3. závod Českého a Žákovského poháru 2003

(tisková zpráva)

Již třetím závodem pokračovala v sobotu 7. června 2003 v Praze pětidílná série Českého a Žákovského poháru ve skocích na trampolíně.

V soutěži žen jednotlivkyň s převahou zvítězila Lenka Honzáková z SK GT Litoměřice, která své soupeřky přeskákala především provedením povinné sestavy a obtížností volných sestav. S náskokem vyhrála kvalifikaci (63,7 / 11,4 bodu) a když ve finále předvedla sestavu s novým českým rekordem v obtížnosti (35,8 / 12,1 bodu), zvítězila s celkovým počtem 99,5 bodu.
V boji o druhé místo se seniorkami nečekaně udržely krok juniorky z TJ Rožnov pod Radhoštěm. Nejprve juniorka Zuzana Havelková předvedla jednu z nejlepších povinných sestav (26,7 bodu) a v součtu s volnou sestavou obsadila druhé místo v kvalifikaci ve svém novém osobním rekordu (59,5 / 8,5 bodu). Ve finále pak ale chybovala a celkově klesla až na konečné desáté místo (67,3 bodu). V celkovém hodnocení ji ale zastoupila další juniorka Jana Vaculínová, která si v kvalifikaci vybojovala čtvrté místo (58,9 / 9,1 bodu) a ve finále pak předvedla druhou nejlepší sestavu (34,4 bodu - nový osobní rekord). S celkovou známkou 93,3 bodu se tak dostala na celkové druhé místo a nechala za sebou překvapivě i seniorskou reprezentantku Libuši Pilzovou z SK GT Litoměřice, která skončila třetí (93,1 / 10,1 bodu).

V průběžném pořadí Českého poháru se na prvních dvou místech udržely Libuše Pilzová (84 bodů) a Kristýna Závodníková (76 bodů) - čtvrtá v sobotním závodě výkonem 88,9 / 9,4 bodu) a na třetí místo si polepšila Jana Vaculínová (74 bodů).

Nepřekonatelnou jedničkou soutěží mužů jednotlivců zůstává Petr Dufek z TJ Petřiny Praha, který po vítězstvích v předchozích dvou závodech nezaváhal ani tentokrát a bez problémů zvítězil (106,1 / 15,2 bodu).
Chyboval naopak jeho oddílový a reprezentační kolega Petr Dejl, který po úvodním trojném saltu přerušil svoji volnou sestavu a skončil hluboko ve startovním poli - na celkovém 23. místě (28,1 / 1,6 bodu). O druhé místo se pak utkali další petřinský závodník Vladimír Novák a Jiří Kurtin ze Sokola Brno-Komárov. Úspěšnější byl nakonec brněnský závodník, který předvedl vyrovnaný výkon bez výraznějších chyb a s celkovým hodnocením 97,7 / 13,1 skončil druhý. Pražský závodník naopak ztratil ve volné sestavě a ani vydařená finálová sestava v novém osobním rekordu 37,0 / 11,3 mu nestačila na lepší než celkově třetí místo (96,0 bodu).

V průběžném pořadí Českého poháru vede Petr Dufek, vítěz všech dosavadních závodů, (90 bodů) před Vladimírem Novákem (76 bodů) a Jiřím Kurtinem (66 bodů), který ztratil body v úvodním závodě série. Z druhého na šesté místo průběžného pořadí pak po sobotním závodě klesl Petr Dejl (56 bodů).

V soutěži synchronních dvojic žen splnily svoji “povinnost zvítězit” Lenka Honzáková s Libuší Pilzovou z SK GT Litoměřice (125,1 / 10,1 bodu), které v loňském roce vybojovaly páté místo na mistrovství Evropy.
Na dalších místech skončily juniorské páry z TJ Rožnov pod Radhoštěm Zuzana Havelková / Naďa Palacká (121,7 / 8,0 bodu - druhé místo) a Simona Kadlecová / Jana Vaculínová (118,7 / 7,9 bodu - třetí místo).

