Akademický přebor České republiky 2007, Liberec 2.5.2007

(tisková zpráva)

Zuzana Havelková a Michal Burian historicky prvními vítězi republikové soutěže vysokoškoláků ve skocích na trampolíně

Poprvé ve více než pětatřicetileté historii závodního skákání na trampolíně v Čechách porovnali své výkony na akademické půdě i čeští trampolinisté, kteří v rámci Akademických her 2007 v Liberci soutěžili o tituly akademických přeborníků České republiky.

Skoky na trampolíně jsou od roku 2000 zařazeny i do programu Letních olympijských her a jsou jednou ze sportovních disciplín sdružených v Mezinárodní gymnastické federaci (FIG).

Zuzana HavelkováFavoritkami soutěže žen jednotlivkyň byly Zuzana Havelková (VŠ Báňská – Technická univerzita Ostrava) a Kristýna Závodníková (Lékařská fakulta UK Praha), závodnice s dlouholetými reprezentačními zkušenostmi.
Připomeňme, že Zuzana Havelková si ke svým úspěchům připsala i 7. místo v soutěži synchronních dvojic na Světových hrách 2005 v Duisburgu v Německu (na Světové hry se kvalifikovalo jen 12 nejlepších světových ženských párů) a že Kristýna Závodníková v roce 2000 obsadila 7. místo na juniorském mistrovství Evropy v Eindhovenu v Nizozemí.

K oběma favoritkám se již od povinné sestavy přidala i Adéla Mikalová (FTVS UK Praha), která dokázala vybojovat 5. místo v soutěži synchonních dvojic na Světových hrách mládeže 1998 v Sydney v Austrálii.

Adéla MikalováAdéla Mikalová, kterou do boje o medaile při nižší obtížnosti sestav vynesly velmi dobré známky za provedení, se překvapivě ujala vedení v soutěži nejlepší povinnou sestavou (25,06 bodu). Ve volných sestavách se ale do čela průběžného pořadí po kvalifikaci díky vyšší obtížnosti dostala Zuzana Havelková (55,48 / 8,5 bodu), která nejvyšší známku získala i za svoji finálovou sestavu (31,00 / 8,4 bodu) a s celkovým součtem 86,48 bodu zaslouženě zvítězila. Přispěla tak i k celkovému  čtvrtému místu žen své VŠ Báňské – Technické univerzity Ostrava v Akademických hrách 2007.

Druhé místo si až do konce udržela Adéla Mikalová, která si z Liberce odvezla stříbrnou medaili výkonem (85,74 bodu). Odolala tak tlaku Kristýny Závodníkové, která převedla sestavy s nejvyšší obtížností 9,6 bodu a skončila celkově na třetím místě (83,94 bodu).

Michal Buriansoutěži mužů jednotlivců zužitkoval své soutěžní trampolínové zkušenosti favorit přeboru Michal Burian (ČVUT Praha), který prošel celou soutěží s vyrovnanými výkony a s celkovou známkou 84,44 / 9,0 bodu získal přebornický titul.

Nečekaně obtížnými prvky, mezi nimiž nechyběla ani dvojná salta, překvapil “netrampolinista” Zdeněk Petr (Technická univerzita Liberec), který zaslouženě vybojoval druhé místo na trampolíně - 67,22 / 5,3 bodu a zároveň páté místo ve sportovní gymnastice.
Na třetím místě skončil další reprezentant Technické univerzity Liberec Miroslav Stejskal (43,32 / 3,1 bodu). Oba liberečtí závodníci svým umístěním v přeboru na trampolíně zároveň pomohli své univerzitě k celkovému třetímu místu mezi muži v Akademických hrách 2007.

K “netrampolininstům” z Technické univerzity Liberec, kteří se v akademickém přeboru ve skocích na trampolíně dokázali prosadit, se v soutěži žen přidala i Jana Kalinová, která obsadila celkově 6. místo.

výsledky

---->   Navštivte ofociální stránky Akademických her 2007 :   <----

Ženy jednotlivkyněMuži jednotlivci