4. závod Českého a Žákovského poháru 2002

(tisková zpráva)

V pořadí již čtvrtý, předposlední závod Českého a Žákovského poháru 2002 ve skocích na trampolíně zahájil v sobotu 5. října 2002 v tělocvičně Sokola Žižkov I. V Praze podzimní domácí soutěže českých trampolinistů.


4. závod Českého poháru 2002

Mezi jedenašedesáti závodnicemi z celé republiky letos již tradičně nenašla konkurenci úřadující mistryně republiky Petra Juříčková (Vachníková) z TJ Rožnov pod Radhoštěm. Své soupeřky přeskákala ve všech sestavách a výkonem na hranici osobního rekordu a zaslouženým vítězstvím (37,1 / 11,6 bodu) si již nyní zajistila celkové vítězství v letošním mezi ženami jednotlivkyněmi.

Ze souboje o druhé místo vyšla nakonec vítězně úřadující juniorská mistryně republiky Kristýna Závodníková ze Sokola Brno-Komárov (33,9 / 9,5 bodu), která byla po kvalifikaci až pátá. Na třetím místě skončila Jitka Holíčková z pořádajícího oddílu Sokol Žižkov I. (32,8 / 9,5 bodu), které se ve finále zcela nepodařilo zopakovat vyšší obtížnost své sestavy z kvalifikace.

V průběžném pořadí Českého poháru 2002 je za vedoucí Petrou Juříčkovou (90 bodů) na druhém místě Libuše Pilzová z SK GT Litoměřice (74 bodů) před třetí Kristýnou Závodníkovou (68 bodů) a čtvrtou Jitkou Holíčkovou (66 bodů).

Petra Juříčková uspěla i v soutěži synchronních dvojic žen, kde letos startuje s novou partnerkou Libuší Pilzovou. Dvojice prošla celou soutěží bez výrazných výkyvů a bez problémů zvítězila (44,1 / 9,9 bodu).

Se ztrátou 4,1 bodu obsadila druhé místo dvojice Zuzana Havelková / Naďa Palacká z TJ Rožnov pod Radhoštěm (40,0 / 7,5 bodu), kterou zřejmě blížící se termín nominace na letošní juniorské mistrovství Evropy motivoval k zlepšenému výkonu. Do Rožnova pod Radhoštěm nakonec putuje i třetí místo, které vybojoval pár Zuzana Hrachovcová / Iveta Vaňurová (37,7 / 2,5 bodu).

V průběžném pořadí ale i přesto za vedoucí dvojicí Petra Juříčková / Libuše Pilzová (86 bodů a jisté celkové vítězství) zůstaly páry Jarmila Cetkovská / Zuzana Routová z TJ Lokomotiva Liberec (57 bodů), které nedokončily volnou sestavu, a úřadující mistryně republiky Zuzana Musialková / Kristýna Závodníková (Sokol Olomouc / Sokol Brno-Komárov - 56 bodů) , které nenastoupily pro onemocnění jedné z nich.

Celkové vítězství má prakticky v kapse už také Petr Dufek (TJ Petřiny Praha) v soutěži mužů jednotlivců. Rozhodl o tom i jeho výkon v sobotním čtvrtém závodě, ve kterém si už v kvalifikaci vytvořil před svými soupeři výrazný náskok 6,7 bodu, který mu stačil k vítězství i přes nižší obtížnost finálové sestavy (37,0 / 13,0 bodu).

Na druhém místě skončil jeho oddílový kolega Petr Dejl, který ani ve finále zatím nedokázal dostatečně prodat svoji novou sestavu (35,1 / 13,1 bodu), a třetí spolehlivým výkonem další Petr - Petr Dostál ze Sokola Olomouc (32,4 / 9,4 bodu).

Ve stejném pořadí se všichni tři usadili i na špici průběžného pořadí Českého poháru 2002 - Petr Dufek (86 bodů), Petr Dejl (70 bodů) a Petr Dostál (64 bodů).

Postavení před posledním pohárovým závodem si naopak v soutěži synchronních dvojic mužů pořádně zkomplikovali Petr Dejl s Petrem Dufkem, kteří u nás sice zatím nemají vážnou konkurenci, ale také zcela ještě stoprocentně nezvládli svoji novou, obtížnější sestavu s trojným saltem. Právě po něm v kvalifikaci přerušili svoji volnou sestavu (4,2 / 1,8 bodu) a do finále nepostoupili.

Cesta k vítězství v sobotním závodě se tak otevřela mladému rožnovskému páru Jan Adamec / Pavel Štefel a, který první místo (35,6 / 1,6 bodu) vyneslo i do čela průběžného pořadí (78 bodů) před Petry Dejla a Dufka (75 bodů) a jejich oddílové kolegy z TJ Petřiny Praha Michala Bouchnera s Danielem Komarovem (74 bodů).


4. závod Žákovského poháru 2002

Velký souboj o prvenství mezi žákyněmi jednotlivkyněmi svedly Jana Vaculínová z TJ Rožnov pod Radhoštěm a Zita Frydrychová z TJ Lokomotiva Liberec, která se po kvalifikaci dostala do vedení. Jana Vaculínová ale ve finále zvýšila obtížnost své sestavy, získala za ni celkově vyšší známku a výkonem 32,1 / 9,2 zvítězila. Zita Frydrychová naopak ve finále ztratila na provedení a se sestavou 30,5 / 7,5 bodu klesla až na třetí místo, když ji překvapivě ve svém novém osobním rekordu přeskákala domácí Karolína Muchová ze Sokola Žižkov I. (31,8 / 6,5 bodu).

V průběžném pořadí Žákovského poháru 2002 vede Jana Vaculínová (86 bodů a jisté celkové vítězství) před Zitou Frydrychovou (78 bodů) a Gabrielou Palackou z Rožnova pod Radhoštěm (66 bodů).

Pozici jedničky mezi žáky jednotlivci si postupně upevňuje Daniel Komarov z TJ Petřiny Praha, kterého jeho soupeři výrazně neohrozili a zaslouženě zvítězil s výkonem 32,4 / 7,9 bodu. Sílící pozici pořádajícího oddílu Sokola Žižkov I. potvrdil druhý Milan Zalužanský (28,4 / 5,0 bodu) a třetí místo s minimální ztrátou vybojoval Pavel Štefela z Rožnova pod Radhoštěm (28,2 / 3,9 bodu).

Všichni tři závodníci jsou také ve stejném pořadí v čele průběžného pořadí Žákovského poháru 2002 : Daniel Komarov (88 bodů a také jisté celkové vítězství), Milan Zalužanský (76 bodů) a Pavel Štefela (67 bodů).

Finálové kolo Českého a Žákovského poháru proběhne v sobotu 7. prosince 2002 opět v Praze.


úplné výsledkyprůběžné pořadí v pohárech