2. závod Českého a Žákovského poháru 2003

(tisková zpráva)

Druhým závodem pokračovala v sobotu 3. května 2003 v Liberci pětidílná série Českého a Žákovského poháru ve skocích na trampolíně.

V soutěži žen jednotlivkyň pro nemoc chyběla vítězka úvodního kola Petra Juříčková z TJ Rožnov pod Radhoštěm a o vítězství se tak v těsném souboji utkaly nedávno ještě juniorky Libuše Pilzová z SK GT Litoměřice a Kristýna Závodníková ze Sokola Brno-Komárov. Obě závodnice v kvalifikaci získaly naprosto stejné hodnocení 59,8 bodu a až lepší finálová sestava rozhodla o prvenství litoměřické závodnice Libuše Pilzové (94,3 / 10,1 bodu) před brněnskou Kristýnou Závodníkovou (93,2 / 10,6 bodu).

Dobře do soutěže vstoupila i zkušená reprezentantka Jitka Holíčková ze Sokola Žižkov I., která zacvičila nejlepší povinnou sestavu (26,0 bodu) v celém startovním poli.

Ve volné sestavě ale chybovala a ztratila na provedení i obtížnosti. V kvalifikaci tak skončila na třetím místě (58,2 / 9,6 bodu) se ztrátou, kterou nedohnala ani lepší finálovou sestavou s novým osobním rekordem v obtížnosti 10,5 bodu. S celkovou známkou zůstala na třetím místě i v konečném účtování (92,1 bodu).

Stav po druhém závodě Českého poháru 2003 : do vedení se dostala Libuše Pilzová (58 bodů) a při shodném počtu 52 bodů rozhodl lepší výkon v sobotním závodě o druhém místě pro Kristýnu Závodníkovou a třetím místě pro Jitku Holíčkovou po dvou závodech.

Bez překvapení a nečekaných zvratů proběhla naopak soutěž mužů jednotlivců, kde favorizovaný Petr Dufek z TJ Petřiny Praha prošel celou soutěží vyrovnaně a bez výrazných zaváhání. S náskokem 5,4 bodu zvítězil (104,2 / 15,0 bodu) a upevnil si tak i svoji vedoucí pozici v průběžném pořadí Českého poháru se ziskem plného počtu 60 bodů. Spolehlivý výkon předvedl i jeho reprezentační a oddílový kolega Petr Dejl, který obsadil druhé místo jak v sobotním závodě (98,8 / 14,0 bodu), tak i v průběžném pořadí (56 bodů).

O třetí místo se pak utkali Jiří Kurtin ze Sokola Brno-Komárov a další petřinský závodník Vladimír Novák, kteří za své povinné i finálové sestavy získali prakticky shodné hodnocení a jejich soupeření tak rozhodla volná sestava. V té byl úspěšnější brněnský Jiří Kurtin, který s celkovým hodnocením 95,2 / 34,7 bodu skončil třetí. Na pražského závodníka Vladimíra Nováka zbylo sice až čtvrté místo (94,2 / 10,7 bodu), ale v průběžném pořadí Českého poháru si se ziskem 50 bodů udržel místo třetí.

V soutěži synchronních dvojic žen nenašly loňské juniorské mistryně republiky Simona Kadlecová s Janou Vaculínovou z TJ Rožnov pod Radhoštěm vyrovnané soupeřky. Bez problémů zvítězily (117,0 / 7,9 bodu) a dostaly se tak do čela průběžného pořadí Českého poháru (58 bodů). Nedařilo se naopak úřadujícím seniorským mistryním republiky Zuzaně Musialkové s Kristýnou Závodníkovou (Sokol Olomouc / Sokol Brno-Komárov), které nedokončily své sestavy a nepostoupily ani mezi desítku finalistek závodu.

Druhé a třetí místo pak obsadily Paulina Kasperek / Marzena Zelazna z polského klubu MKS Victoria Jawor (110,9 / 4,6 bodu) a Ivana Krámová / Karolína Muchová ze Sokola Žižkov I. (110,5 / 5,6 bodu).

Velmi dobře a s novým osobním i českým rekordem v obtížnosti prošli kvalifikací soutěže synchronních dvojic mužů Petr Dejl s Petrem Dufkem z TJ Petřiny Praha (85,3 / 13,8 bodu). Pohromu ale pro jednoznačné favority znamenaly chyba a přerušení ve finálové sestavě, které je odsoudily na celkově šesté místo (102,4 bodu).

Proti dalším českým párům se pak prosadily páry Michal Szyfer / Przemyslaw Wojcik a Maciej Andreasik / Krzysztof Pawlikowski z polského Jawora, kteří obsadili první i druhé místo (113,7 / 6,7 a 110,8 / 6,0 bodu), na třetím místě pak skončila mladá dvojice Tomáš Brzek / Michal Burian z pořádajícího oddílu TJ Lokomotiva Liberec (106,8 / 2,6 bodu).

V průběžném pořadí se ziskem 56 bodů stále vedou Jiří Kurtin s Vladimírem Novákem (Sokol Brno / TJ Petřiny Praha), vítězové úvodního závodu, kteří v sobotním závodě skončili na pátém místě (103,4 / 10,7 bodu).

Polští závodníci uspěli i v soutěžích Žákovského poháru. Mezi 26 žákyněmi byla nejlepší Emilia Zawadska (89,6 / 7,8 bodu), které ale celý závod šlapala na paty domácí, teprve jedenáctiletá Zita Frydrychová z pořádající TJ Lokomotiva Liberec (88,6 / 8,3 bodu). Liberecká závodnice si přitom v kvalifikaci vytvořila svůj nový osobní rekord (56,7 / 8,3 bodu). Na třetím místě skončila vítězka prvního závodu Gabriela Palacká z TJ Rožnov pod Radhoštěm (85,2 / 5,5 bodu), která si tak udržela vedoucí pozici v průběžném pořadí Žákovského poháru (58 bodů).

Mezi žáky se čeští závodníci proti polským trampolinistům neprosadili a nejlépe z nich dopadl Jakub Rektořík ze Sokola Brno-Komárov, který skončil na šestém místě (77,9 / 3,9 bodu) a ujal se také vedení v průběžném pořadí poháru (58 bodu). Medailová umístění si mezi sebou rozdělili žáci z MKS Victoria Jawor Maciej Andreasik (86,4 / 8,0 bodu), Maciej Krochmal (83,5 / 6,0 bodu) a Krzysztof Pawlikowski (82,2 / 6,0 bodu).

3. kolo Českého a Žákovského poháru proběhne v sobotu 7. června 2003 v Olomouci.


úplné výsledkyprůběžné pořadí v pohárech