3. závod Českého a Žákovského poháru 2002

(tisková zpráva)

Třetím závodem pokračoval v sobotu 8. června 2002 v tělocvičně Sokola Olomouc letošní cyklus celkem pěti závodů Českého a Žákovského poháru ve skocích na trampolíně.


3. závod Českého poháru 2002

Mezi ženami jednotlivkyněmi kralovala favoritka soutěže, olympionička Petra Vachníková z TJ Rožnov pod Radhoštěm, která sice nečekaně zacvičila slabší povinnou sestavu (25,8 bodu), ale své soupeřky přeskákala jak ve volné (36,1 / 11,5 bodu), tak i ve finálové sestavě (36,3 / 11,2 bodu), a zaslouženě zvítězila s náskokem 1,6 bodu. Již druhým letošním vítězstvím si tak Petra Vachníková upevnila své vedení v průběžném pořadí Českého poháru 2002.

O druhé místo v sobotním závodě se v těsném souboji utkaly loňská juniorská mistryně republiky Libuše Pilzová z SK GT Litoměřice a zkušená Jitka Holíčková ze Sokola Žižkov I., které po kvalifikaci dělily pouhé 3 desetiny bodu. Ve finále byla ale nakonec úspěšnější Libuše Pilzová, která za svoji sestavu s obtížností 11,1 bodu získala o bod více než v kvalifikaci (34,7 bodu). Jitka Holíčková skončila třetí (33,9 / 9,8 bodu) a na čtvrtém místě skončila teprve patnáctiletá Naďa Palacká z TJ Rožnov pod Radhoštěm (33,0 / 9,4 bodu), která se tak díky vyrovnaným výkonům ve všech dosavadních třech pohárových závodech vyhoupla na třetí místo průběžného pořadí (53 bodů) za Vachníkovou (80 bodů) a Pilzovou (74 bodů).


Na stupně vítězů se naopak překvapivě nedostali favorité soutěže mužů jednotlivců. Petr Dufek i Petr Dejl (oba TJ Petřiny Praha) sice s náskokem vyhráli kvalifikaci (65,0 / 13,4 bodu - Dufek, 64,6 / 13,3 bodu - Dejl), ale pokazili své finálové sestavy - Petr Dufek svoji sestavu s trojným saltem na začátku nedokončil (5,2 / 2,0 bodu - 8. místo) a Petr Dejl po improvizaci ztratil jak na provedení, tak i obtížnosti (30,4 / 10,6 bodu - 4. místo).

Cesta na stupně vítězů se tak otevřela Jiřímu Kurtinovi ze Sokola Brno-Komárov, který se závod od závodu postupně zlepšuje, a v Olomouci zaslouženě zvítězil (35,9 / 12,9 bodu). Na druhém místě skončil tradičně spolehlivý Petr Dostál z pořádajícího Sokola Olomouc (34,5 / 9,6 bodu) a na bronzový stupínek vystoupil oddílový kolega neúspěšných favoritů, teprve žák Daniel Komarov (32,6 / 8,6 bodu).

Sobotní závod ale nakonec prakticky nic nezměnil na průběžném pořadí Českého poháru - i nadále vede Petr Dufek (76 bodů) před dalšími Petry Dejlem (66 bodů) a Dostálem (64 bodů).


Pohroma ve volných sestavách čekala i na favoritky soutěže synchronních dvojic žen. Po dvou závodech vedoucí dvojice Libuše Pilzová / Petra Vachníková nedokončila svoji volnou sestavu a do osmičlenného finále ani nepostoupila (45,8 / 2,0 bodu). Téměř stejně dopadla juniorská dvojice Simona Kadlecová / Jana Vaculínová z TJ Rožnov pod Radhoštěm, která nakonec do finále postoupila s odřenýma ušima na posledním postupovém místě (66,1 / 4,7 bodu).

Ve finále pak překvapivě nejlépe cvičily Jarmila Cetkovská se Zuzanou Routovou z TJ Lokomotiva Liberec (40,0 / 5,3 bodu) a Iva Bubeníková s Petrou Koňaříkovou z SK GT Litoměřice (38,5 / 3,0 bodu). Překvapivě až na třetím místě skončily Simona Kadlecová s Janou Vaculínovou (38,3 / 6,3 bodu), které tak i ve finále zaostaly za svými obvyklými výkony.

V průběžném pořadí i přes sobotní výpadek nadále vedou Libuše Pilzová s Petrou Vachníkovou (58 bodů). Na průběžné druhé místo si polepšily Jarmila Cetkovská se Zuzanou Routovou (57 bodů) a na třetím místě se udržely Zuzana Musialková s Kristýnou Závodníkovou (Sokol Olomouc / Sokol Brno-Komárov), které ve třetím pohárovém závodě pro zranění nestartovaly.


V soutěžích synchronních dvojic mužů nemají u nás Petr Dejl s Petrem Dufkem zatím vážnou konkurenci a protože v průběhu závodu neudělali žádnou velkou chybu, bez problémů a s náskokem 6,4 bodu zvítězili (45,0 / 8,2 bodu) před novým párem Tomáš Brzek / Michal Burian z TJ Lokomotiva Liberec (38,6 / 2,6 bodu) a rožnovskou dvojicí Jan Adamec / Pavel Štefela (35,9 / 1,6 bodu).

V průběžném pořadí se na vedoucí pozici zase vrátili Petr Dejl s Petrem Dufkem (75 bodů), na druhém místě jsou po stabilních výkonech v dosavadních závodech Jan Adamec s Pavlem Štefelou (72 bodů) a na třetím Michal Bouchner / Daniel Komarov z TJ Petřiny Praha (60 bodů).


3. závod Žákovského poháru 2002

Tak, jako Petra Vachníková v soutěži žen, kralovala mezi žákyněmi jednotlivkyněmi další rožnovská závodnice Jana Vaculínová, která se vedení ujala již v povinných sestavách (25,2 bodu) a ve volné sestavě (32,0 / 9,7 bodu) si vedoucí pozici ještě upevnila. Když pak její finálovou sestavu rozhodčí ohodnotili známkou 32,7 / 9,7 bodu, zaslouženě zvítězila. Na druhém místě skončila teprve jedenáctiletá Zita Frydrychová z TJ Lokomotiva Liberec (31,5 / 6,5 bodu) a na třetím místě k radosti pořádajícího Sokola Olomouc skončila domácí Veronika Navrátilová (31,2 / 7,1 bodu), která také patří mezi závodnice juniorskou výkonností.


Pozici jedničky mezi žáky jednotlivci postupně získává Daniel Komarov z TJ Petřiny Praha, který byl nejlepší jak v kvalifikaci (55,9 / 8,5 bodu), tak i ve finále (32,7 / 8,5) a letos již podruhé zvítězil. Na druhém místě skončil další závodník s juniorskou výkonností Michal Burian z TJ Lokomotiva Liberec (29,5 / 6,9 bodu) pouze půl bodu před třetím Milanem Zalužanským ze Sokola Žižkov I. (29,0 / 5,0 bodu).

4. kolo Českého a Žákovského poháru proběhne v sobotu 5. října 2002 v Praze.


úplné výsledkyprůběžné pořadí v pohárech