Mistrovství České republiky žactva 2002

Vrcholem podzimní závodní sezóny se pro žákovské trampolinisty a trampolinistky stalo Žákovské mistrovství České republiky, které proběhlo v sobotu 23. listopadu 2002 v zrekonstruované sokolovně Sokola Dvůr Králové nad Labem.

O žákovské mistrovské tituly 2002 se v soutěžích jednotlivců, synchronních dvojic a smíšených družstev utkala téměř padesátka nejlepších českých skokanů ve věku do 15ti let.

Nechyběli mezi nimi ani favorité závodu - Jana Vaculínová z TJ Rožnov pod Radhoštěm a Daniel Komarov z TJ Petřiny Praha, vedoucí závodníci v průběžném pořadí Žákovského poháru, kteří se již dokázali prosadit i mezi juniory.


Jana VaculínováSoutěže žákyň ovládly závodnice TJ Rožnov pod Radhoštěm.

Již od povinných sestav ovládly čelo soutěže žákyň jednotlivkyň závodnice TJ Rožnov pod Radhoštěm, mateřského oddílu olympioničky Petry Juříčkové-Vachníkové.

Nejlepší povinnou sestavu předvedla rožnovská Gabriela Palacká (25,8 / C bodu) a o jednu destinu tak přeskákala svoji oddílovou kolegyni Janu Vaculínovou, členku českého reprezentačního družstva, které na nedávném Juniorském mistrovství Evropy obsadilo desáté místo.
Jana Vaculínová se ziskem 25,7 / C bodu za povinnou sestavu vstoupila do soutěže na druhém místě.

Zita Frydrychová

Krok s oběma závodnicemi dokázala udržet teprve jedenáctiletá Zita Frydrychová z TJ Lokomotiva Liberec, jejíž povinnou sestavu rozhodčí ohodnotili třetí nejvyšší známkou 25,6 bodu.

Ve volných sestavách se mezi nejlepší závodnice průběžného pořadí vyhoupla další rožnovská závodnice Simona Kadlecová, jedna ze dvou závodnic, které v povinných sestavách splnily podmínky juniorské výkonnosti. Za svoji sestavu získala v celém startovním poli nejvíce - 31,6 / 8,3 bodu - a v kvalifikaci obsadila třetí místo (55,2 bodu).

Simona KadecováJen o desetinu méně za volnou sestavu získala Jana Vaculínová (31,5 / 7,9 bodu), která sice snížila obtížnost a náročnost všech svých sestav, ale zato je zacvičila čistěji, a po kvalifikaci se usadila v čele průběžného pořadí (57,2 bodu).

Mezi obě rožnovské závodnice se dokázala vklínit Zita Frydrychová, která se přesily nezalekla a předvedla třetí nejlepší volnou sestavu (31,1 / 7,6 bodu) a polepšila si tak na druhé místo po kvalifikaci (56,7 bodu).
Kontakt s medailovými pozicemi po kvalifikaci také udržely Gabriela Palacká (54,7 bodu - čtvrté místo) a Veronika Navrátilová ze Sokola Olomouc (54,1 bodu - páté místo).

Finalistky žákyněVe finále, do kterého postoupilo deset nejlepších závodnic z kvalifikace, se žádné nečekané překvapení nekonalo.

Vedoucí závodnice Jana Vaculínová i přes omezení způsobené dlouhodobými zdravotními problémy s kolenem zacvičila nejlépe (32,2 / 7,9 bodu) a s celkovým ziskem 89,4 bodu zvítězila a získala žákovský mistrovský titul.

trenér Jindřich Kozubek s Janou VaculínovouLepší výkon než v kvalifikaci předvedla i Zita Frydrychová (31,9 / 7,6 bodu), potvrdila svoji celkovou druhou příčku (88,6 bodu) a stala se tak největší favoritkou žákovských soutěží pro příští rok. Bronzovou medaili (86,2 bodu) si ze Dvora Králové odvezla Simona Kadlecová, která ve finále téměř zopakovala výborný výkon z kvalifikace (31,0 / 8,3 bodu).

