Finálový závod Českého a Žákovského poháru 2004

(tisková zpráva)

Pátým, finálovým závodem Českého poháru završí v sobotu 4. prosince 2004 v sokolovně Sokola Žižkov I. (Koněvova 19, Praha 3) čeští trampolinisté letošní cyklus závodů Českého poháru 2004. Kvalifikace začíná od 13.00 hodin a finále jednotlivých kategorií od 17.00 hodin.

Jednoznačným favoritem soutěže mužů jednotlivců je sedminásobný absolutní mistr a dosud i vítěz sedmi cyklů Českého poháru Petr Dufek z TJ Petřiny Praha. V současnosti nejlepší český trampolinista, který předvádí sestavy s úrovní světové obtížnosti, se v sobotním závodě nesmí dopustit žádné větší chyby, protože letos dosud bodoval jen ve dvou závodech (oba vyhrál) a do celkového hodnocení se počítají celkem tři nejlepší výsledky.

Případná chyba favorita by pak cestu k celkovému vítězství mohla otevřít pro jeho oddílového kolegu Daniela Komarova, trojnásobného juniorského mistra České republiky, který je po čtyřech závodech v čele průběžného pořadí.

Větší tlačenice o celkové vítězství je v soutěži žen jednotlivkyň. Dosud vedoucí závodnice a vítězka všech dosavadních letošních závodů Libuše Pilzová z SK GT Litoměřice se finálového závodu ze studijních důvodů zřejmě nezúčastní a tak bezchybný výkon a vyšší bonifikace za umístění ve finálovém závodě mohou na nejvyšší stupínek vynést teprve dvanáctiletou Zitu Frydrychovou z TJ Lokomotiva Liberec, která je již dnes vyrovnanou soupeřkou podstatně starších závodnic jak v domácích, tak i mezinárodních soutěžích.

Šanci na celkové vítězství má ještě Kristýna Závodníková ze Sokola Brno-Komárov, která je zatím třetí v průběžném pořadí, a s ambicemi na umístění mezi třemi nejlepšími do závodu nastoupí i domácí Petra Anýžová z pořádajícího oddílu Sokol Žižkov I.

Divácky velmi atraktivní soutěže synchronních dvojic žen i mužů při neúčasti nejzkušenějších reprezentantů (Lenka Honzáková / SK GT Litoměřice se připravuje v USA a Petr Dejl / TJ Petřiny Praha ukončil aktivní závodní činnost) zřejmě ovládnou juniorské páry Petra Anýžová / Zita Frydrychová (Žižkov / Liberec) a Tomáš Brzek / Michal Burian (oba Liberec), z nichž především dívčí pár dokáže předvést své sestavy s téměř absolutní synchronností.

Finálový závod Českého poháru 2004 je posledním letošním celostátním závodem ve skocích na trampolíně.