Mistrovství České republiky 2010 - výsledky

(tisková zpráva)

Seniorské a juniorské mistrovství České republiky ve skocích na trampolíně pro rok 2010 proběhlo v sobotu 19. června 2010 ve sportovní hale Synot Tip Hall v Rožnově pod Radhoštěm.



Již svůj čtvrtý titul absolutní mistryně České republiky vybojovala současná nejlepší česká trampolinistka Zita Frydrychová z TJ Lokomotiva Liberec, která po svém loňském vstupu na mezinárodní seniorskou scénu září v letošní sérii závodů světového poháru, kde je na 2. místě průběžného pořadí ! V Rožnově svým soupeřkám utekla již v kvalifikaci o více než 7,0 bodů, když získala 66,7 bodu a vytvořila si tak svůj nový osobní rekord. Ve finále, které v soutěži žen jednotlivkyň začínalo s nulovou známkou tak, jako na vrcholných mezinárodních soutěžích, získala za svoji sestavu 36,9 / 11,8 bodu, vytvořila si tak další osobní rekord a zaslouženě získala mistrovský titul, třetí v jedné řadě.

Na druhém místě se již od povinné sestavy (28,0 bodu) usadila teprve šestnáctiletá domácí závodnice Kateřina Solanská z pořádající TJ Rožnov pod Radhoštěm. Za kvalifikaci získala 58,7 bodu a když ve finále zacvičila sestavu na 33,8 bodu s obtížností 10,7 bodu obsadila při svém teprve druhém startu na seniorském mistrovství republiky 2. místo a potvrdila tím svoji pozici v české seniorské špičce.

Silnou pozici rožnovského oddílu potvrdila i další domácí závodnice Michaela Karbanová, která byla po vydařené kvalifikaci s volnou sestavou ve svém novém osobním rekordu 32,9 / 9,0 bodu na třetím místě se známkou 58,7 bodu. Ve finále se ale dopustila velké chyby, svoji finálovou sestavu nedokončila a propadla se až na 9. místo (6,6 bodu).

Bronz si pak z Rožnova odvezla Petra Anýžová ze Sokola Žižkov I., která sice trochu ztratila v kvalifikaci (57,5 / 10,3 bodu, 4. místo), když neustála dopad po posledním prku své volné sestavy, ve finále ale předvedla výkon na 32,2 / 10,4 bodu.


Poté, co po více než 15ti letech k soutěži mužů jednotlivců nenastoupil jedenáctinásobný absolutní mistr republiky Petr Dufek ze Sokola Kampa, který ohlásil ukončení mezinárodní závodní činnosti mělo velkou šanci na mistrovský titul celkem 5 závodníků z těch, kteří si vybojovali účast na letošním mistrovství. Nejlépe tuto šanci využil Adam Sült z pořádající TJ Rožnov pod Radhoštěm, který byl sice po kvalifikaci na 3. místě (57,9 / 11,8 bodu), nejlépe ale zvládl svoji finálovou sestavu (34,3 / 11,8 bodu), která se s ohledem na celkový počet startujících mužů přičítala ke kvalifikaci, a s celkovým výsledkem 92,2 bodu získal svůj premiérový absolutní mistrovský titul.

Pro pořádající oddíl TJ Rožnov pod Radhoštěm bodoval i Pavel Štefela, který byl po kvalifikaci až na 4. místě (55,2 / 10,1 bodu), ve finále ale přidal 34,1 / 11,5 bodu a s celkovým součtem 89,3 bodu vybojoval 2. místo.

Bronz si z Rožnova odvezl Naim Ashhab ze Sokola Kampa, který byl po kvalifikaci druhý ve svém novém osobním rekordu 63,7 / 13,1 bodu), ale po ne zcela vydařené finálové sestavě získal celkově 88,7 bodu.

Kvalifikací sice nejlépe prošel Martin Pelc ze Sokola Žižkov I. (65,8 bodu), který předvedl nejobtížnější sestavu celého mistrovství (14,3, bodu), ve své finálové sestavě se ale dostal příliš blízko ke kraji trampolíny a sestavu nedokončil (10,6 / 4,0 bodu) a skončil celkově až na 5. místě celkovým ziskem 76,4 bodu).


soutěži synchronních dvojic žen kralovaly Petra Anýžová se Zitou Frydrychovou, které si z letošního mistrovství Evropy přivezly 6. místo. V sobotní soutěži nenechaly nikoho na pochybách, že jsou naším dnes nejlepším synchronním párem. Kvalifikaci vyhrály ve svém novém osobním rekordu 82,9 bodu (se synchronností 9,3 bodu za povinnou sestavu a 9,6 bodu za volnou sestavu) a ve finále si vytvořily další nový osobní rekord sestavou za 44,5 bodu s téměř absolutní synchronností 9,7 bodu. S celkovým počtem 127,4 bodu tak získaly již 5. mistrovský titul.