Převahu rožnovské líhně, kterou zastupovaly celkem čtyři finalistky, potvrdily i čtvrtým místem Gabriela Palacká (84,1 bodu) a sedmým místem Zuzana Hrachovcová (80,8 bodu), mezi které se vklínily Iva Bubeníková z SK GT Litoměřice (81,7 / 4,6 bodu - páté místo) a Petra Anýžová ze Sokola Žižkov I. (81,5 / 4,6 bodu - šesté místo).


Jana Vaculínová / Simona KadlecováRožnovské závodnice kralovaly i v soutěži synchronních dvojic žákyň, ve které Simona Kadlecová s Janou Vaculínovou obhajovaly loňský titul.

Pár, který byl největším překvapením roku 2001 (připomeňme šesté místo na Světových hrách mládeže 2001 v Dánsku a celkové vítězství v Českém poháru 2001), se letos potýkal se zdravotními a výkonnostními problémy a i při sobotním závodě zaostal za svou dřívější výkonností.

Simona s Janou i přesto vyhrály kvalifikaci (75,2 / 4,3 bodu) a když ve finále získaly 39,4 / 4,3 bodu, obhájily nakonec s půlbodovým náskokem žákovský mistrovský titul (114,6 bodu).

Petra Anýžová / Martina ŘehořováV těsném závěsu za vítězkami prošla celou soutěží kombinovaná dvojice Alice Králíková (SK GT Litoměřice) / Gabriela Palacká (TJ Rožnov pod Radhoštěm), která s celkovým výkonem 114,1 / 3,6 bodu obsadila celkově druhé místo.

Jen dvě desetiny bodu pak rozhodly těsný souboj dvou párů Sokola Žižkov I. o třetí místo.

Úspěšnější nakonec byla dvojice Petra Anýžová / Martina Řehořová (112,2 / 3,5 bodu) před dvojicí Karolína Muchová / Zlata Škábová (112,0 / 4,0 bodu), které ztratily cenné desetinky v synchronnosti povinné sestavy.

Iva Bubeníková / Petra KoňaříkováDesetinky rozhodovaly i o umístění na pátém až sedmém místě. Vyšší obtížnost dopomohla k pátému místu dvojici SK GT Litoměřice Iva Bubeníková / Petra Koňaříková (110,4 / 3,8 bodu).

V dalším "vnitrooddílovém" souboji dvou párů TJ Lokomotiva Liberec pak byly úspěšnější Kateřina Doleželová s Evou Mertlíkovou, které s celkovým hodnocením 110,0 / 3,0 bodu obsadily šesté místo.

Až ve finále přitom přeskákaly své oddílové kolegyně Zitu Frydrychovou s Lenkou Vlachovou, které byly sice v kvalifikaci lepší, ale chybovaly ve finálové sestavě a celkově skončily sedmé (109,8 / 3,0 bodu).


Gabriela Palacká / Alice Králíková, Jana Vaculínová / Simona Kadlecová, Petra Anýžová / Martina ŘehořováZita Frydrychová, Jana Vaculínová,Simona Kadlecová

Mistry na cestě k titulům nikdo neohrozil.

Jako jednoznačný favorit nastupoval k soutěži žáků jednotlivců Daniel Komarov z TJ Petřiny Praha, kterému se letos zatím v mistrovských soutěžích nedařilo, přičemž zřejmě jediným soupeřem, který ho mohl ohrozit, byl obhájce loňského titulu Michal Burian z TJ Lokomotiva Liberec.

Daniel KomarovDaniel Komarov ale neponechal nic náhodě. Zacvičil nejlepší povinnou sestavu (25,2 bodu / B), ve které jako jeden z celkem tří žáků splnil podmínky juniorské výkonnosti.

V dalším kole sestav získal i nejvyšší hodnocení za volnou sestavu 31,6 / 8,5 bodu a s celkovým součtem 56,8 bodu tak s velkou převahou vyhrál kvalifikaci ve svém novém osobním rekordu.

