35. Mezinárodní závod přátelství 2007, Kladno 8.9.2007

(tisková zpráva)

Úvod :


Skoky na trampolíně jsou mladou, dynamickou a divácky atraktivní součástí rodiny gymnastických sportů, která měla svoji olympijskou premiéru na LOH 2000 v Sydney.

V České republice se první oficiální závody ve skocích na trampolíně uskutečnily v roce 1970. Již v následujícím roce čeští trampolinisté poprvé startovali v mezinárodních závodech a od té doby získali řadu finálových a medailových umístění na vrcholných světových a evropských soutěžích, včetně titulu juniorských mistryň Evropy. Česká trampolinistka Petra Vachníková si také vybojovala kvalifikaci na LOH 2000, kde získala jedenácté místo.

Mezinárodní závod Přátelství (International Friendship Cup), který je v České republice pravidelně pořádán již od roku 1972, je druhým nejstarším mezinárodním závodem otevřeného charakteru v Evropě.

Závod :


Mezinárodní závod Přátelství 2007 je určen pro seniorské a juniorské závodníky, kteří splňují výkonnostní požadavky Mezinárodní gymnastické federace pro start na světových a kontinentálních mistrovstvích. Pro juniorské kategorie je závod zároveň závodem olympijských nadějí, a proto se na startu představí také olympijské naděje pro LOH 2012 v Londýně.

Závod se skládá ze soutěží jednotlivců a divácky velmi atraktivních soutěží synchronních dvojic, v kategoriích žen a mužů (od 18 let) a juniorek a juniorů (11-17 let). Ve všech kategoriích nejprve proběhne kvalifikační kolo (povinná a volná sestava) a finále, do kterého postoupí vždy 8 nejlepších jednotlivců (párů) v každé kategorii.

Závodníci i synchronní páry předvádějí desetiprvkové sestavy složené z různých jednoduchých i vícenásobných salt, často kombinovaných s vruty. Volné sestavy nejlepších závodníků jsou složeny výhradně z dvojných a trojných salt kombinovaných s vruty.

Mezinárodní závod Přátelství 2007 je jedním z posledních mezinárodních závodů před listopadovým mistrovstvím světa seniorů, které je kvalifikačním závodem pro Olympijské hry 2008 v Číně a Světové hry 2009 na Tajwanu, a mládeže, které by se mohlo stát kvalifikací pro nový projekt Mezinárodního olympijského výboru - Juniorské olympijské hry v roce 2010.

Program :


pátek 7.9.2007  tréninky
sobota 8.9.200711.00-16.30 kvalifikace
 17.00-19.30 finále
 ca. 19.30 vyhlášení vítězů

Účast :


V letošním roce očekáváme účast 137 trampolinistů z 11 zemí.

AustriaDenmarkFranceGermanyGreat BritainEnglandScotlandHungaryPolandQatarSlovakiaSwedenCzech Republic
AUTDENFRAGERGBRENGSCOHUNPOLQATSVKSWECZE

Svoji účast již také potvrdila účastnice Letních olympijských her 2004 v Aténách a evropská medailistka na dvojité malé trampolíně Katarína Prokešová ze Slovenska.

Mezi favority závodu patří také čeští závodníci, a to především :

  •  
  • Lenka Honzáková, které těsně o jedno místo unikla kvalifikace na LOH 2004 v Aténách, která se dnes dlouhodobě připravuje v USA a která je vážnou kandidátkou kvalifikace na LOH 2008
  •  
  • Petr Dufek, devítinásobný absolutní mistr České republiky a dlouholetý reprezentant České republiky
  •  
  • teprve patnáctiletá velká naděje českého skákání na trampolíně Zita Frydrychová, která již v roce 2005 obsadila 5. místo na Mistrovství světa mládeže a v letošním roce se chystá zaútočit na světové medailové pozice
    (Zita Frydrychová je přitom již v juniorském věku čerstvou držitelkou českého rekordu v obtížnosti mezi ženami – její sestava se skládá z jednoho trojného a devíti různých dvojných salt – a patří tak mezi nejlepší světové závodnice ve své věkové kategorii)
  •  
  • synchronní dvojice Petra Anýžová / Zita Frydrychová, která obsadila 5. místo na Juniorském mistrovství Evropy 2006

    Záštita :


    35. ročník Mezinárodního závodu Přátelství proběhne pod záštitou Mezinárodní gymnastické federace.

    Kontakt :


    Česká gymnastická federace
    Zátopkova 100/2
    P.O.Box 40
    160 17 Praha 6
    tel./fax + 420 257 210 811
    e-mail : trampoliny@cstv.cz, gymnastika@cstv.cz