4. závod Českého a Žákovského poháru 2002

Po čtyřměsíční letní přestávce pokračoval sobotu 5. října 2002 v malé tělocvičně Sokola Žižkov I. v Praze letošní seriál soutěží Českého a Žákovského poháru ve skocích na trampolíně již čtvrtým, předposledním závodem, který zároveň zahájil podzimní domácí soutěže českých trampolinistů.

Jako největší favorité závodu již tradičně nastupovali úřadující absolutní mistři republiky a vedoucí závodníci průběžného pořadí Petra Juříčková (Vachníková) z TJ Rožnov pod Radhoštěm a Petr Dufek z TJ Petřiny Praha.
Ti svoji podzimní závodní sezónu zahájili již v srpnu 2002 při závodě Světového poháru v USA {info} a navíc ještě v září 2002 stihli vyskákat několik medailových umístění při Mezinárodním závodě Přátelství v Praze {info} a při mezinárodním závodě Nissen Cup ve Švýcarsku {info}.

Naopak pro žákovské závodníky, kterých do Prahy přijelo celkem 57, byl sobotní pohárový závod prakticky první příležitostí pro předvedení výsledků svého letního tréninkového úsilí.


Petra JuříčkováPetra Juříčková ostatní závodnice přeskákala.

Mezi jedenašedesáti závodnicemi z celé republiky letos již tradičně nenašla konkurenci Petra Juříčková (Vachníková) z TJ Rožnov pod Radhoštěm, favoritka soutěže žen jednotlivkyň.

Své soupeřky přeskákala už v povinné sestavě (27,5 bodu), ve volné sestavě (36,7 / 11,4 bodu) si svůj náskok ještě zvýšila a kvalifikaci tak vyhrála s celkovým ziskem 64,2 bodu.
Ve finále pak předvedla výkon na hranici svého osobního rekordu a zaslouženě zvítězila (37,1 / 11,6 bodu) a zároveň si tak již nyní zajistila celkové vítězství v letošním ročníku Českého poháru.

Průběh vlastní soutěže jednotlivkyň byl ale také plný nečekaných překvapení a zvratů.

Lenka HonzákováVe startovním poli se tentokrát objevila i vracející se Lenka Honzáková z SK GT Litoměřice, která letos v poháru startovala poprvé. Nesmlouvavá pravidla ji proto zařadila na začátek startovního pořadí, ještě před závodnice s podstatně nižší výkonností.
Její výkony v kvalifikaci rozhodčí ohodnotili známkou 63,0 / 11,0 bodu, což znamenalo druhé místo a postup mezi osmičku finalistek. Když ale pak do finále nenastoupila, skončila celkově na osmém místě s kuriózním výsledkem 0,0 bodu.

Ze souboje dalších závodnic vyšla nakonec nejlépe úřadující juniorská mistryně republiky Kristýna Závodníková ze Sokola Brno-Komárov, která byla po kvalifikaci až pátá (58,3 / 9,5 bodu) ale výkon ve finále ji vynesl až na celkovou druhou příčku (33,9 / 9,5 bodu).

Jitka HolíčkováNa celkově třetím místě skončila domácí Jitka Holíčková ze Sokola Žižkov I. (32,8 / 9,5 bodu), které se ve finále zcela nepodařilo zopakovat vyšší obtížnost své volné sestavy (33,3 / 10,1 bodu). Přitom si ale přesto polepšila o jednu příčku (po kvalifikaci byla čtvrtá - 59,7 / 10,1 bodu).

Nevydařená finálová sestava naopak připravila o medailové umístění Libuši Pilzovou z SK GT Litoměřice, která z třetího místa po kvalifikaci (58,8 / 10,3) klesla na celkově šesté místo (30,2 / 7,5 bodu).

Kristýna Závodníková, Petra Juříčková, Jitka HolíčkováTěsně k medailovým pozicím se tak dostala i další juniorka Naďa Palacká z TJ Rožnov pod Radhoštěm, kterou v konečném účtování dělily od třetího místa pouhé tři desetiny bodu (32,5 / 9,3 bodu).