Nezaváhal ani ve finále a i když předvedl lehčí sestavu, získal za ni 31,8 / 7,9 bodu a bez problémů zvítězil a získal žákovský mistrovský titul. Své soupeře přitom převýšil nejen v obtížnosti sestav, ale i v jistotě a čistotě provedení.

Michal BurianObtížněji naopak soutěží prošel liberecký Michal Burian, kterému neustále šlapal na paty Pavel Štefela z TJ Rožnov pod Radhoštěm, který za svoji povinnou sestavu D získal druhé nejvyšší hodnocení v soutěži (25,0 bodu).

Michal Burian naopak za svoji povinnou sestavu s juniorskou výkonností získal pouze 23,5 bodu / B a jen druhá nejlepší volná sestava 30,2 / 6,9 ho vynesla na druhé místo po kvalifikaci (53,7 bodu) těsně před rožnovského závodníka. Ten v kvalifikaci získal 53,3 bodu a za volnou sestavu 28,3 / 4,5 bodu.
Ve finále pak Michal Burian prakticky zopakoval svůj výkon z kola volných sestav a výkonem 29,8 / 6,9 si zajistil celkově druhé místo (83,5 bodu).

Pavel ŠtefelaNa celkově třetím místě skončil Pavel Štefela (81,9 / ve finále 28,6 / 4,5 bodu), který tak svůj rožnovský oddíl vynesl na výsluní i mezi žáky.

Vyrovnaný souboj na desetinky bodu svedli o čtvrté místo Tomáš Brzek z TJ Lokomotiva Liberec a Jakub Rektořík ze Sokola Brno-Komárov. Náskok dvou desetin si v povinných sestavách vytvořil brněnský závodník (24,3 bodu / D) a když oba soupeři za volnou sestavu shodně 27,2 bodu, byl úspěšnější i v kvalifikaci.

Ve finále ale získal jen 26,8 / 4,5 bodu a karta se obrátila a libereckému Tomáši Brzkovi stačilo za sestavu 27,1 / 4,2 bodu na celkové těsné čtvrté místo (78,4 bodu). Jakub Rektořík skončil pátý (78,3 bodu).

Finalisté žáci


Jakub Beran / Pavel ŠtefelaTři mušketýry připomínala šestice závodníků v soutěži synchronních dvojic žáků, ve které dominovali Tomáš Brzek / Michal Burian z TJ Lokomotiva Liberec. Měli výraznou převahu v průběhu celé soutěže, vedli již od povinné sestavy a titul získali s velkým náskokem před svými soupeři (110,8 / 2,6 bodu).

Na druhém místě skončil pár Jakub Beran (SK GT Litoměřice) / Pavel Štefela z TJ Rožnov pod Radhoštěm (103,7 / 2,6 bodu), ve kterém litoměřický závodník narychlo nahradil chybějícího Štefelova obvyklého partnera a oddílového kolegu Jana Adamce. Jan Adamec s Pavlem Štefelou jsou přitom překvapivě na čele průběžného pořadí Českého poháru 2002.

Bronzovou příčku obsadil další liberecký pár Lukáš Arient / Jan Vyvadil, který chyboval ve volné sestavě a za své výkony celkem získal 79,0 / 2,6 bodu.


Michal Burian, Daniel Komarov, Pavel ŠtefelaPavel Štefela / Jakub Beran, Tomáš Brzek / Michal Burian, Lukáš Arient / Jan Vyvadil

Devět tří až čtyřčlených družstev nastoupilo do soutěže smíšených družstev, ve které k největším favoritům patřila družstva TJ Rožnov pod Radhoštěm a TJ Lokomotiva Liberec.

trenérka Jindra Vachníková a Gabriela PalackáSvé úspěšné vystoupení na Mistrovství České republiky žactva 2002 završili závodnice a závodníci TJ Rožnov pod Radhoštěm přesvědčivým vítězstvím A družstva ve složení Simona Kadlecová, Gabriela Palacká, Pavel Štefela, Jana Vaculínová.

