29. Mezinárodní závod Přátelství 2001

English version(tisková zpráva)

29. ročník Mezinárodního závodu Přátelství ve skocích na trampolíně se uskutečnil v sobotu 1. prosince 2001 ve Dvoře Králové nad Labem ve sportovní hale základní školy Strž za účasti reprezentantů Izraele, Rakouska, Švédska a seniorské a juniorské špičky České republiky. V 29. Mezinárodním závodě Přátelství dominovali čeští reprezentanti, kteří zvítězili ve všech kategoriích.

V soutěži žen jednotlivkyň si bez problémů vyskákala prvenství česká olympionička Petra Vachníková, která prošla celým závodem bez zaváhání a za své výkony ve třech sestavách získala celkem 99,1 bodu. Na druhém a třetím místě skončily další české reprezentantky Kristýna Závodníková (91,4 bodu) a Naďa Palacká (88,1 bodu), které za uplynulý rok zaznamenaly výrazný výkonnostní růst.

Mnohem dramatičtěji se vyvíjela soutěž mužů jednotlivců, kde byl největším favoritem izraelský reprezentant Konstantin Miroshnikov, který si pro závod ve Dvoře Králové nad Labem připravil sestavu se sedmi různými trojnými salty. Po povinné sestavě se sice ujal vedení, ale když přerušil volnou sestavu, otevřela se cesta k vítězství českým reprezentantům.
V kvalifikaci (povinná + volná sestava) se tak do čela soutěže dostal v současnosti nejlepší český závodník Petr Dufek s náskokem 1,5 bodu před zbývajícími závodníky. Ale ani on se na prvním místě dlouho neudržel - nedokončil svoji finálovou sestavu a v celkovém hodnocení klesl na 2. místo (96,4 bodu).
Vítězem se pak nečekaně, ale zaslouženě stal další český reprezentant Petr Dejl (98,4 bodu), který ve finále zopakoval svůj dobrý výkon z kvalifikace. S těsným odstupem 2 desetin bodu za druhým Petrem Dufkem skončil Jiří Kurtin (Česká republika / 96,2 bodu).

Bez velkých překvapení nakonec proběhly soutěže synchronních dvojic žen a mužů, kde byly favority české páry Simona Kadlecová / Jana Vaculínová a Petr Dejl / Petr Dufek.

O poznání více musely o vítězství bojovat páry v soutěži synchronních dvojic žen, která byla velmi vyrovnaná a kde páry na prvním až třetím místě dělilo od sebe pouhých osm desetin bodu. I zde zvítězily české reprezentantky Simona Kadlecová / Jana Vaculínová (119,7 bodu) před dalšími českými páry Libuše Pilzová / Veronika Svobodová (119,2 bodu) a Zuzana Musialková / Kristýna Závodníková (118,9 bodu).

Jako jediní zahraniční účastníci vystoupali na stupně vítězů ve Dvoře Králové nad Labem rakouští reprezentanti Dieter Hayn / Markus Höckner (91,8 bodu), kteří se vklínili na 2. místo soutěže synchronních párů mužů mezi české páry Petr Dejl / Petr Dufek (130,9 bodu) a Jiří Kurtin / Vladimír Novák (87,7 bodu).

úplné výsledky