Žákovské mistrovství České republiky 2003

(tisková zpráva)

Téměř padesátka nejlepších českých trampolinistů a trampolinistek ve věku do 15ti let se v sobotu 22. listopadu 2003 v Praze, v sokolovně Sokola Žižkov I. utkala o žákovské mistrovské tituly 2003 v soutěžích jednotlivců, synchronních dvojic a smíšených družstev ve skocích na trampolíně.

Čelo soutěže žákyň jednotlivkyň již v kvalifikaci jednoznačně ovládla teprve dvanáctiletá talentovaná závodnice Zita Frydrychová z TJ Lokomotiva Liberec v novém osobním rekordu 57,4 / 8,3 bodu, která přitom ve své povinné sestavě splnila i požadavky juniorské výkonnosti (25,3 bodu / B). Své soupeřky převýšila i ve finále (32,1 / 8,3 bodu) a s celkovým výkonem 89,5 bodu získala svůj první mistrovský titul mezi jednotlivci.
Se ztrátou téměř dvou bodů na vedoucí závodnici kvalifikací prošly závodnice SK GT Litoměřice a TJ Rožnov pod Radhoštěm Iva Bubeníková (55,7 / C / 6,0 bodu) a Gabriela Palacká (55,5 / C / 5,5 bodu) na druhém a třetím místě. Ve finále je ale obě přeskákala Petra Anýžová z pořádajícího Sokola Žižkov I. (31,5 / 7,7 bodu), která v kvalifikaci skončila čtvrtá výkonem 54,4 / B / 6,9 bodu. V celkovém součtu pak vybojovala stříbro (85,9 / 7,7 bodu), když při rovnosti bodů právě díky lepší finálové sestavě odsunula na celkově třetí místo Gabrielu Palackou (85,9 / 5,5 bodu, za finále 30,4 bodu). Iva Bubeníková, která ve finále nedokázala zcela zopakovat výborný výkon z kvalifikace, skončila na čtvrtém místě celkovým výkonem 85,1 / 6,0 bodu.

Svůj první titul vybojoval také v soutěži žáků jednotlivců Pavel Štefela z TJ Rožnov pod Radhoštěm (83,8 / 5,4 bodu), který byl nejlepší i v kvalifikaci (54,6 / 5,4 bodu). Druhé a třetí místo si z Prahy odvážejí závodníci TJ Lokomotiva Liberec Tomáš Brzek (83,1 / 5,5 bodu), který ve finále zacvičil o 6 desetin lépe než celkový vítěz, a Robin Pietschmann (80,9 / 5,8 bodu), který jako jediný mezi žáky dokázal splnit podmínky juniorské výkonnosti.

Soutěž synchronních dvojic žákyň vyhrály litoměřické závodnice Iva Bubeníková / Petra Koňaříková výkonem 115,7 / 4,5 bodu, druhé místo vybojoval kombinovaný pár Litoměřice - Rožnov Alice Králiková / Gabriela Palacká (114,5 / 4,5 bodu), který si v celkovém účtování polepšil o jednu příčku oproti výsledku kvalifikace. Ve finále naopak na třetí místo klesly Petra Anýžová / Martina Řehořová z domácího Sokola Žižkov I. (112,5 / 5,4 bodu), které ztratily cenné body za špatnou synchronnost své finálové sestavy.

V soutěži synchronních dvojic žáků zvítězil kombinovaný pár Brno - Rožnov Jakub Rektořík / Pavel Štefela (114,0 / 4,0 bodu), který své soupeře přeskákal ve všech sestavách. Druhé a třetí místo si v těsném souboji rozdělily mezi sebou páry z TJ Lokomotiva Liberec Tomáš Brzek / Jan Vyvadil (109,5 / 2,6 bodu) a Lukáš Arient / Robin Pietschmann (108,8 / 3,1 bodu), mezi kterými také nakonec rozhodla synchronnost finálové sestavy.

Úspěšné vystoupení na Mistrovství České republiky žactva 2003 završili závodníci TJ Lokomotiva Liberec vítězstvím A družstva ve složení Tomáš Brzek, Kateřina Doleželová, Zita Frydrychová a Robin Pietschmann v soutěži smíšených družstev (91,5 bodu).
Vyrovnané výkony předvedlo i A družstvo SK GT Litoměřice ve složení Iva Bubeníková, Petra Koňaříková, Alice Králiková a Tereza Moučková, které celou soutěží prošlo na druhém místě (89,3 bodu) a loňské třetí místo obhájilo družstvo pořádajícího Sokola Žižkov I. výkonem 85,9 bodu (Petra Anýžová, Frída Marušáková, Monika Mindošová, Martina Řehořová).
Medailové ambice družstev KSG Chemopetrol Litvínov (70,5 bodu - čtvrté místo) a loňského vítěze TJ Rožnov pod Radhoštěm (57,5 bodu - páté místo) skončily ve finále, když litvínovská Nikola Hájková a rožnovská Gabriela Palacká nedokončily své sestavy.


úplné výsledky