Výsledky hlasování 

Rozhovor s nejlepšími trampolinisty 2002

Již druhý ročník internetové ankety o tři nejlepší sportovce pořádal PROGYM - zlatý web pro velké gymnastické show. Anketa, ve které se samostatně hlasovalo vždy o třech nejlepších gymnastech, rokenrolistech a trampolinistech roku 2002, probíhala od února do dubna 2003.


Nejlepší seniorští trampolinisté roku 2002 :


Petra Juříčková
TJ Rožnov pod Radhoštěm
{info}
Petr Dufek
TJ Petřiny Praha
{info}


Již podruhé jste byli při veřejném hlasování zvoleni Nejlepšími trampolinisty roku. Jaké máte pocity ?
Petra : Jsem nesmírně potěšena a polichocena, téměř se vznáším v oblacích a asi z toho velice brzy zpychnu. Teď vážněji, opravdu mě těší, že si mé snahy ještě něco ve sportu dokázat všimlo několik příznivců, kteří mi dali svůj hlas. Mockrát vám všem děkuji.
Petr : Jaké mám pocity? V tenhle okamžik cítím, že na mě leze asi chřipka, protože je mi pěkne zle .... Na druhou stranu mě zase mile překvapilo, když jsem se dozvěděl o vítězství v anketě a děkuju všem, co mi poslali hlas.

V roce 2002 jste vyhráli vše, co se dalo. Jakého svého úspěchu si přitom nejvíce ceníte ?
Petra : Není jednoduché vybrat z toho množství závodů jeden, ale asi nejvíc mě kromě absolutní vítězky Českého poháru potěšil opětovný zisk titulu Mistryně ČR, o který se již několik let přetahujeme s Lenkou Honzákovou. Zatím jich má více Lenka, já zase vedu v pohárových soutěžích. Pravda je sice taková, že boj o titul 2002 nebyl tak těsný, jako ty předchozí a já měla docela velký náskok, ale bylo o to těžší zvítězit sama nad sebou. Chtěla jsem jako Vachníková skončit s titulem v kapse a cíl jsem si splnila. Co se mi povede jako Juříčkové, to ukáže čas ….
Petr : No nevyhrál jsem zrovna vše, ale musím říct, že největsí úsilí ( hlavně psychické ) mě stálo vítězství při mistrovství republiky a toho si asi cením nejvíce. Rád bych se také zmínil o vítězství na mistrovství republiky DRUŽSTEV, protože z toho mám také velkou radost. Zvláště po tom, co jsme se v roce 2001 nedostali jako družstvo ani do finále. Ale na loňský závod jsme se spolu s Petrem Dejlem, Vláďou Novákem a Danem Komarovem pořádně připravili a v plném nasazení jsme titul opět získali.

Co se vám naopak vloni nepovedlo ?
Petra : Jéje, toho je. Například jsem Líbě Pilzové nepomohla splnit cíl vítězství v synchronu na MČR, protože jsem jednoduše vypadla. Víc mě snad mrzelo jen to, že ač jsem si vybojovala účast na Mistrovství Evropy v Petrohradu, nemohla jsem se zdravotních důvodů odjet. Bylo mi smutno a dost jsem se trápila, ale tentokrát ne kvůli závodění.
Petr : Tak a jsme u toho. Tady bych se mohl rozepsat na dvě stránky, ale zkrátím to. V roce 2002 bylo nejdůležitější soutěží Mistrovství Evropy a tam se mi závod opravdu nepovedl. Ne že bych sestavy nějak extrémě pokazil, ale pár ( větších ) chyb se objevilo a dosažený výsledek tak neuspokojil moje očekávání. Zvláště pak, když jsem měl sestavu tak nadřenou ....

Již dlouho jste na výsluní českého trampolínového sportu. Čeho byste ještě chtěli dosáhnout ?
Petra : Těší mě fakt, že se tak dlouho držím na špici, až si někdy připadám jako “vykopávka”. Naštěstí v tom nejsem tak úplně sama. Čekám až se objeví někdo (kromě Lenky) mladší, elegantnější, výkonnější, energičtější - zkrátka někdo, kdo nás starší a zkušenější totálně převálcuje, ale zatím jich většina odpadla. Často slýchám otázku, čeho bych ještě chtěla dosáhnout ? Co OH Athény ? Většinou odpovídám dost vyhýbavě, protože si své sny a nejodvážnější cíle nechávám raději pro sebe. Co se Olympiády týče, vím jak je cesta k ní trnitá, plná potu a slz. Navíc kvalifikace je pouze jeden jediný závod, ve kterém je zapotřebí i troška štěstí. Proto se raději upínám k novým prvkům, které bych se chtěla naučit, a ke snu, kterým je medaile ze synchronní světové akce.
Petr : Teď je pro mě největším cílem kvalifikace na OH 2004 a toho bych chtěl dosáhnout nejvíc ze všeho :-)