Rožnovští závodníci s velkým náskokem vyhráli kvalifikaci (168,5 bodu) a tentokrát nezaváhali a byli nejlepší i ve finále (92,1 bodu).

Stálicí mezi oddíly s nejlepšími českými žákovskými trampolinisty je i loňský vítěz soutěže žákovských družstev TJ Lokomotiva Liberec, jejíž A družstvo ve složení Michal Burian, Kateřina Doleželová, Zita Frydrychová, Eva Mertlíková v celkovém hodnocení obsadilo druhé místo (88,9 bodu). Uspělo i B družstvo Liberce (Tomáš Brzek, Alice Kubínová, Lenka Vlachová a Jan Vyvadil), které se také dostalo do pětičlenného finále a se ziskem 81,1 bodu skončilo celkově na pátém místě.

trenérJIří Kotrba a Štěpán HolecPříjemným překvapením se stalo družstvo Sokola Žižkov I., které si výrazně polepšilo oproti předchozím létům a ve složení Petra Anýžová, Štěpán Holec, Karolína Muchová, Martina Řehořová vybojovalo celkově třetí místo (86,2 bodu). Potvrdilo tak rostoucí výkonnost pražských nadějí trampolínového sportu, kterou žižkovské závodnice zužitkovaly i v soutežích jednotlivkyň a synchronních dvojic, kde vybojovaly čtyřikrát postup do finále a jednu bronzovou medaili.


Liberec A, Rožnov A, Žižkov

Výsledky Mistrovství České republiky žactva 2002
 
ŽÁKYNĚ JEDNOTLIVKYNĚ :BodyPSVSkoROZFSko
1.Jana VaculínováTJ Rožnov pod Radhoštěm89,425,731,57,957,232,29,4
2.Zita FrydrychováTJ Lokomotiva Liberec88,625,631,17,656,731,99,4
3.Simona KadlecováTJ Rožnov pod Radhoštěm86,223,631,68,355,231,09,1
 
ŽÁCI JEDNOTLIVCI :BodyPSVSkoROZFSko
1.Daniel KomarovTJ Petřiny Praha88,625,231,68,556,831,87,9
2.Michal BurianTJ Lokomotiva Liberec83,523,530,26,953,729,86,9
3.Pavel ŠtefelaTJ Rožnov pod Radhoštěm81,925,028,34,553,328,64,5
 
ŽÁKYNĚ SYNCHRONNÍ DVOJICE :BodyPSVSkoROZFSko
1.Simona KadlecováTJ Rožnov pod Radhoštěm114,634,640,64,375,239,44,3
Jana Vaculínová
2.Alice KrálíkováSK GT Litoměřice114,135,239,63,674,839,33,6
Gabriela PalackáTJ Rožnov pod Radhoštěm
3.Petra AnýžováSokol Žižkov I.112,234,339,03,573,338,93,5
Martina Řehořová
 
ŽÁCI SYNCHRONNÍ DVOJICE :BodyPSVSkoROZFSko
1.Tomáš BrzekTJ Lokomotiva Liberec110,835,138,12,673,237,62,6
Michal Burian
2.Jakub BeranSK GT Litoměřice103,731,936,52,668,435,32,6
Pavel ŠtefelaTJ Rožnov pod Radhoštěm
3.Lukáš ArientTJ Lokomotiva Liberec79,030,112,90,743,036,02,6
Jan Vyvadil
 
SMÍŠENÁ DRUŽSTVA :BodyPSVS ROZFS 
1.TJ Rožnov pod Radhoštěm A92,176,592,0 168,592,1 
 (Simona Kadlecová, Gabriela Palacká, Pavel Štefela, Jana Vaculínová)
2.TJ Lokomotiva Liberec A88,974,387,9 162,288,9 
 (Michal Burian, Kateřina Doleželová, Zita Frydrychová, Eva Mertlíková)
3.Sokol Žižkov I.86,272,481,1 153,586,2 
 (Petra Anýžová, Štěpán Holec, Karolína Muchová, Martina Řehořová)


úplné výsledky