SOUTĚŽE VE SKOCÍCH NA TRAMPOLÍNĚ


(tisková zpráva)

První společné Mistrovství České republiky LONGINES ve sportovní gymnastice a skocích na trampolíně proběhlo ve dnech 27.-29.6.2003 v Ostravě-Porubě.

Dramatický souboj o mistrovský titul v soutěži žen jednotlivkyň ve skocích na trampolíně svedly dvě v posledních letech nejlepší české trampolinistky Lenka Honzáková (SK GT Litoměřice) a Petra Juříčková-Vachníková (TJ Rožnov pod Radhoštěm). V něm začala lépe litoměřická závodnice, která o půl bodu vyhrála kvalifikaci. Ve finále ale zacvičila lépe Petra Juříčková a dohnala tak náskok své soupeřky a obě závodnice tak v celkovém součtu kuriózně získaly naprosto shodný počet 110,5 bodů. O vítězství Petry Juříčkové a jejím zisku již pátého absolutního mistrovského titulu (1993, 1994, 1997, 2002, 2003) tak nakonec při rovnosti bodů rozhodla podle soutěžních pravidel známka za finálovou sestavu.
S velkým odstupem za dvěmi nejlepšími závodnicemi skončila na třetím místě další litoměřická závodnice Libuše Pilzová (93,9 bodu).

Zcela odlišně probíhala soutěž mužů jednotlivců. Tou bez zaváhání a s výraznou převahou prošel jednoznačný favorit Petr Dufek z TJ Petřiny Praha se ziskem 106,1 bodu získal již šestý absolutní mistrovský titul v jedné řadě, bez přerušení od roku 1997. Na druhém místě skončil jeho oddílový kolega Petr Dejl (102,4 bodu) a na třetím Jiří Kurtin ze Sokola Brno-Komárov v novém osobním rekordu 100,5 bodu.

Pohroma v podobě nedokončených sestav a ztráta nadějí na vítězství čekala naopak na favority soutěží synchronních dvojic. Mezi ženami Lenka Honzáková s Petrou Juříčkovou sice s velmi slušným výkonem vyhrály kvalifikaci (83,2 bodu), ve finále ale chybovaly a v celkovém hodnocení klesly až na čtvrté místo (87,3 bodu). Cesta k dosud největšímu úspěchu se tak otevřela mladým závodnicím Simoně Kadlecové s Janou Vaculínovou z TJ Rožnov pod Radhoštěm, které nabídnutou šanci plně využily a s celkovým výkonem 120,6 bodu zvítězily. Krok s vítězkami nečekaně udržel čerstvě složený pár Zuzana Havelková / Libuše Pilzová (TJ Rožnov pod Radhoštěm / SK GT Litoměřice) - 120,1 bodu, které ztratily body za slabší synchronnost v povinné sestavě.

Nedařilo se ani Petrovi Dejlovi s Petrem Dufkem, kteří v polovině června přivezli desáté místo ze závodu Světového poháru ve Francii. V domácím prostředí ale zkazili už volnou sestavu v kvalifikaci a po nezdaru i ve finále skončili s velkou ztrátou až na celkovém druhém místě (77,3 bodu). Titul pak nečekaně získali Jiří Kurtin s Vladimírem Novákem z TJ Petřiny Praha (119,7 bodu), i přes zaváhání ve finálové sestavě.

V kvalifikaci soutěže juniorek jednotlivkyň všechny své soupeřky přeskákala Zuzana Havelková z TJ Rožnov pod Radhoštěm (58,7 bodu). Ve finále ale nedokázala plně zopakovat svůj výborný výkon z kvalifikace a po srážkách za dotyk molitanu klesla v celkovém hodnocení až na třetí místo (88,1 bodu). Svůj první absolutní juniorský mistrovský titul tak získala její oddílová kolegyně Jana Vaculínová (92,0 bodu), která celou soutěží prošla vyrovnaně a ve finále navíc předvedla nejlepší sestavu soutěže (33,5 bodu). Převahu rožnovských závodnic doplnila i Naďa Palacká, která celkově získala 90,5 bodu a stříbrnou medaili.

V soutěži juniorů jednotlivců své soupeře zcela zastínil Daniel Komarov z TJ Peřiny Praha a vybojoval si tak již druhý absolutní juniorský titul (2001, 2003) se ziskem 91,0 bodů. Podobným způsobem kralovaly v soutěži juniorek synchronních dvojic Simona Kadlecová s Janou Vaculínovou, které tak bez výrazných problémů obhájily loňský mistrovský titul (120,6 bodu).


Juniorské mistrovstvíSeniorské mistrovství