Velkou radost v liberecké výpravě pak způsobila celkově pátým místem Zita Frydrychová (30,9 / 7,5 bodu), pro kterou byl velkým úspěchem už postup do finálové osmičky nejlepších závodnic.

V průběžném pořadí Českého poháru 2002 po čtvrtém závodě jsou za vedoucí Petrou Juříčkovou (90 bodů) na druhém místě Libuše Pilzová (74 bodů), třetí Kristýna Závodníková (68 bodů) a čtvrtá Jitka Holíčková (66 bodů).


Petr DufekPetr Dufek svým soupeřům utekl.

V soutěži mužů jednotlivců podle očekávání kraloval dnes nejlepší český trampolinista Petr Dufek z TJ Petřiny Praha.

Svým soupeřům utekl již v povinné sestavě, ve které pokořil magickou hranici 28,0 bodů, a když pak dobře zacvičil i volnou sestavu se svojí rekordní obtížností (39,2 / 15,0 bodu), získal celkem 67,2 bodu a vyhrál kvalifikaci s výrazným náskokem 6,7 bodu.
I přes nižší obtížnost finálové sestavy (37,0 / 13,0 bodu) pak s téměř dvoubodovým náskokem vyhrál čtvrtý pohárový závod a má už také prakticky v kapse letošní celkové vítězství.

Petr DejlZatím jediným závodníkem, který dokáže s naším nejlepším trampolinistou udržet krok, je jeho oddílový kolega Petr Dejl.

Ten ale tentokrát opět nepřekonal všechny nástrahy své nové volné sestavy začínající trojným saltem, vylehčil (30,6 / 9,8 bodu) a ztratil tak cenné body.
I přes slušnou povinnou sestavu (27,0 bodu) tak v kvalifikaci skončil až na třetím místě (57,6 bodu) se ztrátou téměř deseti bodů za vedoucím závodníkem.

Ve finále pak svoji sestavu zacvičil sice lépe (35,1 / 13,1 bodu), ale ještě s rezervami, a to mu v celkovém účtování vyneslo druhé místo.

Ve finále naopak skončily všechny medailové naděje pro Jiřího Kurtina ze Sokola Brno-Komárov, který v kvalifikaci obsadil druhé místo s výkonem 60,5 bodu (povinná sestava 26,1 bodu + volná sestava 34,4 / 11,6 bodu). Nedokončená finálová sestava pro něj totiž znamenala zisk pouhých 15,0 / 6,1 bodů a pokles na celkové sedmé místo. Na stupně vítězů se tak nakonec spolehlivým výkonem dostal další Petr - Petr Dostál ze Sokola Olomouc, který ve finále získal 32,4 / 9,4 bodu.

Jiří KurtinPetr Dejl, Petr Dufek, Petr DostálVe finále se nedařilo ani bronzovému medailistovi z letošního mistrovství republiky Vladimíru Novákovi z TJ Petřiny Praha, který se kvalifikaci umístil na třetím místě (59,3 bodu). Nedokončil sestavu (4,1 / 2,1 bodu) a skončil celkově na osmém místě.

Uspěli naopak juniorští závodníci Pavel Knirsch (TJ Lokomotiva Liberec) a Daniel Komarov (TJ Petřiny Praha), kteří skončili na čtvrtém (31,1 / 7,3) a pátém (30,4 / 7,2 bodu) místě.

Všichni tři nejlepší závodníci čtvrtého pohárového závodu se také ve stejném pořadí usadili i na špici průběžného pořadí Českého poháru 2002 - vede Petr Dufek (86 bodů) před Petrem Dejlem (70 bodů) a Petrem Dostálem (64 bodů).


Libuše Pilzová / Petra JuříčkováV synchronních dvojicích žen se překvapení nekonalo.