V průběžném pořadí Českého poháru ale vedou Simona Kadlecová s Janou Vaculínovou se ziskem 84 bodů, druhé místo udržel pár Ivana Krámová s Karolínou Muchovou z pořádajícího oddílu Sokol Žižkov I. (72 bodů) a mezi trojici nejlepších párů postoupila dvojice z SK GT Litoměřice Iva Bubeníková / Petra Koňaříková (70 bodů). Vítězky sobotního závodu jsou v průběžném pořadí zatím na desátém místě (30 bodů) a Zuzana Havelková s Naďou Palackou na dvanáctém místě (28 bodů).

V soutěži synchronních párů mužů naopak v sérii chyb pokračoval pár Petr Dejl / Petr Dufek z TJ Petřiny Praha, který ani tentokrát na medailové umístění nedosáhl a s celkovým hodnocením 97,6 / 12,4 bodu skončil na čtvrtém místě.
Žezlo nejlepšího českého mužského páru tak postupně přebírají Jiří Kurtin s Vladimírem Novákem (Sokol Brno-Komárov / TJ Petřiny Praha), který v sobotním závodě předvedl vyrovnaný výkon a zaslouženě zvítězil (125,2 / 10,7 bodu).
Na druhé a třetím místě pak skončili Jakub Beran s Robinem Pietschmannem (SK GT Litoměřice / TJ Lokomotiva Liberec) výkonem 106,4 / 4,0 bodu a Ondřej Bek s Karlem Rückerem ze Sokola Dvůr Králové nad Labem (97,8 / 2,5 bodu).

Na čele průběžného pořadí Českého poháru se ale po sobotním závodě nic nezměnilo. Vedení si upevnili Jiří Kurtin s Vladimírem Novákem (86 bodů) a na druhém a třetím místě se udrželi Petr Dejl s Petrem Dufkem (74 bodů) a junioři Pavel Knirsch s Danielem Komarovem (TJ Lokomotiva Liberec / TJ Petřiny Praha) - 68 bodů.

V Žákovském poháru do soutěže žákyň jednotlivkyň nejlépe vstoupila Gabriela Palacká z TJ Rožnov pod Radhoštěm, která předvedla nejlepší povinnou sestavu (26,5 bodu) a se ziskem 57,0 / 5,5 bodu vyhrála kvalifikaci. Ve finále ji ale přeskákala Zita Frydrychová z TJ Lokomotiva Liberec, kterou její finálová sestava (33,2 / 8,3 bodu) vynesla z třetího místa po kvalifikaci (55,9 / 8,3 bodu) až k celkovému vítězství (89,1 bodu). Gabriele Palacké finálová sestava 30,8 / 5,5 bodu stačila na celkově druhé místo (87,8 bodu) a na třetím místě skončila domácí závodnice Petra Anýžová z pořádajícího Sokola Žižkov I. (87,1 / 6,0 bodu).

Vedení v průběžném pořadí Žákovského poháru si udržela Gabriela Palacká (86 bodů), na druhé a třetí místo si polepšily Zita Frydrychová (74 bodů) a Petra Anýžová (64 bodů).

V soutěži žáků jednotlivců byl ve všech sestavách nejlepší Pavel Štefela z TJ Rožnov pod Radhoštěm a s celkovou známkou 84,0 / 5,4 bodu zaslouženě zvítězil. Na druhém místě skončil Robin Pietschmann z TJ Lokomotiva Liberec (82,1 / 5,0 bodu) a třetí skončil Jakub Rektořík ze Sokola Brno-Komárov (80,5 / 3,9 bodu).

V průběžném pořadí Žákovského poháru vede Jakub Rektořík (84 bodů) před Pavlem Štefelou (82,0 bodu) a Robinem Pietschmannem (78 bodů).

4. kolo Českého a Žákovského poháru proběhne v sobotu 8. listopadu 2003 ve Dvoře Králové nad Labem


úplné výsledkyprůběžné pořadí v pohárech