Alexander Moskalenko oznámil ukončení závodní činnosti
English version

Nejúspěšnější trampolinista v historii, Alexander Moskalenko (Rusko), oznámil ukončení závodní činnosti.
(tisková zpráva FIG)

Alexander MoskalenkoMoutier : 21. prosince 2004. Alexander "Saša" Moskalenko, pětinásobný mistr světa a olympijský vítěz ze Sydney 2000, který dominoval na mezinárodní scéně po dobu 15ti let, ohlásil ukončení své závodní činnosti.
Před několika týdny byl 35tiletý ruský trampolinista jmenován šéfem výboru pro sport v krasnodarské oblasti. A protože skloubení kariéry ve světovém vrcholovém sportu s jeho novou pracovní pozicí nebylo jednoduché, oznámil Saša v těchto dnech, že nebude pokračovat ve své závodní činnosti. A tak světový trampolínový sport ztrácí svého dosud největšího sportovce.
Alexander Moskalenko, který se narodil 4. listopadu 1969, zazářil poprvé na mezinárodní scéně při mistrovství Evropy 1989, kde dosud relativně neznámý, snadno převálcoval všechny své soupeře včetně tehdy úřadujícího mistra světa Vadima Krasnošapky.

Stal se mistrem světa v letech 1990 a 1992 a pak se rozhodl ukončit svoji závodní činnost, protože nedokázal najít "tu správnou motivaci". Nicméně, jakmile se přiblížilo mistrovství světa v roce 1994, Saša se rozhodl pokusit se o další titul a připravit se na svůj návrat společně se svým dlouholetým trenérem Vitalijem Dubkem. A znovu dokázal, že je neporazitelný, a vyhrál svůj třetí světový titul v jedné řadě.

Alexander MoskalenkoMoskalenko, nyní již považovaný za legendu ve svém sportovním odvětví, se ještě jednou stáhl ze závodního sportu.
Přerušení trvalo až do roku 1998, kdy byly skoky na trampolíně zařazeny do programu Olympijských her 2000, a Saša, tehdy 28letý, se rozhodl opět navléknout závodní dres.

V té době se málokdo domníval, že by velký Moskalenko mohl ještě jednou porazit ostatní špičkové světové závodníky, z nichž někteří byli o 10 let mladší, než on.
Tentokrát trvalo o něco déle, než se dostal na svoji obvyklou výkonnost, ale když přišel čas mistrovství světa v roce 1999, vrátil se zpátky na světový trůn a vyhrál s náskokem 1,50 bodu.

O rok později v Sydney, při olympijské premiéře skoků na trampolíně, mnoho "odborníků" pochybovalo, že by tehdy téměř 31letý Rus mohl mít šanci. Ale on opět dokázal, že pochyby nebyly správné. A dokonce, nikdo nebyl tak blízko, aby ho mohl ohrozit. Ve finále porazil stříbrného medailistu o neskutečných 2,40 bodu ! Moskalenko - Pelé, Nadia Comaneci, Carl Lewis nebo Muhammad Ali trampolínového sportu, konečně získal ten jediný titul, který dosud neměl, ten nejvzácnější - olympijský titul !
Sydney 2000 : Mathieu Turgeon, Alexander Moskalenko a Ji Wallace

Jeho vláda na mezinárodní scéně pokračovala ještě několik let a porazil všechny své soupeře na mistrovství světa v roce 2001 a také vyhrál mistrovství Evropy v roce 2002. V roce 2003, ve věku 33 let, až pravidla pro rovnost bodů rozhodla, že titul mistra světa získal mladý Němec Henrik Stehlik (oba měli stejnou celkovou známku za finálovou sestavu).

Alexander Moskalenko, Yuri Nikitin a Henrik StehlikPři letošních Olympijských hrách v Aténách působil mnohem rozhodněji, než v jiných letech, a během tréninku vystrašil většinu svých mladších soupeřů. V závodě pak předvedl vynikající sestavy a byl velmi blízko k získání svého druhého olympijského titulu a jen drobné chybičky způsobily, že ho o pouhé 3 desetiny porazil Ukrajinec Jurij Nikitin a že skončil na zaslouženém druhém místě.
Zdá se, že sotěže v Aténách byly jeho posledním velkým závodem. V těchto dnech oznámil ukončení závodní činnosti z důvodu své nové pozice. Nicméně, funkce šéfa výboru pro sport je velmi vhodný postup pro člověka, který strávil většinu svého života, od prvního seznámení s trampolínou v 6ti letech, tvrdou prací ve sportu. Je jisté, že Saša bude dále pracovat pro rozvoj sportu všeobecně a i speciálně pro rozvoj gymnastiky a skoků na trampolíně.

Alexander MoskalenkoHorst Kunze, prezident technické komise FIG od roku 1990, doplnil :
”Alexander je nepochybně největší hvězdou v trampolínové historii a jako ostatní špičkoví závodníci a velké osobnosti v naší trampolínové společnosti je hvězdou, které se můžete dotknout, se kterou můžete mluvit a která má i smysl pro humor.
Je otevřený také k diskuzím o vývoji a rozvoji našeho sportovního odvětví.
Měl jsem tu čest a potěšení účastnit se většiny nejvýznamnějších okamžiků jeho neobyčejné kariéry. Jsem si jistý, že odvede dobrou práci i ve své nové pozici, a samozřejmě, technická komise skoků na trampolíně FIG mu přeje hodně úspěchů.”

FIG a světový trampolínový sport tímto zasílají Sašovi, nejúspěšnějšímu a jednomu z nejvýznamnějších trampolinistů všech dob, své srdečné poděkování a přejí mu do budoucna mnoho úspěchů. Král trampolíny odešel a bude chybět.

Za FIG TRA-TC H. Kunze a U. Andersson


--->> Navštivte internetovou stránku FIG : INFO <<---