Petra Juříčková (Vachníková) s letos novou partnerkou Libuší Pilzovou z SK GT Litoměřice byly také největšími favoritkami v soutěži synchronních dvojic žen.

Pozici jim přitom zjednodušila neúčast úřadujících mistryň republiky Zuzany Musialkové s Kristýnou Závodníkovou (Sokol Olomouc / Sokol Brno-Komárov) pro onemocnění jedné z partnerek.
Naopak, cestu k vítězství jim zase mohla zkomplikovat v červnu narychlo složená dvojice zkušených reprezentantek Jitka Holíčková / Lenka Honzáková (Sokol Žižkov I. / SK GT Litoměřice).

Nestalo se tak. Petra s Líbou se ujaly vedení hned v povinné sestavě (36,4 bodu) a i výkonem ve volné sestavě (45,1 / 9,9 bodu) nechaly daleko za sebou všechny své soupeřky. S výrazným náskokem tak vyhrály kvalifikaci v novém osobním rekordu 81,5 bodu a i když nakonec zacvičily slabší finálovou sestavu (44,1 / 9,9 bodu), letos již podruhé zvítězily.

Lenka Honzáková / Jitka HolíčkováŽižkovsko-litoměřický pár Jitka Holíčková / Lenka Honzáková ale na favorizovanou dvojici ztratil více než dva body již v povinné sestavě, když díky především nižším známkám za synchronnost získal jen 34,5 bodu a do soutěže vstoupil až na šestém místě.

Ve volné sestavě (42,6 / 8,7 bodu) si pak částečně napravil reputaci a s celkovým součtem 77,1 bodu obsadil druhé místo v kvalifikaci.

Opět nízké známky za synchronnost volné sestavy ale přitom znamenaly zvýšení ztráty za vedoucí dvojicí na 4,4 bodu a protože Jitka / Lenkou nakonec do finále nenastoupily, skončily celkově na osmém, posledním finálovém místě.

Zuzana Havelková / Naďa PalackáZ druhého místa v sobotním pohárovém závodě se nakonec radovaly juniorky Zuzana Havelková s Naďou Palackou z TJ Rožnov pod Radhoštěm.
Celou soutěží prošly spíš nenápadně a odborníky zaujaly především svým letos nejlepším výkonem v povinné sestavě (35,6 bodu).
Po nepříliš vydařené volné sestavě (38,8 / 7,5 bodu, celkem 74,4 bodu v kvalifikaci) ve finále zlepšily provedení i synchronnost své sestavy a získaly za ni 40,0 / 7,5 bodu.

Téměř absolutní úspěch rožnovských závodnic v soutěži synchronních dvojic žen završily Zuzana Hrachovcová s Ivetou Vaňurovou, které s finálovým výkonem 37,7 / 2,5 bodu vybojovaly bronzovou příčku.

Naďa Palacká / Zuzana Havelková, Petra Juříčková / Libuše Pilzová, Iveta Vaňurová / Zuzana HrachovcováV průběžném pořadí Českého poháru 2002 vedou Petra Juříčková s Libuší Pilzovou s 86 body před libereckou dvojicí Jarmila Cetkovská / Zuzana Routová s 57 body.

Na třetím místě jsou úřadující mistryně republiky Zuzana Musialková s Kristýnou Závodníkovou (56 bodů), které v letošních pohárových závodech startovaly jen dvakrát a mají tak ještě šanci v posledním závodě vybojovat celkové vítězství.
V posledním závodě se také z průběžného pátého místa (48 bodů) mohou na medailové pozice posunout i Zuzana Havelková s Naďou Palackou.


Petr Dufek / Petr DejlSedláci od Chlumce přijeli na Žižkov ....

Jak sedláci u Chlumce dopadly v soutěži mužů synchronních dvojic páry složené ze zkušených závodníků a reprezentantů, které po nedokončených volných sestavách skončily ještě v kvalifikaci - nedařilo se ani Petrovi Dejlovi s Petrem Dufkem (TJ Petřiny Praha), kteří zatím zcela nezvládli novou volnou sestavu začínající trojným saltem, ani Jiřímu Kurtinovi s Vladimírem Novákem (Sokol Brno-Komárov / TJ Petřiny Praha), kteří skončili již na prvním prvku volné sestavy.

