Seniorské a juniorské mistrovství ČR 2005

(tisková zpráva)

Mistrovství České republiky ve skocích na trampolíně se uskutečnilo společně se soutěžemi ve sportovní gymnastice ve dnech 18.-19.6.2005 v Třinci.

soutěži žen jednotlivkyň své soupeřky výrazně převýšila favoritka soutěže Lenka Honzáková z SK GT Litoměřice, která se dlouhodobě připravuje v zahraničí. Již v povinné sestavě utekla svým soupeřkám o více než jeden bod a s bodovým hodnocením 29,0 / 3,1 bodu se ujala vedení v soutěži. Předvedla i nejlepší volnou sestavu, ve které má jako jediná česká trampolinistka zařazeno i trojné salto, a s celkovým hodnocením 64,6 / 13,0 bodu suverénně vyhrála kvalifikaci. Ve finále pak již jen vsadila na jistotu a i se sestavou s nižší obtížností (9,6 bodu) si svůj náskok udržela a s celkovým počtem 99,9 bodu zvítězila a získala tak svůj již osmý titul absolutní mistryně České republiky.

O stříbro do Třince přijely bojovat především Libuše Pilzová (SK GT Litoměřice) a Zuzana Havelková (TJ Rožnov pod Radhoštěm). Povinná sestava se o pouhou jednu desetinu lépe vydařila rožnovské závodnici (27,7 / 2,2 bodu), která ale ve volné sestavě opustila plachtu trampolíny a po velkých srážkách tak ztratila šanci na medailové umístění a se ziskem 33,0 / 2,0 bodu skončila celkově až na šestém místě. Naopak litoměřická Libuše Pilzová se velkých chyb ve svých sestavách nedopustila a s celkovým výkonem 95,1 / 10,1 bodu vybojovala celkové druhé místo. Bronzovou medaili pak nečekaně získala Hana Křečková z TJ Petřiny Praha (85,0 / 7,9 bodu).

Mezi muži jednotlivci již od roku 1998 mistrovský titul pravidelně získává Petr Dufek z TJ Petřiny Praha, který byl jednoznačně nejlepší ve všech svých sestavách i v letošním roce a celkovým součtem 104,2 / 14,2 bodu získal také již osmý mistrovský titul.

Na celkově druhém místě skončil podle očekávání jeho oddílový kolega Petr Dejl (97,1 / 13,3 bodu), který se v Třinci oficiálně rozloučil se svou desetiletou úspěšnou reprezentační kariérou. Úspěch trampolinistů TJ Petřiny Praha v soutěži mužů pak završil Daniel Komarov, který i přes větší chyby ve finálové sestavě vybojoval celkově třetí místo (87,1 / 9,1 bodu).

Velkým překvapením naopak skončila soutěž synchronních dvojic žen. Favorizovaná dvojice Lenka Honzáková / Libuše Pilzová (SK GT Litoměřice) s přehledem vyhrála kvalifikaci (81,6 / 10,1 bodu), ve finále ale ztratila po penalizaci za kontakt s bezpečnostním obložením trampolíny a nečekaně klesla na celkové druhé místo (95,4 bodu). Mistrovský titul tak získala nová kombinovaná dvojice Petra Anýžová / Zuzana Havelková (Sokol Žižkov I. / TJ Rožnov pod Radhoštěm) – 110,6 / 7,8 bodu.

soutěži synchronních dvojic mužů své dlouholeté mezinárodní zkušenosti zúročili favorité soutěže Petr DejlPetrem Dufkem (TJ Petřiny Praha), kteří zaslouženě zvítězili výkonem 122,3 / 9,3 bodu s velkým náskokem před svými soupeři.

Velmi dramaticky naopak proběhla soutěž juniorek jednotlivkyň, v průběhu které o titul ve velmi vyrovnaném souboji soupeřily Petra Anýžová ze Sokola Žižkov I. a Anežka Vrágová z TJ Rožnov pod Radhoštěm. Pražská závodnice nejprve získala dvoudesetinový náskok v povinné sestavě (24,1 bodu), ve volné a finálové sestavě ho ale postupně ztratila a obě závodnice tak v soutěži získaly celkově stejné bodové hodnocení 85,3 bodu. O vítězce nakonec rozhodla pravidla pro stanovení pořadí při rovnosti bodů a z titulu juniorské mistryně pro rok 2005 se tak díky o pouhou jednu desetinu lepší finálové sestavě radovala Anežka Vrágová.

Do Rožnova pod Radhoštěm putuje i titul ze soutěže juniorů jednotlivců. Získal ho rožnovský trampolinista Pavel Štefela (86,1 / 8,3 bodu), který své soupeře přeskákal ve všech svých sestavách.


Výsledky juniorského mistrovstí ČR 2005Výsledky seniorského mistrovství ČR 2005