1. závod Českého a Žákovského poháru 2003

(tisková zpráva)

Prvním závodem Českého poháru čeští trampolinisté v sobotu 26. dubna 2003 v tělocvičně Sokola Liboc.

Po několikaměsíční závodní přestávce se v Praze setkali prakticky všichni nejlepší závodníci všech věkových kategorií v čele s tradičními oporami reprezentačního družstva a šestinásobnými vítězi Českého poháru Petrou Juříčkovou z TJ Rožnov pod Radhoštěm a Petrem Dufkem z pořádajícího oddílu TJ Petřiny Praha.

V soutěži žen jednotlivkyň se již v kvalifikaci s náskokem usadila na čele startovního pole olympionička Petra Juříčková (62,1 / 10,4 bodu), se kterou se ztrátou necelého jednoho bodu nečekaně udržela krok Jitka Holíčková ze Sokola Žižkov I (61,3 / 10,1 bodu). Ve finále Petra Juříčková ještě přidala na obtížnosti i na provedení a celkově zaslouženě zvítězila (98,2 / 11,0 bodu). Vyrovnaný boj o druhé a třetí místo mezi ženami pak rozhodly pouhé desetiny bodu - na druhé místo si polepšila Libuše Pilzová z SK GT Litoměřice (93,7 / 10,1 bodu), na třetí po srážkách za dotyk molitanu po desátém prvku sestavy klesla Jitka Holíčková (93,4 / 10,3 bodu) a bramborová medaile těsně zbyla na loni nejlepší juniorku Kristýnu Závodníkovou ze Sokola Brno-Komárov (93,2 bodu), která si v závodě vytvořila nový osobní rekord v obtížnosti 10,6 bodu.

V soutěži mužů kralovali závodníci pořádajícího oddílu TJ Petřiny Praha. Velmi dobrý výkon v prvním letošním závodě předvedl Petr Dufek (106,6 / 15,0 bodu - první místo), který kromě vysokého hodnocení volných sestav získal od rozhodčích rekordní známku za svoji povinnou sestavu (28,7 bodu). Druhý skončil Petr Dejl (100,8 / 13,8 bodu), který zaujal i zvýšenou stabilitou svých sestav, a na třetím místě skončil další domácí závodník Vladimír Novák (93,9 / 11,3 bodu).

Petra Juříčková z TJ Rožnov pod Radhoštěm byla se svojí staronovou partnerkou Libuší Pilzovou z SK GT Litoměřice nejlepší i v soutěži synchronních dvojic žen (124,7 / 7,0 bodu). Druhé místo obsadil ještě juniorský pár z TJ Rožnov pod Radhoštěm Simona Kadlecová / Jana Vaculínová, který získal celkem 119,2 / 7,9 bodu a třetí skončily juniorky ze Sokola Žižkov I. Praha Ivana Krámová / Karolína Muchová (113,2 / 5,6 bodu).

V soutěži synchronních dvojic mužů se naopak nedařilo favoritům Petrovi Dejlovi s Petrem Dufkem z TJ Petřiny Praha. Nedokončili své volné sestavy a po velkých srážkách klesli na celkově třetí místo ze ziskem pouhých 75,2 / 5,7 bodu. Naopak stabilní výkon předvedl kombinovaný pár Jiří Kurtin s Vladimírem Novákem (Sokol Brno-Komárov / TJ Petřiny Praha), který zaslouženě zvítězil (121,4 / 9,5 bodu). Celkově druhé místo si pak dobrým výkonem vybojovali junioři Pavel Knirsch / Daniel Komarov (TJ Lokomotiva Liberec / TJ Petřiny Praha) - 117,6 / 8,8 bodu.

V soutěžích Žákovského poháru tradičně kralovali závodníci z TJ Rožnov pod Radhoštěm. Mezi žákyněmi byla nejlepší Gabriela Palacká (87,6 / 5,5 bodu) a nejlepším žákem se stal Pavel Štefela (82,6 / 4,0 bodu).

2. kolo Českého a Žákovského poháru proběhne v sobotu 3. května 2003 v Liberci


úplné výsledky