Daniel Komarov / Michal BouchnerDo čela soutěže se tak po kvalifikaci dostali Michal Bouchner s Danielem Komarovem z TJ Petřiny Praha, kteří nástrahami volné sestavy prošli nejlépe (39,8 / 7,3 bodu) a v součtu s povinnou sestavou (34,7 bodu) získali za kvalifikační kolo nejvíce - 74,5 bodu.

Ve finále ale nakonec dopadlo všechno jinak. Svoji finálovou sestavu totiž dokončil pouze jediný pár, Jan Adamec s Pavlem Štefelou z TJ Rožnov pod Radhoštěm, který se ziskem 36,5 / 1,6 bodu překvapivě, ale zaslouženě zvítězil.

O dalších medailových umístěních při stejném počtu dvou skočených prvků nakonec rozhodla především obtížnost torza sestavy.

Úspěšnější přitom byli Michal Bouchner s Danielem Komarovem (7,6 / 1,9 bodu), kteří získali celkové druhé místo, dvojice Ondřej Bek / Karel Rücker ze Sokola Dvůr Králové nad Labem (6,6 / 0,6 bodu) skončila třetí.

Michal Bouchner / Daniel Komarov, Pavel Štefela / Jan Adamec, Ondřej Bek / Karel RückerJan Adamec s Pavlem Štefelou se tak nečekaně dostali i do čela průběžného pořadí Českého poháru 2002 se ziskem 78 bodů.

Na druhé místo klesli Petr Dejl s Petrem Dufkem (75 bodů), kteří si dosavadní letošní bilancí dvě vítězství ku dvěma neúspěchům zkomplikovali život před finálovým závodem.
V něm zřejmě bohužel opět dají přednost "snadnému" vítězství před náročným sportovním výkonem.

Třetí místo si s 74 body upevnili Michal Bouchner s Danielem Komarovem, kteří se těsně přiblížili k oběma Petrům.


Jana VaculínováŽákyně soupeřily až do posledního okamžiku.

Mezi pětačtyřiceti žákyněmi, které ke čtvrtému pohárovému závodu přijely z celé republiky, svedly velký souboj o prvenství v soutěži žákyň jednotlivkyň její favoritka Jana Vaculínová z TJ Rožnov pod Radhoštěm a o čtyři roky mladší Zita Frydrychová z TJ Lokomotiva Liberec.

V povinných sestavách, které zejména u Jany nejsou její nejsilnější zbraní, předvedly obě závodnice své letos nejlepší výkony a rozhodčí je ohodnotili naprosto stejně - známkou 25,3 bodu (25,3 bodu / B Jana a 25,3 bodu / C Zita).

Do čela soutěže se ale dostala další rožnovská závodnice Gabriela Palacká, která za svoji povinnou sestavu C získala 25,5 bodu.

Zita FrydrychováVe volných sestavách ale Jana Vaculínová zůstala daleko za svými možnostmi (30,7 / 7,6 bodu, kvalifikace celkem 56,0 bodu) a nabídla tak dostatek volného prostoru svým soupeřkám.

Nabídnutou šanci okamžitě využila Zita Frydrychová, která zacvičila svoji volnou sestavu plnou nových osobních rekordů (obtížnost 7,5 bodu, celkem 31,8 bodu) a s novým osobním rekordem za kvalifikaci 57,1 bodu se dostala na první místo s více než jednobodovým náskokem.

Se ztrátou pouhých tří desetin bodu obsadila třetí místo Gabriela Palacká, která si ve své volné sestavě (30,2 / 5,4) a v celkové známce za kvalifikační kolo (55,7 bodu) také vytvořila nové osobní rekordy.

