Velká cena Liberce - 2. závod Českého a Žákovského poháru 2004

(tisková zpráva)

Druhým závodem pokračovala v sobotu 15. května 2004 v Liberci pětidílná série Českého a Žákovského poháru ve skocích na trampolíně.

V soutěži žen jednotlivkyň byla největší favoritkou vítězka úvodního kola Libuše Pilzová z SK GT Litoměřice, které cestu k vítězství nečekaně zkomplikovala domácí závodnice, teprve dvanáctiletá Zita Frydrychová (TJ Lokomotiva Liberec). Ta totiž v kvalifikaci přeskákala všechny starší závodnice (59,8 / 9,1 bodu) a s náskokem jedné desetiny před Libuší Pilzovou (59,7 / 10,0 bodu) postoupila do finálové desítky překvapivě na prvním místě.

Ve finále ale Libuše Pilzová zvýšila obtížnost, předvedla sestavu na hranici svého osobního rekordu (35,8 / 11,2 bodu) a s celkovým ziskem 95,5 bodu zaslouženě zvítězila. Se ztrátou 1,7 bodu skončila k velké radosti pořádajícího oddílu na druhém místě Zita Frydrychová (93,8 bodu) a třetí Emilia Zawadska z polského klubu MKS Victoria Jawor (91,1 / 9,4 bodu), která za sebou nechala další české reprezentantky Kristýnu Závodníkovou ze Sokola Brno-Komárov (90,3 / 10,0 bodu) a Jitku Holíčkovou ze Sokola Žižkov I. (89,2 / 8,6 bodu).

Kristýna Závodníková a Jitka Holíčková si tak upevnily druhé místo (54 bodů) a třetí místo (48 bodů) za vedoucí Libuší Pilzovou (60 bodů) v průběžném pořadí Českého poháru. Zita Frydrychová, která v prvním závodě nestartovala (reprezentovala Českou republiku na Mezinárodním mistrovství Polska), je zatím s 28 body na 7. místě.

Bez překvapení naopak proběhla soutěž mužů jednotlivců, kde podle očekávání nenalezl favorizovaný Petr Dufek z TJ Petřiny Praha rovnocenného soupeře a s výrazným náskokem více třinácti bodů bez problémů zvítězil (105,7 / 15,0 bodu). Druhé místo si z Liberce odvezl jeho oddílový kolega Daniel Komarov (92,4 / 9,6 bodu), která si v kvalifikaci vytvořil nový osobní rekord výkonem 60,1 bodu. Třetí místo vybojoval opět polský závodník z MKS Victoria Jawor Maciej Andreasik (86,8 / 6,0 bodu).

V průběžném pořadí Českého poháru suverénně vede Petr Dufek (60 bodů) před Danielem Komarovem (56 bodů) a Michalem Burianem z TJ Lokomotiva Liberec (50 bodů), který v domácím prostředí nejprve bojoval o třetí místo a po nezdaru ve finále skončil na osmém místě (63,8 / 9,9 bodu).

V soutěži synchronních dvojic žen kralovaly vítězky prvního závodu Libuše Pilzová / Kristýna Závodníková (Litoměřice / Brno - 12,2 / 9,4 bodu), v soutěži mužů svedli vyrovnaný souboj o vítězství Pavel Knirsch / Daniel Komarov (TJ Lokomotiva Liberec / TJ Petřiny Praha) a Maciej Andreasik / Krzysztof Pawlikowski (MKS Victoria Jawor). V kvalifikaci byl sice díky povinné sestavě lepší polský pár, ve finále se ale s obtížnější sestavou prosadil pár český a celkově zvítězil (115,7 / 8,7 bodu).

V průběžném pořadí Českého poháru si mezi ženami upevnily vedoucí příčku Libuše Pilzová s Kristýnou Závodníkovou (60 bodů), mezi muži stále vedou vítězové úvodního závodu Martin Pelc / Jan Zalužanský ze Sokola Žižkov I. (58 bodů), kteří v Liberci skončili čtvrtí, Pavel Knirsch s Danielem Komarovem si polepšili na třetí místo (30 bodů).

Liberecká Zita Frydrychová kralovala i v Žákovském poháru (93,6 / 9,1 bodu, 8. místo v průběžném pořadí - 30 bodů) a zanechala za sebou opět Emilii Zawadskou (91,6 / 9,4 bodu) a stříbrnou závodnici úvodního závodu Gabrielu Palackou z TJ Rožnov pod Radhoštěm (87,5 / 5,8 bodu), která se tak v průběžném pořadí Žákovského poháru dostala do jeho čela (56 bodů). Nedařilo se naopak vítězce prvního závodu Petře Anýžové ze Sokola Žižkov I., která nedokončila volnou sestavu a skončila celkově na 18. místě (39,8 / 5,2 bodu) a v průběžném pořadí klesla na 6. místo (36 bodů).

Mezi žáky se čeští závodníci proti polským trampolinistům už tolik neprosadili a nejlépe z nich dopadl Pavel Štefela z TJ Rožnov pod Radhoštěm, který skončil na druhém místě (84,4 / 5,4 bodu). Zvítězil Maciej Andreasik (86,2 / 6,0 bodu) z MKS Victoria Jawor a bronz získal Maciej Krochmal (83,7 / 6,0 bodu) ze stejného klubu.

3. kolo Českého a Žákovského poháru proběhne v sobotu 16. října 2004 ve Dvoře Králové nad Labem


úplné výsledkyprůběžné pořadí v pohárech