Na druhém místě skončila kombinovaná dvojice Zuzana Havelková / Sandra Opalecká (TJ Rožnov pod Radhoštěm / TJ Lokomotiva Liberec) výkonem 115,3 bodu, když špičkovou synchronnost 9,6 bodu předvedla ve své volné sestavě) a třetí dvojice ze Sokola Kampa Marie Fialová / Kateřina Zwingerová (95,1 bodu).

Vyrovnanou konkurencí nejlepšímu páru byla domácí dvojice Michaela Karbanová / Kateřina Solanská z TJ Rožnov pod Radhoštěm, která v kvalifikaci obsadila 2. místo výkonem 80,6 bodu (se synchronností 9,2 bodu za povinnou sestavu a 9,7 bodu za volnou sestavu). Nevydařená finálová sestava je pak ale v celkovém součtu 89,3 bodu odsunula až na celkové 4. místo.


soutěži synchronních dvojic mužů dominoval nově složený kombinovaný pár Petr Dufek / Adam Sült (Sokol Kampa / TJ Rožnov pod Radhoštěm), který byl nejlepší jak v kvalifikaci (78,8 bodu) tak i celkově (121,3 bodu) a zaslouženě zvítězil.

Na druhém místě skončil favorizovaný pár Naim Ashhab / Martin Pelc (Sokol Kampa / Sokol Žižkov), který chyboval a hodně ztratil ve volné sestavě a celkem získal 103,5 bodu.

Bronz získali Matěj ExnerPavlem Štefelou (TJ Lokomotiva Liberec / TJ Rožnov pod Radhoštěm), kteří celkově získali 99,2 bodu.


výsledky seniorů

Juniorském mistrovství České republiky 2010 kralovali trampolinisté z pořádající TJ Rožnov pod Radhoštěm, kteří získali všechny tituly.

soutěži juniorek jednotlivkyň, kde tak, jako v soutěži žen, závodnice začínaly finále s nulovou známkou,vyhrála Kateřina Solanská z TJ Rožnov pod Radhoštěm, která byla nejlepší jak v kvalifikaci (56,9 / 10,7 bodu), tak i ve finále, kde si výkonem 34,7 / 10,7 bodu vytvořila svůj nový osobní rekord.

Stříbrnou příčku vybojovala její oddílová kolegyně Michaela Karbanová (31,9 bodu), která byla na druhém místě i po kvalifikaci (56,3 bodu), kde si vytvořila nový osobní rekord obtížností 9,0 bodu.

Třetí místo si do Prahy odvezla Adéla Nováková ze Sokola Kampa (30,5 / 9,1 bodu).

Na medailové pozici se v kvalifikaci držela i Sandra Opalecká z TJ Lokomotiva Liberec, která získala shodný počet bodů s Michaelou Karbanovou (56,3 / 9,0 bodu). Ve finálové sestavě se ale dostala do potíží, sestavu vylehčila a v konečném účtování obsadila až pátou příčku (29,0 / 6,3 bodu).


soutěži juniorů jednotlivců s výraznou převahou zvítězil Adam Sült z TJ Rožnov pod Radhoštěm i přes nepříliš vydařenou kvalifikaci (49,7 / 8,6 bodu). Ve finále pak předvedl sestavu za 33,7 / 11,8 bodu a s celkovým součtem 83,4 zaslouženě a s více než pětibodovým náskokem získal svůj první juniorský absolutní titul.

Druhé a třetí místo putují do Olomouce. Odvezli si je Zdeněk Havelka (78,0 / 7,0 bodu) a František Handl (52,7 / 5,7), oba ze Sokola Olomouc.


Rožnovská dvojice Michaela Karbanová / Kateřina Solanská, která obsadila 10. místo na letošním Juniorském mistrovství Evropy, byla nejlepší ve všech sestavách a celkovým výkonem 123,3 / 8,1 bodu s náskokem přes dvacet bodů před dalšími páry zvítězila. Kromě získaného titulu si děvčata vytvořila nové osobní rekordy za povinnou sestavu (35,9 bodu), volnou sestavu (44,4 bodu), kvalifikaci (78,9 bodu) a body celkem (123,3 bodu).

Na druhém místě skončily Adéla Nováková / Karolína Sikorová ze Sokola Kampa výkonem 101,9 / 5,8 bodu a na třetím Eliška Jodasová / Lucie Polová z TJ Aero Odolena Voda výkonem 100,4 / 5,3 bodu.


výsledky juniorů