Karolína MuchováVe finále se ale karta otočila. Jana Vaculínová zvýšila obtížnost své sestavy, získala za ni celkově vyšší známku a výkonem 32,1 / 9,1 zvítězila.

Zita Frydrychová naopak ve finále ztratila na provedení a se sestavou 30,5 / 7,5 bodu klesla až na třetí místo, když ji nečekaně ve svém novém osobním rekordu přeskákala domácí Karolína Muchová ze Sokola Žižkov I. (31,8 / 6,5 bodu) ze čtvrtého místa po kvalifikaci (53,7 bodu).

Karolína byla přitom jednou z celkem dvou závodnic, které startovaly s povinnou sestavou B, a svým výkonem se stala zřejmě největším překvapením celého závodu.

Karolína Muchová, Jana Vaculínová, Zita FrydrychováBramborová medaile nakonec zbyla na Gabrielu Palackou, která ve finále zacvičila sestavu téměř shodnou, jako v kvalifikaci - 29,9 / 5,4 bodu.
Na pátém místě pak k radosti domácího oddílu skončila další žižkovská závodnice Petra Anýžová (28,9 / 4,6 bodu), která si ve finále také nečekaně polepšila až z osmého místa po kvalifikaci (51,3 / 4,6 bodu / povinná sestava C).

O šesté místo se utkaly další liberecká závodnice Kateřina Doleželová a Nikola Hájková z KSG Chemopetrol Litvínov. Při stejné obtížnosti 3,8 bodu pak ve prospěch litvínovské závodnice rozhodly o pouhou desetinu lepší známky za provedení - celkem za sestavu získala 27,4 bodu, liberecká závodnice 27,3 bodu.

V průběžném pořadí Žákovského poháru 2002 vede Jana Vaculínová, která získala 86 bodů a má již jisté celkové vítězství. Druhé místo si upevnila Zita Frydrychová (78 bodů) a na třetí místo si polepšila Gabriela Palacká (66 bodů).

rožnovský trenér Jindřich Kozubek a rožnovská rozhodčí / maminka Věra Vaculínová


Daniel Komarov pod dohledem Petra DejlaDaniel Komarov si vítězství utéci nenechal.

Tak, jako Petr Dufek mezi muži, kraluje mezi žáky jednotlivci jeho oddílový kolega Daniel Komarov z TJ Petřiny Praha, který svou výkonností výrazně předstihl své soupeře a pokud se neporazí sám, měl by zvítězit.

Udržet krok s ním přitom mohl především Michal Burian z TJ Lokomotiva Liberec, který ale ve startovním poli chyběl.

Daniel KomarovDaniel Komarov i přesto nastoupil do soutěže s plným nasazením a navíc s psychickou podporou svých starších oddílových kolegů. Za svoji povinnou sestavu B získal 25,7 bodu, vytvořil si tak svůj nový osobní rekord a usadil se na čele soutěže.

Ve volné sestavě ale chyboval, vylehčil a výkonem 28,4 / 7,1 bodu výrazně zaostal za svými možnostmi. I přesto mu celková známka za obě sestavy 54,1 bodu stačila k přesvědčivému vítězství v kvalifikaci.

Ve finále přidal na obtížnosti i provedení, a když rozhodčí jeho výkon ohodnotili známkou 32,4 / 7,9 bodu, přesvědčivě zvítězil. Zejména díky lepšímu provedení se tak přiblížil k hranici svého osobního rekordu.

Milan Zalužanský s trenérem Lubomírem MindošemO druhé místo se utkali domácí Milan Zalužanský, který potvrzuje sílící pozici pořádajícího oddílu Sokola Žižkov I. v žákovských kategoriích, a Pavel Štefela z TJ Rožnov pod Radhoštěm, z oddílu, který svoji převahu zatím prokazuje především v ženských kategoriích.

V povinné sestavě Pavel Štefela, byť s jednodušší sestavou E, dokázal udržet krok s vedoucím závodníkem (25,7 bodu), Milan Zalužanský, který poprvé startoval s obtížnější sestavou C, vstoupil do závodu se známkou 23,9 bodu až na šestém místě.

