36. Mezinárodní závod Přátelství 2008, Kladno, 13.09.2008

Úvod :


Skoky na trampolíně jsou mladou, dynamickou a divácky atraktivní součástí rodiny gymnastických sportů, která měla svoji olympijskou premiéru na LOH 2000 v Sydney.

V České republice se první oficiální závody ve skocích na trampolíně uskutečnily v roce 1970. Již v následujícím roce čeští trampolinisté poprvé startovali v mezinárodních závodech a od té doby získali řadu finálových a medailových umístění na vrcholných světových a evropských soutěžích, včetně titulu juniorských mistryň Evropy.

České trampolinistky si také vybojovaly kvalifikaci na Letní olympijské hry. V nabité konkurenci nejlepších světových trampolinistek obsadila na LOH 2000 v Sydney Petra Vachníková jedenácté místo a na LOH 2008 v Pekingu Lenka Popkin-Honzáková patnácté místo.

Mezinárodní závod Přátelství (International Friendship Cup), který je v České republice pravidelně pořádán již od roku 1972, je druhým nejstarším mezinárodním závodem otevřeného charakteru v Evropě.

Závod :


Lenka Popkin-HonzákováMezinárodní závod Přátelství 2008 je určen pro seniorské a juniorské závodníky, kteří splňují výkonnostní požadavky Mezinárodní gymnastické federace pro start na světových a kontinentálních mistrovstvích. Pro juniorské kategorie je závod zároveň závodem olympijských nadějí, a proto se na startu představí také olympijské naděje pro LOH 2012 v Londýně.

Závod se skládá ze soutěží jednotlivců a divácky velmi atraktivních soutěží synchronních dvojic, v kategoriích žen a mužů (od 18 let) a juniorek a juniorů (11-17 let). Ve všech kategoriích nejprve proběhne kvalifikační kolo (povinná a volná sestava) a finále, do kterého postoupí vždy 8 nejlepších jednotlivců (párů) v každé kategorii.

Závodníci i synchronní páry předvádějí desetiprvkové sestavy složené z různých jednoduchých i vícenásobných salt, často kombinovaných s vruty. Volné sestavy nejlepších závodníků jsou složeny výhradně z dvojných a trojných salt kombinovaných s vruty.

Program :


pátek 12.9.2008  tréninky
sobota 13.9.200811.00-16.30 kvalifikace
 17.00-19.30 finále
 ca. 19.30 vyhlášení vítězů

Účast :


V letošním roce očekáváme účast téměř 200 trampolinistů ze 13 zemí.

Austria
AUT
Belgium
BEL
Czech Republic
CZE
Denmark
DEN
France
FRA
Great Britain
GBR
Scotland
SCO
Germany
GER
Hungary
HUN
Ireland
IRL
Netherlands
NED
Poland
POL
Portugal
POR
Sweden
SWE

Svoji účast již také potvrdil mistr světa z roku 2003 Markus Kubicka z Německa.

Mezi favority závodu patří také čeští závodníci, a to především :

  •  
  • Petr Dufek, desetinásobný absolutní mistr České republiky a dlouholetý reprezentant České republikyZita Frydrychová
  •  
  • teprve šestnáctiletá velká naděje českého skákání na trampolíně Zita Frydrychová, která již v roce 2005 obsadila 5. místo na Mistrovství světa mládeže
    (Zita Frydrychová je přitom již v juniorském věku držitelkou českého rekordu v obtížnosti mezi ženami – její sestava se skládá z jednoho trojného a devíti různých dvojných salt – a patří tak mezi nejlepší světové závodnice ve své věkové kategorii)
  •  
  • synchronní dvojice Petra Anýžová / Zita Frydrychová (5. místo na Juniorském mistrovství Evropy 2006), Matěj Exner a Martin Pelc, kteří obsadili na Juniorském mistrovství Evropy 2008 8. místo

    Záštita :


    36. ročník Mezinárodního závodu Přátelství proběhne pod záštitou Mezinárodní gymnastické federace.

    Kontakt :


    Česká gymnastická federace
    Zátopkova 100/2
    P.O.Box 40
    160 17 Praha 6
    tel./fax + 420 257 210 811
    e-mail : trampoliny@cstv.cz, gymnastika@cstv.cz