Budeme vám oběma držet palce. Ale mistrovstvím světa ani Aténami náš sport nekončí a noví talenti již dorůstají. Kdo Vás nejvíc zaujal v žákovské kategorii ?
Petra : Pominu-li výkony své oddílové kolegyně Jany Vaculínové, která svůj poslední žákovský rok korunovala vítězstvím ve všech žákovských kategoriích a dokonce se skvěle umisťovala i v juniorkách, musím se zaměřit na jedinou osůbku celé žákovské kategorie. Než ale zveřejním její jméno, musím poukázat na velmi potěšitelný a doufám, že v budoucnu následovaný jev, čímž je průnik gymnastických závodnic mezi trampolínisty. Jsem z toho maximálně nadšená a přála bych si, aby se i letos a v dalších letech mezi námi objevilo více nových tváří (nejen děvčat). Není pozdě začít s trampolínou i v 16 letech, pokud máte za sebou tvrdou gymnastickou školu. Nárůst výkonnosti je během krátké doby ohromný a relativně brzy lze dosáhnout velkých úspěchů, pokud se řídíte alespoň trochu “trampolínovou metodikou”. Dost úvah, kterými jsem, doufám, nepopudila zapřisáhlé odpůrce “cirkusového”, byť dnes olympijského sportu. A konečně to jméno. Ta, která na mě udělala největší dojem je Zita Frydrychová z Liberce. Nevím, jestli je to proto, že je tak maličká a umí toho hodně nebo proto, že je tak talentovaná, dynamická, sebevědomá a má v sobě trampolínového ducha. Čas ukáže, jak se všemi dary naloží ….
Petr : V žákovské kategorii mě pokaždé na závodech zaujme někdo jiný. Vždycky stačí třeba jen zlepšení provedení, nebo nový prvek ve volné sestavě ( i když se třeba nepovede ) a hned se na toho dotyčného dívám jinak a víc mu fandím. Nevím jestli má cenu někoho jmenovat, ale stejně bych se s tím dlouhým seznamem skokanů vypisovat nechtěl .... :-) Takže pokud chce být příště někdo jmenován, musí víc makat :-)

A nakonec, chcete něco vzkázat svým příznivcům ?
Petra : Všem, kteří jste hlasovali pro mne i pro další skokany, děkuji za čas, který jste nám věnovali a také za přízeň , kterou k nám chováte. Přeji vám hodně štěstí ve všem, co se letos chystáte podniknout. Jo, bez zdraví je i to štěstí k ničemu, tudíž buďte i zdraví.
Petr : Jsem rád, že máme tolik příznivců. A ještě jednou všem díky za hlasy.


Nejlepší juniorští trampolinisté roku 2002 :


Kristýna Závodníková
Sokol Brno-Komárov
{info}
Daniel Komarov
TJ Petřiny Praha
{info}


Zopakovali jste své loňské vítězství v anketě o Nejlepší juniorské trampolinistky. Byla to "brnkačka" ?
Kristýna : No vzhledem k tomu, že tohle je spíš anketa, kde nezáleží na výsledcích, ale subjektivním názoru lidí, tak to nemůžu moc posoudit. Doufám ale, že kdybych to loni brala jako brnkačku a nesnažila se, tak se to na výsledcích promítne a vyhrál by někdo jiný, pro koho by to brnkačka nebyla. Každého určitě potěší, když ho někdo ocení, ale větší váhu pro mě má chvála někoho, o kom vím, že je upřímná a zasloužená a zas tak moc často se mi jí nedostává.
Dan : Rozhodně to brnkačka nebyla. Měl jsem problémy se zařazením nové volné sestavy a na začátku sezóny jsem byl hodně nemocný a musel jsem vylepšit starou sestavu, která neměla tak moc velký koeficient. Hlavně se mi velice lepší soupeři, predevším Pavel Knirsch z Liberce, který zlepšil provedení, skáče výš než já a myslím, že v této sezóně budu mít spoustu práce abych ho porazil.

