondřej Jehlík, Zuzana Musialková, Veronika Navrátilová)
3.Sokol Brno-Komárov86,173,284,5 157,786,1 
 (David Koudelka, Jakub Rektořík, Ondřej Závodník, Eva Žitňáková)

úplné výsledky