Finálový závod Českého a Žákovského poháru 2003

(tisková zpráva)

Pátým, finálovým závodem ukončili v sobotu 6. prosince 2003 v Rožnově pod Radhoštěm čeští trampolinisté letošní sérii závodů Českého a Žákovského poháru.

Mezi ženami jednotlivkyněmi kralovala domácí Petra Juříčková, která své soupeřky převýšila ve všech sestavách a o vítězství ji nepřipravily ani srážky za doskok na molitan na konci finálové sestavy (vyhrála s celkovým ziskem 98,6 / 11,4 bodu). První místo ve finálovém závodě ji zároveň v celkovém hodnocení poháru vyneslo z pátého místa po čtyřech závodech k celkovému vítězství ziskem maximálního počtu 100 pohárových bodů. Petra Juříčková Český pohár přitom vyhrála již posedmé - 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2002 a 2003).

Druhé a třetí místo ve finálovém závodě i v celkovém hodnocení obsadily Libuše Pilzová z SK GT Litoměřice (93,9 / 11,2 bodu, 95 pohárových bodů) a další domácí závodnice z TJ Rožnov pod Radhoštěm Jana Vaculínová (91,0 / 9,7 bodu, 88 pohárových bodů).

Také posedmé, v nepřetržité řadě od roku 1997, vybojoval mezi muži jednotlivci celkové vítězství v Českém poháru 2003 Petr Dufek z TJ Petřiny Praha, který byl nejlepší ve všech pěti závodech letošního cyklu a celkem nasbíral také 100 pohárových bodů. V Rožnově pod Radhoštěm jeho vítězný výkon rozhodčí ocenili známkou 102,7 / 14,2 bodu.

Dobrý výkon předvedl i jeho oddílový kolega Petr Dejl (97,6 / 13,6 bodu), kterého druhé místo a vyšší bodová bonifikace ve finálovém závodě v poslední chvíli posunuly ze sedmého místa na celkové 2. místo v celkovém hodnocení Českého poháru (93 pohárových bodů). Třetí místa z finálového závodu i v celkovém hodnocení si z Rožnova pod Radhoštěm odvezl Jiří Kurtin ze Sokola Brno-Komárov (92,4 / 12,8 bodu, 90 pohárových bodů).

České poháry 2003 v soutěžích synchronních dvojic vybojovaly páry složené z juniorských závodnic a závodníků Simona Kadlecová / Jana Vaculínová z TJ Rožnov pod Radhoštěm (97 pohárových bodů) a Tomáš Brzek / Michal Burian z TJ Lokomotiva Liberec (92 pohárových bodů), reprezentační páry, které v roce 2003 provázely časté změny synchronních partnerů, se s výjimkou třetího místa dvojice Petr Dejl / Petr Dufek z TJ Petřiny Praha na stupně vítězů v celkovém hodnocení vůbec nedostaly.

Ve finálovém závodě synchronních dvojic žen zvítězila několik měsíců nová kombinovaná dvojice SK GT Litoměřice a Sokola Brno-Komárov Pibuše Pilzová / Kristýna Závodníková (125,7 / 9,4 bodu), která ostatní páry přeskákala v obtížnosti i synchronnosti svých sestav. Na druhém a třetím místě skončily domácí páry Simona Kadlecová / Jana Vaculínová (123,2 / 8,7 bodu) a narychlo složený pár Zuzana Havelková / Petra Juříčková (119,8 / 7,4 bodu).

V celkovém hodnocení i přesto druhé a třetí místo obsadily Ivana Krámová / Karolína Muchová ze Sokola Žižkov I. (85 pohárových bodů) a Alice Králiková / Gabriela Palacká (SK GT Litoměřice / TJ Rožnov pod Radhoštěm - 76 pohárových bodů), které bodovaly ve více závodech.

Ve finálovém závodě synchronních dvojic mužů uspěly páry juniorů a žáků, zvítězili Tomáš Brzek / Michal Burian z TJ Lokomotiva Liberec (114,1 / 5,9 bodu) před páry Jakub Rektořík / Pavel Štefela (Sokol Brno-Komárov / TJ Rožnov pod Radhoštěm - 108,3 / 4,0 bodu) a Lukáš Arient / Jan Vyvadil (TJ Lokomotiva Liberec - 103,8 / 2,6 bodu). Staronový pár reprezentantů Petr Dufek / Jiří Kurtin (TJ Petřiny Praha / Sokol Brno-Komárov) sice vyhrál kvalifikaci, ale po nedokončené sestavě spadl ve finále až na čtvrté místo (87,8 / 11,3 bodu).

V celkovém hodnocení body nasbírané v první polovině roku udržely na druhém a třetím místě páry Jiří Kurtin / Vladimír Novák (Sokol Brno-Komárov / TJ Petřiny Praha - 86 pohárových bodů) a Petr Dejl / Petr Dufek (TJ Petřiny Praha - 74 pohárových bodů).

V Žákovském poháru po celý rok vynikali Zita Frydrychová z TJ Lokomotiva Liberec a Pavel Štefela z TJ Rožnov pod Radhoštěm. Oba vyhráli jak finálový závod (89,4 / 9,1 bodu a 81,7 / 5,4 bodu), tak i s maximálním ziskem 100 pohárových bodů celou sérii Žákovského poháru 2003.

Celkové druhé místo mezi žákyněmi až ve finálovém závodě vybojovala Petra Anýžová ze Sokola Žižkov I. (89 pohárových bodů), nezdar v domácím prostředí naopak posunul Gabrielu Palackou z TJ Rožnov pod Radhoštěm až na celkové třetí místo (86 pohárových bodů).

Finálový závod naopak nepřinesl žádné velké změny do celkového hodnocení kategorie žáků, kde si celkové druhé místo odvezl Jakub Rektořík ze Sokola Brno-Komárov (95 pohárových bodů) a třetí Jan Vyvadil z TJ Lokomotiva Liberec (88 pohárových bodů).


úplné výsledkykonečné pořadí v pohárech