Mezinárodní závod Přátelství ve skocích na trampolíně - pozvánka

(tisková zpráva)

sobotu 9. září 2006 proběhne v Městské sportovní hale v Kladně (Sportovců 817 - u Sletiště) již 34. ročník Mezinárodního závodu Přátelství.

Mezinárodní závod Přátelství (Friendship Cup), který je v České republice pravidelně pořádán již od roku 1972, je druhým nejstarším mezinárodním závodem otevřeného charakteru v Evropě a proběhne pod záštitou Mezinárodní gymnastické federace (FIG).

Je určen pro seniorské a juniorské závodníky, kteří splňují výkonnostní požadavky FIG pro start na světových a kontinentálních mistrovstvích.

Pro juniorské kategorie je závod zároveň závodem olympijských nadějí, a proto se na startu představí především olympijské naděje pro LOH 2012 v Londýně.

Závod se skládá se ze soutěží jednotlivců a divácky velmi atraktivních soutěží synchronních dvojic, v kategoriích žen, mužů (od 18 let), juniorek a juniorů (12-17 let). Ve všech kategoriích nejprve proběhne kvalifikační kolo (povinná a volná sestava) a finále, do kterého postoupí vždy 10 nejlepších jednotlivců (párů) v každé kategorii.

Závodníci i synchronní páry předvádějí desetiprvkové sestavy složené z různých jednoduchých i vícenásobných salt, často kombinovaných s vruty. Volné sestavy nejlepších závodníků jsou složeny výhradně z dvojných a trojných salt kombinovaných s vruty.

V závodě se představí závodníci z 12 zemí (Rakousko, Bulharsko, Dánsko, Španělsko, Francie, Velká Británie, Německo, Maďarsko, Mexiko, Polsko, Slovensko a Česká republika), své vlastní družstva vysílají dále i Bavorsko a Skotsko.

RakouskoBulharskoDánskoŠpanělskoFrancieVelká BritánieNěmeckoMaďarskoMexikoPolskoSlovenskoČeská republikaBavorskoSkotsko
AUTBULDENESPFRAGBRGERHUNMEXPOLSVKCZEBAVSCO

Magnetem mezi seniorskými závodníky by měli být Michael Serth (Německo), mistr světa 2003 a účastník LOH 2000 v Sydney, a Katarína Prokešová (Slovensko), účastnice LOH 2004 v Aténách.
Mezi juniory jsou favority zejména medailisté z letošního Juniorského mistrovství Evropy, a to závodníci z Francie a španělské trampolinistky.

Mezi favority závodu patří také čeští závodníci, a to především :

  •  
  • Lenka Honzáková, osminásobná absolutní mistryně České republiky
  •  
  • synchonní dvojice žen Zuzana Havelková / Libuše Pilzová, která obsadila 7. místo na Světových hrách 2005
  •  
  • teprve čtrnáctiletá talentovaná Zita Frydrychová, která obsadila 5. místo na Světových hrách mládeže 2005
  •  
  • juniorská synchronní dvojice Petra Anýžová / Zita Frydrychová, která obsadila 5. místo na letošním Juniorském mistrovství Evropy.

    Program :

    sobota 9.9.200612.00-16.30kvalifikace
     17.00-19.00finále

    © KT ČGF 6. září 2006