Co vás přitom v roce 2002 nejvíc potěšilo ?
Kristýna : Musím říct, že minulý rok bych za ten nejúspěšnější rozhodně považovat nemohla. Měla jsem několik zranění, nic vážného, ale když člověk na chvíli vypadne z tréninkového kolotoče, tak se těžko vrací zpátky. Udělaly mi radost některá vítězství, nová skočená volná sestava i naučený prvek, ale největší přínos asi bylo, že jsem se naučila vidět neúspěch i z té druhé strany. Dřív jsem spíš ztratila chuť trénovat dál, teď se snažím to brát, jako že to k sportu patří a jako příležitost ke zlepšení.
Dan : Tak na první místo bych dal mistrovský titul v soutěži družstev a samozřejmě i vítězství v celé sérii Žákovského poháru, ale také nominaci na MZP a splněni spodního limitu pro juniorskou reprezentaci. A v neposlední řadě žákovský titul mistra republiky, protože to byla moje poslední šance v této kategorii.

A čeho byste chtěli dosáhnout v roce 2003 ?
Kristýna : To je docela těžká otázka, pro tento rok nemám nějaký přímo vytyčený cíl (nebo bych ho spíš nechtěla prozrazovat), chtěla bych v pohodě zvládnout mistrovskou povinnou, snad i s halfikem a hlavně skákat tak, aby mě to bavilo a já měla pořád nějakou motivaci jít s výkonem dopředu.
Dan : Celá moje příprava pro tenhle rok směřuje k juniorskému mistrovství české republiky, kde bych si chtěl zahojit ránu po loňském ,,fiasku" a ještě víc budu usilovat o nominaci na WAG v Hanoveru.

Kdo je vaším vzorem a proč ?
Kristýna : Tak teďka možná zklamu někoho, kdo by očekával, že tady napíšu jeho jméno, ale žádný vzor nemám. Obecně obdivuju kohokoliv, kdo v životě něco dokázal, ať už ve sportu, v umění nebo třeba ve vědě, ale že bych se chtěla někomu podobat nebo k němu vzhlížela, tak to ne. Je hodně lidí, kterých si vážím pro jejich vlastnosti a cením si na nich nějakých drobností a dohromady by určitě dali ideálního člověka-vzor pro všechny, ale zatím jsem nikoho takového nenašla.
Dan : Těžko říct jak ve světě, ale u nás je to samozřejmě Petr Dufek. Já ho obdivuju proto, že je schopný trénovat za každých podmínek, nikdy se nevykecává, že ho něco bolí a že se mu nechce. Staví se k tomu velice profesionálně a to je zřejmě polovina jeho úspěchu. Prostě maká na každém tréninku, ať už mu vychází jakkoliv.

Sport je dřina, ale doporučili byste i přesto rodičům a jejich dětem skákání na trampolíně ?
Kristýna : Spíš bych jim doporučila jakýkoliv sport nebo spíš koníčka pro jejich dítě, aby nevyrůstalo jen tak bez cíle jako křoví u cesty (to jsem někde četla a líbilo se mi to, tak to tady konečně můžu použít:-). Byla by ale blbost nutit kluka, který chce hrát fotbal do skákání na trampolíně. Pokud je ale někdo hravý a nebojí se, tak bych mu trampolínu určitě doporučila. Největší problém většinou bývá v tom, že se rodičům tento sport zdá být moc nebezpečný. Já na to vždycky odpovídám, že malé dítě, které na tom bude stát poprvé v životě pět metrů do výšky nevyskočí a časem už získá prostorovou orientaci i dostatečný pud sebezáchovy, že většina pádů ( i když to tak nevypadá ) je kontrolovatelných. Takže pro všechny nerozhodné rodiče- vemte svou ratolest za ruku a přijďte se podívat do nejbližší tělocvičny na trénink, uvidíte, že se dítko bude bavit a že ho to určitě chytne. A kdo jednou propadl kouzlu trampolíny, tak ho to většinou jen tak nepustí a tento sport se stane vášní na celý život.
Dan : Pro děti, které mají kladný vztah ke sportu určitě. Je to velice kreativní sport, kde se dělá stále něco nového, je pořád co vylepšovat a pracovat na ztížení sestav. Je to sice sport, kterým se u nás neuživí, ale pokud člověka chytne, jen tak se od něj neodtrhne ....



----> www.progym.cz <----