30. ročník Mezinárodního závodu Přátelství - závod olympijských nadějí

(tisková zpráva)

V sobotu 14. září 2002 se v Praze, ve sportovní hale Slavia ve Vršovicích, uskutečnil jubilejní třicátý ročník tradičního Mezinárodního závodu Přátelství ve skocích na trampolíně, který byl letos závodem olympijských nadějí. Soupeřit s domácími českými trampolinisty do Prahy přijeli závodníci a závodnice z Bavorska, Dolního Saska, Irska, Rakouska a Slovenska.


Kristýna Závodníková největší olympijskou nadějí pro OH 2008

V juniorských soutěžích se pražskému publiku představily talentované naděje českého trampolínového sportu pro Olympijské hry 2008 v Pekingu. Z nich nejlépe uspěla úřadující juniorská mistryně republiky Kristýna Závodníková ze Sokola Brno-Komárov, která suverénně zvítězila v kategorii juniorek s celkovým výkonem 91,9 / 10,2 bodu. Zahanbit se nenechaly ani další české juniorky Jana Vaculínová (87,5 bodu / 9,7 bodu) a Naďa Palacká (87,3 / 9,2 bodu) - obě z TJ Rožnov pod Radhoštěm, které obsadily celkově druhé a třetí místo.

Méně se ale již dařilo českým juniorům, kteří v měření sil neuspěli s bavorskými závodníky, a skončili až na celkově čtvrtém (Daniel Komarov - TJ Petřiny Praha, 71,2 / 8,6 bodu) a pátém místě (Pavel Knirsch - TJ Lokomotiva Liberec, 62,2 / 8,8 bodu). Zvítězil bavorský závodník Stefan Kohlwes (90,6 / 9,0 bodu) před svými kolegy z bavorského družstva Patrickem Achtzehnem (88,3 / 8,4 bodu) a Kaiem Böslauem (85,1 / 8,5).


Mezi seniory kralovali Češi - Petra Juříčková (Vachníková) a Petr Dufek

Mezi ženami předvedla nejstabilnější výkon účastnice OH v Sydney a úřadující mistryně republiky Petra Juříčková (Vachníková) z TJ Rožnov pod Radhoštěm, která si náskok před ostatními závodnicemi vytvořila již v povinné sestavě (27,2 bodu), a když pak přidala i slušnou volnou a finálovou sestavu (shodně 36,6 / 11,6 bodu), zaslouženě zvítězila s celkovým výkonem 100,4 bodu.

Z druhého místa se radovala bavorská reprezentantka Irmgard Erl (99,4 / 11,0 bodu) a třetí skončila Katarína Prokešová ze Slovenska (96,9 bodu), která ztratila po velké chybě v povinné sestavě (21,2 bodu).

V kategorii mužů byl velkým favoritem německý reprezentant Henrik Stehlik (Dolní Sasko), který je devátým mužem v průběžném pořadí Světového poháru. Předvedl jednoznačně nejlepší povinnou sestavu v celém závodě (28,3 bodu) a výborně zahájil i svoji volnou sestavu. Tu ale ukončil dramaticky vypadající, ale zvládnutý pád, který ho nakonec v celkovém hodnocení odsunul až na sedmé místo (76,8 bodu).

Zaváhání soupeře bezezbytku využil pětinásobný mistr České republiky Petr Dufek z TJ Petřiny Praha, který ve volné sestavě zopakoval svůj jen tři týdny starý osobní rekord v obtížnosti (15,0 bodu) a s celkovým ziskem 101,6 / 15,0 bodu zaslouženě zvítězil. V mezinárodní konkurenci se neztratil ani další český reprezentant Petr Dejl (také TJ Petřiny Praha), který také v obou volných sestavách předvedl trojné salto, a s celkovou známkou 92,2 / 12,0 bodu obsadil druhé místo. Na třetím místě pak skončil bavorský reprezentant Andreas Guth (92,0 / 7,5 bodu).


V synchronních dvojicích žen se prosadila mladá krev

Od úspěchu k úspěchu prochází letošní sezónou mladý český pár juniorek Zuzana Musialková / Kristýna Závodníková (Sokol Olomouc / Sokol Brno-Komárov), který před prázdninami nečekaně vybojoval titul seniorských mistryň republiky. I v pražském mezinárodním závodě dokázal v kategorii synchronních dvojic žen přeskákat své zkušenější soupeřky a s výkonem 122,0 / 7,8 bodu vybojoval první místo. Na druhé místo se vyhoupl další pár českých juniorek Naďa Palacká / Jana Vaculínová (obě TJ Rožnov pod Radhoštěm - 105,4 / 8,2 bodu) a až třetí skončila dvojice zkušenějších českých reprezentantek Petra Juříčková (Vachníková) / Libuše Pilzová (TJ Rožnov pod Radhoštěm / SK GT Litoměřice - 105,2 / 9,9 bodu), která chybovala ve finálové sestavě.

V kategorii synchronních dvojic mužů i přes rezervy v synchronnosti volných sestav podle očekávání zvítězil český pár Petr Dejl / Petr Dufek (oba TJ Petřiny Praha - 123,6 / 12,7 bodu) před rakouským párem Dieter Hayn / Markus Höckner (121,0 / 8,0 bodu) a bavorskou dvojicí Andreas Gut / Stefan Kohlwes (115,4 / 7,0 bodu).


úplné výsledky Mezinárodního závodu Přátelství - závodu olympijských nadějí