Milan Zalužanský, Daniel Komarov, Pavel ŠtefelaVe volné sestavě (28,5 / 5,0 bodu) si Milan především díky obtížnosti sestavy výrazně polepšil a posunul se na třetí místo v kvalifikaci (52,4 bodu), kde druhé místo udržel Pavel Štefela výkonem 53,1 bodu (27,4 / 3,9 bodu za volnou sestavu).
Pavel ve finále zabojoval, výrazně zlepšil provedení, ale známka 28,2 / 3,9 bodu (osobní rekord) mu stačila jen na třetí místo. Úspěšnější tedy nakonec byl Milan Zalužanský, který výkonem 28,4 / 5,0 bodu o dvě desetiny překonal svého soupeře a získal celkově druhé místo.

Všichni tři závodníci jsou také ve stejném pořadí v čele průběžného pořadí Žákovského poháru 2002 : Daniel Komarov (88 bodů a také jisté celkové vítězství), Milan Zalužanský (76 bodů) a Pavel Štefela (67 bodů).


Finálové kolo Českého a Žákovského poháru proběhne v sobotu 7. prosince 2002 opět v Praze.

Výsledky Českého poháru
 
ŽENY JEDNOTLIVKYNĚ :BodyPSVSkoROZFSko
1.Petra JuříčkováTJ Rožnov pod Radhoštěm37,127,536,711,464,237,111,6
2.Kristýna ZávodníkováSokol Brno-Komárov33,925,632,79,558,333,99,5
3.Jitka HolíčkováSokol Žižkov I.32,826,433,310,159,732,89,5
 
MUŽI JEDNOTLIVCI :BodyPSVSkoROZFSko
1.Petr DufekTJ Petřiny Praha37,028,039,215,067,237,013,0
2.Petr DejlTJ Petřiny Praha35,127,030,69,857,635,113,1
3.Petr DostálSokol Olomouc32,424,732,88,857,532,49,4
 
ŽENY SYNCHRONNÍ DVOJICE :BodyPSVSkoROZFSko
1.Libuše PilzováSK GT Litoměřice44,136,445,19,981,544,19,9
Petra VachníkováTJ Rožnov pod Radhoštěm
2.Zuzana HavelkováTJ Rožnov pod Radhoštěm40,035,638,87,574,440,07,5
Naďa Palacká
3.Zuzana HrachovcováTJ Rožnov pod Radhoštěm37,735,337,82,573,137,72,5
Ivana Vaňurová
 
MUŽI SYNCHRONNÍ DVOJICE :BodyPSVSkoROZFSko
1.Jan AdamecTJ Rožnov pod Radhoštěm36,534,535,51,670,036,51,6
Pavel Štefela
2.Michal BouchnerTJ Petřiny Praha7,634,739,87,374,57,61,9
Daniel Komarov
3.Ondřej BekSokol Dvůr Králové6,633,833,22,167,06,60,6
Karel Rücker
 
 
Výsledky Žákovského poháru
 
ŽÁKYNĚ JEDNOTLIVKYNĚ :BodyPSVSkoROZFSko
1.Jana VaculínováTJ Rožnov pod Radhoštěm32,125,330,77,656,032,19,2
2.Karolína MuchováSokol Žižkov I.31,823,730,06,553,731,86,5
3.Zita FrydrychováTJ Lokomotiva Liberec30,525,331,87,557,130,57,5
 
ŽÁCI JEDNOTLIVCI :BodyPSVSkoROZFSko
1.Daniel KomarovTJ Petřiny Praha32,425,728,47,154,132,47,9
2.Milan ZalužanskýSokol Žižkov I.28,423,928,55,052,428,45,0
3.Pavel ŠtefelaTJ Rožnov pod Radhoštěm28,225,727,43,953,128,23,9


úplné výsledkyprůběžné pořadí v pohárech