2. závod Českého a Žákovského poháru 2002

(tisková zpráva)

Druhým závodem pokračoval v sobotu 11. května 2002 v tělocvičně TJ Lokomotiva Liberec letošní cyklus celkem pěti závodů Českého a Žákovského poháru ve skocích na trampolíně.


V Českém poháru favorité nečekaně popadali.

V soutěži žen jednotlivkyň byla jednoznačnou favoritkou Petra Vachníková z TJ Rožnov pod Radhoštěm, vítězka pěti ročníků v letech 1996, 1997, 1999, 2000 a 2001.

Petra sice suverénně a s náskokem téměř čtyř bodů vyhrála kvalifikaci (63,8 / 11,2 bodu), ale ve finále, zřejmě pod dojmem dramaticky vypadajícího, ale bezpečně zvládnutého pádu až mimo trampolínu při rozcvičení, nedokončila svoji finálovou sestavu a klesla až na celkově osmé místo (4,4 / 2,1 bodu). I přesto Petra Vachníková po dvou závodech vede v průběžném pořadí Českého poháru.

Vítězkou sobotního závodu se tak stala loňská juniorská mistryně republiky Libuše Pilzová z SK GT Litoměřice, která v kvalifikaci sice skončila až na třetím místě (59,0 / 10,3 bodu), ale ve finále předvedla výbornou sestavu (35,6 / 11,1 bodu), kterou se výrazně přiblížila výkonům naší současné jedničky Petry Vachníkové.

Celkově třetí skončila Kristýna Závodníková ze Sokola Brno-Komárov (34,2 / 10,2 bodu), která s Libuší Pilzovou vyrovnaně bojuje o pohárové body a po druhém závodě je v průběžné pořadí Českého poháru se shodným počtem pohárových bodů na třetím místě jen díky pravidlu o stanovení pořadí při rovnosti bodů.


Velmi podobně proběhla i soutěž mužů jednotlivců. Favorizovaný Petr Dufek z TJ Petřiny Praha také bez problémů a s náskokem dvou bodů vyhrál kvalifikaci (66,0 / 14,6 bodu) a také nedokončil svoji finálovou sestavu. Jemu ale zisk 32,0 / 11,5 bodu za finále vynesl ještě celkové třetí místo.

Finálovou sestavu nedokončil ani další český reprezentant Petr Dejl také z TJ Petřiny Praha, který se pokusil o novou sestavu začínající trojným saltem a po jejím přerušení klesl až na celkově osmé místo (7,0 / 4,8 bodu).

Chyby svých oddílových kolegů dokonale využil Vladimír Novák, který za svoji finálovou sestavu získal 34,6 / 11,3 bodu a ve druhém závodě zvítězil.

Na druhém místě pak skončil tradičně spolehlivý Petr Dostál ze Sokola Olomouc (34,0 / 9,4 bodu).

V průběžném pořadí Českého poháru ale výsledky druhého závodu nepřinesly žádné změny do pořadí na prvních třech místech - stále vede Petr Dufek před Petry Dejlem a Dostálem.


Libuše Pilzová s Petrou Vachníkovou nezopakovaly ve finále soutěže žen synchronních dvojic svůj dobrý výkon z kvalifikace, kterou vyhrály s náskokem více než jednoho bodu, a díky nízkým známkám za synchronnost a dodatečným srážkám za dotyk molitanové žíněnky, klesly na celkově druhé místo (42,1 / 9,9 bodu).

Cesta k vítězství se tak otevřela dvojici juniorských závodnic Zuzaně Musialkové s Kristýnou Závodníkovou (Sokol Olomouc / Sokol Brno-Komárov), které s výkonem 43,9 / 7,8 bodu zvítězily.

O umístění v průběžném pořadí na prvním a druhém místě mezi oběmi páry opět rozhodly pouze administrativní postupy pro rovnost bodů, díky kterým se na prvním místě udržely Libuše Pilzová s Petrou Vachníkovou.


Favorité soutěže synchronních dvojic mužů Petr Dejl / Petr Dufek nedokončili ani volnou, ani finálovou sestavu a do bojů o medailová umístění ani nezasáhli.

V soutěži tak kralovali domácí závodníci Michal Burian / Pavel Knirsch z pořádající TJ Lokomotiva Liberec, kteří byli nejlepší jak v kvalifikaci (74,1 / 6,9 bodu) i ve finále (40,1 / 6,9 bodu) a zaslouženě zvítězili.

Na čelo průběžného pořadí Českého poháru se nenápadně vyhoupli Jan Adamec / Pavel Štefela z TJ Rožnov pod Radhoštěm, kteří spolehlivě bodovali v obou dosavadních kolech Českého poháru.


V Žákovském poháru uspěli nejlépe závodníci z Liberce a Rožnova pod Radhoštěm.

Hegemonii rožnovských závodnic v soutěži žákyň jednotlivkyň dokázala narušit jen závodnice TJ Lokomotiva Liberec Zita Frydrychová, která po kvalifikaci dokonce vedla.

Ve finále se ale prosadila zkušenější Jana Vaculínová z TJ Rožnov pod Radhoštěm, s náskokem dvou bodů zvítězila (33,0 / 9,7 bodu) a domácí závodnici odsunula na druhé místo (31,0 / 6,5 bodu).

Na třetím místě skončila další rožnovská závodnice Gabriela Palacká (29,3 / 5,5 bodu). Jana Vaculínová si tak upevnila svoji vedoucí pozici v Žákovském poháru).


Ještě úspěšnější byl liberecký Michal Burian v soutěži žáků jednotlivců, ve které v napínavém souboji těsně porazil (29,7 / 6,9 bodu) vítěze prvního kola Daniela Komarova z TJ Petřiny Praha (29,5 / 8,1 bodu), který ale stále vede v průběžném pořadí Žákovského poháru.

3. kolo Českého a Žákovského poháru proběhne v sobotu 8. června 2002 v Olomouci.


úplné výsledkyprůběžné pořadí v pohárech