Finálový závod Českého a Žákovského poháru 2001

(tisková zpráva)

Pátým, posledním závodem vyvrcholila letošní série závodů Českého a Žákovského poháru ve skocích na trampolíně v sobotu 3. listopadu 2001 v Rožnově pod Radhoštěm.

Domácí publikum rozhodně nezklamala favoritka soutěže žen jednotlivkyň, olympionička Petra Vachníková. Už v kvalifikaci (62,7 bodu) nechala za sebou všechny ostatní závodnice a když ve finále dynamicky zacvičila i svoji finálovou sestavu v novém osobním rekordu 37,1 bodu, stala se s náskokem téměř 3 bodů zaslouženě vítězkou nejen posledního závodu, ale i celé série Českého poháru 2001. Petra Vachníková v Českém poháru zvítězila již popáté (1996, 1997, 1999, 2000 a 2001) - její vítěznou sérii přerušila jen v roce 1998 Lenka Honzáková z SK GT Litoměřice, která je naopak zase sedminásobnou mistryní České republiky.

Dramatický souboj plný zvratů svedly o druhé místo juniorky Libuše Pilzová z SK GT Litoměřice a Kristýna Závodníková ze Sokola Brno-Komárov, která byla nakonec o pouhou 1 desetinu bodu lepší (34,2 bodu).
Poslední letošní pohárový závod se naopak nevydařil zkušené Jitce Holíčkové ze Sokola Žižkov I., která nedokončila svoji finálovou sestavu a skončila celkově na 8. místě (12,7 bodu). Zaváhání v rožnovském závodě zaplatila ztrátou 2. místa v celé letošní sérii Českého poháru, kde se před ni dostala Kristýna Závodníková a odsunula ji na 3. místo.

Černou sobotou vedoucích závodníků průběžného pořadí po čtyřech závodech se naopak stala soutěž mužů jednotlivců. Volnou sestavu nejprve nedokončil Petr Dejl (TJ Petřiny Praha), po něm překvapivě Petr Dostál (Sokol Olomouc) a nakonec zcela nečekaně i náš nejlepší závodník, čtyřnásobný absolutní mistr republiky Petr Dufek (TJ Petřiny Praha).

Zaváhání favoritů otevřelo cestu k pohárovým bodům Jiřímu Kurtinovi (Sokol Brno-Komárov), který s velkým náskokem zvítězil (36,3 bodu). Na druhém a třetím místě skončili závodníci z TJ Lokomotiva Liberec Michal Burian (30,2 bodu) a Pavel Knirsch (30,0 bodu).

Ani nezdar v poslední závodě nepřipravil Petra Dufka a Petra Dostála o vítězství, respektive 2. místo v pořadí celého Českého poháru 2001. Petr Dejl ale v celkovém účtování klesl na 4. místo a na 3. místo v Českém poháru 2001 se před něj překvapivě vyhoupl David Koudelka ze Sokola Brno-Komárov, věkem ještě žák.

Do poslední chvíle napínavý souboj o dočasně uprázdněný trůn po Lence Honzákové a Petře Vachníkové (Lenka Honzáková odjela na půl roku trénovat do Kanady) svedly v soutěži synchronních dvojic žen páry ze Sokola Brno Komárov, SK GT Litoměřice, Sokola Olomouc a domácí páry z TJ Rožnov pod Radhoštěm.

Zvítězily litoměřické závodnice Libuše Pilzová / Veronika Svobodová (44,0 bodu) před rožnovskou dvojicí Simona Kadlecová / Jana Vaculínová (43,5 bodu) a brněnským párem Petra Kořínková / Kristýna Závodníková (42,8 bodu).

I přesto se celkovými vítězkami Českého poháru 2001 staly Simona Kadlecová s Janou Vaculínovou, které se při letošních Světových hrách mládeže v Dánsku probojovaly do šestice nejlepších světových párů ve své věkové kategorii. Druhé místo v Českém poháru 2001 obsadily Libuše Pilzová s Veronikou Svobodovou a třetí skončily Petra Kořínková s Kristýnou Závodníkovou, které v roce 2000 obsadily 7. místo na Juniorském mistrovství Evropy.

Všechny 3 páry přitom v celkovém hodnocení Českého poháru získaly kuriózně shodný počet 80 pohárových bodů, takže o konečném výsledku nakonec rozhodla až pravidla pro určení pořadí při rovnosti bodů (body se přidělují za umístění v kvalifikaci i za umístění ve finále), podle kterých rozhoduje získaný počet pohárových bodů v posledním pohárovém závodě. V něm rožnovské a litoměřické páry získaly opět shodně 28 bodů a brněnská dvojice 22 bodů, a o vítězkách tak nakonec rozhodl výsledek předposledního pohárového závodu, kde rožnovské závodnice získaly 30 pohárových bodů a litoměřické 24 bodů.

Zcela odlišně se vyvíjel průběh závodu v soutěži synchronních dvojic mužů. Petr Dejl s Petrem Dufkem z TJ Petřiny Praha, kteří jsou dnes naší jednoznačně nejlepší mužskou synchronní dvojicí, již v předcházejících závodech získali maximální počet 90 pohárových bodů a byli již před posledním závodem série vítězi Českého poháru 2001. Nic na tom nemohla změnit ani pokračující černá sobota a jejich nedokončená finálová sestava (9,3 bodu - třetí místo), která nečekaně přinesla vítězství páru z TJ Lokomotivy Liberec Michal Burian / Pavel Knirsch (39,0 bodů) a druhé místo Davidu Koudelkovi s Jakubem Rektoříkem ze Sokola Brno-Komárov (37,0 bodů).

V celkovém účtování Českého poháru 2001 pak liberecký pár obsadil 2. místo a brněnská dvojice skončila třetí.

V soutěži žákyň jednotlivkyň kralovaly domácí závodnice z TJ Rožnov pod Radhoštěm, které zřejmě vyhecovala podpora téměř plného hlediště diváků a které si mezi sebou rozdělily všechna medailová místa. Zvítězila Naďa Palacká (33,9 bodu) před Janou Vaculínovou (33,5 bodu) a Simonou Kadlecovou (32,8 bodu).

Celkovou vítězkou Žákovského poháru 2001 se tak stala Naďa Palacká. Zuzaně Musialkové ze Sokola Olomouc pomohly pohárové body za umístění v kvalifikaci k celkovému 2. místu v Žákovském poháru 2001 (do posledního závodu nastupovala na 4. místě v průběžném pořadí) a na 3., 4. a 5. místě se umístily další rožnovské závodnice Simona Kadlecová, Jana Vaculínová a Zuzana Havelková.

V soutěži žáků jednotlivců si David Koudelka ze Sokola Brno-Komárov upevnil svou vedoucí pozici v průběžném pořadí Žákovského poháru 2001 vítězstvím v kvalifikaci (54,4 bodu) a ani skutečnost, že ve finále skončil na 4. místě (29,7 bodu), ho již o celkové vítězství v Žákovském poháru 2001 nepřipravila.

Vítězem finálového závodu se stal Daniel Komarov z TJ Petřiny Praha, který sice v kvalifikaci pokazil volnou sestavu a skončil až sedmý (49,9 bodu), ale ve finále, ve kterém závodníci začínají opět od nuly, převedl nejlepší sestavu (31,5 bodu). Druhé a třetí místo vybojovali závodníci TJ Lokomotiva Liberec Pavel Knirsch (31,1 bodu) a Michal Burian (30,1 bodu).

Michal Burian a Daniel Komarov také obsadili 2. a 3. místo v celkovém pořadí Žákovského poháru 2001.

úplné výsledkykonečné pořadí v pohárech